Megrongálták a podheringi emlékművet

2009. március 13., 09:00 , 426. szám

Ismeretlen tettesek megrongálták a Munkács határában álló podheringi emlékművet.

Az arra járók a múlt hét végén értesítették a történtekről Gajdos Olgát, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) Munkácsi Alapszervezetének elnökét, aki érdeklődésünkre elmondta: "Az ismeretlenek összetörték az emlékművön elhelyezett ruszin nyelvű márványtábla jobb alsó sarkát. Az esetet jelentettem a városi tanácsnál." Tisztázni az ügyet és megtalálni a tetteseket persze a rendőrségnek kellene, de a rendvédelmi szerveknek korábban sem sikerült kézre keríteniük az emlékmű meggyalázóit - tette hozzá.

A podheringi emlékműnek ugyanis a rendszerváltást követően is sanyarú sors jutott. A kilencvenes évek elején ugyan a KMKSZ révén pótolták az 1849-es csata helyszínén 1901-ben állított obeliszk tábláit, ám azokat a színesfémgyűjtők ellopták. Később a helyére került márványtáblákat is összetörték. Végül néhány évvel ezelőtt Munkács városa a saját költségén készíttette el a jelenleg is látható emléktáblákat az eredeti magyar és ruszin nyelvű felirattal.

"Nagyon sajnáljuk a történteket, mert így március 15-én a megrongált emléktábla mellett kell majd ünnepelnünk" - mondja Gajdos Olga.

pszv