Drágult az útlevél

2009. március 20., 09:00 , 427. szám

Ismét többet kell fizetnünk az útlevélért, s többe kerülnek a gyermekek számára kiállított úti okmányok is. Nem hivatalosan azzal magyarázzák a drágulást, hogy a költségvetésben nincs elég pénz a különlegesen védett útlevélnyomtatványok előállítására.

Kárpátalján már-már létszükséglet az útlevél, ezért a megye majd minden második 18 évesnél idősebb lakója rendelkezik ezzel az úti okmánnyal. Február végétől azonban sokan megdöbbenve tapasztalták, hogy a megszokottnál 150 hrivnyával többet kell fizetni a kiállításáért.

Egyesek szerint ennyibe kerül az útlevélbe kerülő digitális fénykép elkészítése. Korábban, mondják a jól értesültek, az állam ingyen készítette el a felvételt, s csupán az állami illetéket, s az útlevelet kiállító hivatal szolgáltatásait kellett megfizetni. A polgárok érthetően felháborodva vették tudomásul az újabb kiadást, s aki hallotta a szóbeszédet, sérelmezte, hogy az "állami fénykép" tízszer annyiba kerül, mint bármelyik civil fényképésznél, ráadásul az útlevélbe kerülő fotó gyakorta nem volt éppen a legelőnyösebb. Állítólag Ungváron akadt, aki meg akarta kerülni az "állami" fényképezést, s a saját fényképeivel jelent meg az útlevélosztályon, ám tapasztalnia kellett, hogy ha nem fizeti be a szolgáltatásért megszabott teljes összeget, be sem nyújthatja az útlevél iránti kérelmét.

Mint megtudtuk, az ilyen esetek azért ritkák. Bármennyire elégedetlenek is az emberek az "újítással", azért mégiscsak a zsebükbe nyúlnak és kifizetik a megemelt összeget.

- A miniszteri kabinet rendeletének értelmében pótlólagos illeték lett kivetve az útlevél kiállításával összefüggő szolgáltatásokra. Ez az a bizonyos 150 hrivnya - magyarázza Igor Mihajlisin, a megyei állampolgársági, migrációs és személyi nyilvántartási főosztály vezetője. Mint hozzátette, véleménye szerint a drágulás aligha jár majd az útlevélért folyamodók számának csökkenésével.

Kismértékben drágult a gyermekek számára hároméves időtartamra kiadott úti okmány is. A gyermekútlvél elkészítésének sürgősségétől függően eddig az alaphelyzetben egyhónapos eljárási idő esetén 14,95 hrivnya, legfeljebb tíznapos határidővel 30,35 hrivnya, legfeljebb háromnapos határidő esetén 45,15 hrivnya volt a díjszabás. Jelenleg az alapdíj 20 hrivnya 63 kopijkát tesz ki. Az eddigi tapasztalatok szerint a díj megemelése nem okozott visszaesést az igénylők számában, de míg a drágulásig majd minden harmadik igénylő gyorsított eljárással akarta megszerezni az okmányt, mára az ilyen esetek száma jelentősen visszaesett, mondták el a hivatalnál. (Kárpátalja/ua-reporter.com)