Ösztöndíjátadás Beregszászban

Fiatalok az egyházban, Kárpátalján

2009. március 20., 09:00 , 427. szám

A Szent Márton Egyházmegyei Karitász - Kárpátaljai Megyei Jótékonysági Alapítvány Ösztöndíjtanácsa március 14-én Fiatalok az egyházban, Kárpátalján címmel szervezett rendezvényt a beregszászi római katolikus templomban és plébánián. A szervezők az ösztöndíjprogramban részt vett nyertes és nem nyertes pályázók számára igyekeztek találkozási alkalmat biztosítani, Majnek Antal megyés püspökkel, valamint az Ösztöndíjtanács kuratóriumának tagjaival. A rendezvényen átadták az ösztöndíjakat is.

A program a katolikus templomban szentmisével kezdődött, melyet Majnek Antal, a Munkácsi Római Katolikus Egyházmegye püspöke celebrált, evangéliumot hirdetve Szent Máté könyvéből: "Bárhol is vagytok, "keressetek és találtok." Találjátok meg a szeretet kulcsát az emberekkel való kapcsolatban, az emberek szolgálatában, szeretetében."

Ezt követően a résztvevők a plébániára vonultak át, ahol Fehér Ferenc, a Szent Márton Egyházmegyei Karitász igazgatója szólt az ösztöndíjprogramról, mely 2007-től működik Kárpátalján. Olyan magyar középiskolát végzett katolikus fiatalokat támogatnak, akik ukrajnai felsőoktatási intézményben végzik tanulmányaikat, s anyagi lehetőségeik szűkösek, illetve támogatás nélkül nem tudnák befejezni az egyetemet, főiskolát. Az ösztöndíj célja a jövőbeli kárpátaljai magyar katolikus értelmiség segítése, kinevelése.

Az ismerkedés keretében a résztvevők képet kaphattak egymás terveiről, hobbijáról, szerepéről az egyházközségben. Majd az 1848-49-es forradalom és szabadságharc emlékére megkoszorúzták Petőfi Sándor szobrát. A rendezvényt végezetül az ösztöndíjak átadása zárta.

fzs