Magyarnak lenni hivatásunk...

Beregi Magyar Költészeti Napok

2009. április 10., 10:00 , 430. szám

A Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség immár két évtizede minden évben szavalóversennyel méltatja a magyar költészet napját. A rendezvénynek két helyszín felváltva ad otthont: páros években a Bátyúi Középiskolában a kárpátaljai magyar középiskolák és gimnáziumok, páratlan években pedig a Nagyberegi Középiskolában az általános iskolák legjobb szavalói lépnek a zsűri elé. Idén április 4-én Nagyberegen jöttek össze a szép magyar szó, a vers szerelmesei.

A versenynek helyet adó középiskola képviseletében elsőként Vass Irén magyartanár köszöntötte a megjelenteket, aki elmondta: örömteli, jubileumi esemény az idei szavalóverseny, hiszen a középiskolában immár tizedik alkalommal kerül megrendezésre. A verseny mottóját – "Anyád nyelvét bízták rád a századok" – Füst Milán írótól kölcsönözték.

A középiskola igazgatója, Géczy Tihamér a Beregi Magyar Költészeti Napokról mint több generációt megmozgató rendezvényről beszélt. Örömtelinek és példaértékűnek nevezte, hogy számos egykori versenyző tanárként érkezik ide vissza tanítványaival.

A KMPSZ és a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola (KMF) elnöke, dr. Orosz Ildikó arról szólt, hogy a szocialista érában a hatalom kevés "magyar" ünnepet engedett méltatni, s ezek közé tartozott József Attila születésnapja is. Ezen a napon ünnepelhette meg magyarságunk – igaz, szerény keretek között – a magyar költészet napját, melyen a magyar irodalom üzenetét hozták-vitték évtizedeken keresztül, továbbadva azt a fiataloknak. "Ezen a versenyen nem a helyezés számít: aki ide eljött, az már győztes. A diák legnagyobb győzelmét akkor aratta, amikor a verseket megszerette és megtanulta" – mondta Orosz Ildikó.

Berki Károly, a KMPSZ irodavezetője ismertette a szavalóversennyel kapcsolatos gyakorlati tudnivalókat. Mint elmondta, a versenyt regionális elődöntők előzik meg, ahol az iskolák számának megfelelően képviseltetik magukat a járások. A Felső-Tisza-vidékről, a Nagyszőlősi és a Munkácsi járásból két-két, a Beregszászi járásból hat, az Ungvári járásból négy tanuló képviselhette régióját.

A Nagyberegi Középiskola korábbi igazgatója, Fazekasné Füle Judit néhány szóban a Beregi Magyar Költészeti Napok kezdeteiről beszélt, majd a versenyzők sorszámot húztak, s ennek alapján megkezdődött a verseny.

A zsűri – Györke Magdolna, az Ungvári Nemzeti Egyetem docense (zsűrielnök), Weinrauch Katalin gyermekíró, Hutterer Éva, a KMF tanára, Braun Éva, a Megyei Pedagógus-továbbképző Intézet módszerésze és Kovács Elemér újságíró – értékelése alapján a következő eredmények születtek: 1. Hevesi Renáta (Gyulai Általános Iskola, 2. Ubrizsi Andrea (Ungvári Magyar Tannyelvű Drugeth Gimnázium), 3. Szűcs József (Rafajnai Általános Iskola). Az első helyezett jutalma egy egyhetes nyaralás a Velencei-tónál (Magyarország). A KMPSZ okleveleit a civil szervezetek és helyi vállalkozók által felajánlott ajándékokkal Györke Magdolna, a KMKSZ három különdíját és okleveleit pedig Sin József, a Beregszászi Járási Állami Közigazgatási Hivatal elnökhelyettese, a KMKSZ Beregszászi Középszintű Szervezetének elnöke nyújtotta át a legjobb teljesítményt nyújtó versenyzőknek.

A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Juhos Lóránt, a Magyar Köztársaság Beregszászi Konzulátusának konzulja is.

Fischer Zsolt