Futó kalandok és következmények

2009. április 24., 10:00 , 432. szám

- Külföldön dolgozom, s nemrég volt egy futó kalandom a határ túloldalán - írja egyik olvasónk. - Pár nappal később viszketegség, kisebb szúró és vágó fájdalom kezdett jelentkezni a húgycsövemben, vizeléskor, s ezek a tünetek azóta is fellépnek. Félek, nem kaptam-e el a trippert, s attól is tartok, mit szól majd hozzá a családom, ha kiderül, hogy csakugyan elkaptam. Miként lehet kezelni a betegséget, és miként titkolhatnám el a dolgot a családom elől? Ezekre és az említettekhez kapcsolódó kérdésekre ezúttal dr. Tyimofej Zjatyuk, a Beregszászi Járási Bőr- és Nemibeteg-gondozó osztályvezető főorvosa válaszol.

- Semmiképp sem tanácsolom a betegség eltitkolását, mert ebben az esetben megfertőzheti a feleségét, a gyermekeit - fejti ki a szakember. - Tisztázni kell a dolgot, vállalva a következményeket, illetve azonnal orvoshoz kell fordulni a panaszokkal. A nemi betegségek közül ugyanis egyszerre többel is megfertőződhet az ember, szükség van tehát a pontos diagnózis felállítására, így semmiképp sem ajánlom az önkezelést, mert orvosi vizsgálat nélkül nem tudhatjuk, milyen kórokozókkal is állunk szemben. A megfelelő diagnosztikai procedúrán átesve azután kezdetét veheti a megfelelő kezelés, ami a tripper, más néven: gonorea esetében antibiotikumos kezelést jelent, s személytől függően más és más lehet ennek konkrét lefolytatása.

- Mi okozza a betegséget, és miként fertőződhet meg az ember?

- A gonorea a húgy- és nemi utak gyulladása, ami lehet akut (frissen kialakult) vagy krónikus (két hónapnál hosszabb ideje tartó). Okozója a Gonococcus nevű baktérium. Főleg nemi aktus útján terjed, de az újszülött is megkaphatja a születéskor a beteg anyjától, illetve úgy is el lehet kapni, ha a fertőzött váladék rákerül az ember nyálkahártyájára vagy a felsértett bőrére. Csók útján is terjedhet, ha fertőzött a beteg szájürege, vécézés útján is, ha tripperes beteg után ülünk rá a WC ülőkéjére, és nem tartjuk be a higiéniás szabályokat, továbbá ágyneműről is terjedhet, ha azon van fertőzött váladék, mely valamiképp rákerül a nyálkahártyánkra, az esetleges bőrsebünkre. Kézfogáskor ellenben jóformán lehetetlen elkapni a betegséget, bár ha nagyon ritkán, de megeshet.

- Milyen tünetei vannak a trippernek, s miként lehet elkerülni a betegséget?

- A gonoreának van egy 3-10 napos lappangási időszaka, amikor még nem jelentkeznek a tünetek. Azután jelentkezni kezdenek a szimptómák: akut tripper esetében gennyes váladék jön ki a húgycsőből, amellett vizeléskor viszketegséget, kisebb szúró, vágó fájdalmakat éreznek a betegek a húgycsőben, mert a vizelet irritálja a gyulladásban lévő nyálkahártyát. Az utóbbi időben gyakorta találkozunk hosszú lappangási időszakkal, tünetmentesen vagy minimális tünetekkel, pedig az a jó, ha a beteg minél hamarabb érzi a tüneteket, s így azonnal, idejében orvoshoz fordul. Az a baj, ha nincsenek vagy csak minimálisak a tünetek, mert ilyenkor a beteg hajlamos könnyedén venni a dolgot, s elhanyagolja a betegségét. Pedig a Gonococcus felfelé terjedhet a húgyutakon, férfiaknál a prosztatába, a herezacskókba, hölgyeknél pedig a méhbe, a petevezetékbe, a petefészekbe, s férfiak esetében szövődménye lehet az impotencia, a nemzőképtelenség, a nők esetében pedig a meddőség, mert elzáródhat a petevezeték. Emellett a betegség átterjedhet az ízületekre is, sőt vérmérgezéshez is vezethet.

Miként lehet megelőzni a megfertőződést? Igyekezni kell megválogatni a szexuális partnereket, lehetőség szerint mellőzni a futó kalandokat, s ha már egyéjszakás kalandba bocsátkozik valaki, legalább használjon óvszert, mert ez az egyetlen dolog, ami megakadályozhatja a baktérium terjedését, ahogy az összes nemi betegségét is. De az a legeslegjobb, ha házasságban élünk, és nem csalogatjuk a házastársunkat.

Lajos Mihály