Szavalóverseny Kőrösmezőn

2009. május 8., 10:00 , 434. szám

Május 2-án rendezte meg a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség a felső-Tisza-vidéki, magyar nyelvet tanuló gyerekek tavaszi szavalóversenyét, melynek idén Kőrösmező adott otthont.

Zsúfolásig megtelt a hangulatos, szép kis magyar óvoda-iskola díszterme. Az Aknaszlatináról, Terebesfehérpatakról, Nagybocskóról, Gyertyánligetről, Rahóról, Tiszabogdánból érkező gyerekeken és felkészítő tanárokon kívül szülők, nagyszülők is részt vettek a szavalóversenyen. Nagy örömet jelentett a tiszabogdáni gyerekek megjelenése, mivel ott Nyejzsmák Emma szervezésében ebben a tanévben indult újra a magyar vasárnapi iskola.

A versenyzőket és a vendégeket Bíró András, az iskola magyartanára köszöntötte, majd a Kőrösmezői Manócska Óvoda nagycsoportosai Lengyel Júlia és Francz Nelli óvónő vezetésével magyar énekes népi gyermekjátékokat játszottak, megteremtve ezzel a rendezvény hangulatát.

A szavalók három korcsoportban mutatták meg, mennyire ismerik, milyen szinten használják őseik nyelvét, a magyar nyelvet. A zsűri tagjai - Mészáros Györgyi, Weinrauch Katalin, Punykó Mária - a teljesítmények elbírálásakor az általános követelményeken kívül azt is figyelembe vették, honnan érkezett a gyerek, milyen az adott településen a magyar lakosság részaránya. Így pl. az Aknaszlatinai Bolyai János Középiskola diákjai versenyen kívül szavaltak, és a zsűri különdíját vehették át. A közönség kedvence a nagybocskói Popovics Antika lett.

A zsűri döntése alapján az óvodások korcsoportjában 1. Popovics Antal (Nagybocskó), 2. Miszencsuk Viktória (Rahó). Az elemi iskolások korcsoportjában 1. Popovics Adél (Nagybocskó), 2. Balamut Mária (Kőrösmező) és Baranovszki Sándor (Gyertyánliget), 3. Stefurák Brigitta (Rahó), Orosz Sándor (Nagybocskó), Bám Alekszandra (Terebesfehérpatak). Az általános iskolások csoportjában 1. Baszarába Renáta (Gyertyánliget), 2. Francz István és Ferenczi Renáta (Kőrösmező), 3. Szenek Viktória és Tulejbics Emília (Kőrösmező).

A szavalóverseny résztvevői a KMPSZ, a Técsői Magyar Líceum és a felső-Tisza-vidéki egyház ajándékait vehették át, a felkészítő tanárokat pedig Bíró András megzenésített versek CD-jével ajándékozta meg.

A kőrösmezői tanárok tárlatot is szerveztek a vers ünnepére. A vendégek megtekinthették a Bakkai Jenő helyi festőművész szülőföldünk ihlette festményeiből rendezett kiállítást.

pm