Sok vita semmiért

Ülésezett a Beregszászi és az Ungvári Járási Tanács

2009. június 12., 10:00 , 439. szám

Az országos politika fordulatai óhatatlanul éreztették hatásukat a Beregszászi Járási Tanács legutóbbi, múlt pénteki ülésén is.

Mindjárt a napirend előtti felszólalások elhangzásakor kiderült, hogy "helyzet van", amennyiben Konsztantyin Pivovarov, a BJUT tanácsi frakciójának szószólója sietett jelezni: kéri felülvizsgálni a KMKSZ - UMP, az UMDSZ és a Mi Ukrajnánk - Népi Önvédelem választási szövetség alkotta tanácsi koalíció létjogosultságát, amennyiben a Mi Ukrajnánk képviselői átléptek a Viktor Baloga által alapított Egységes Közép elnevezésű pártba. A kormánypárti képviselő kirohanása összefüggésbn lehet azzal a körülménnyel, hogy Viktor Baloga nemrég lemondott az államfői titkárság vezetőjének tisztéről. A megszólított pártok egyike sem kívánt reagálni a megjegyzésre, mindazonáltal az egyik képviselő halkan megjegyezte, hogy Baloga menesztéséig a tisztelt felszólaló kollégát nem zavarta a Mi Ukrajnánk képviselőinek pártváltása.

Az elkerülhetetlenül közeledő választások hatása ezen a szurkapiszkán túl abban is megmutatkozott, hogy a képviselők szokatlanul kitartóan vitáztak az egyes településeket érzékenyen érintő kérdésekről, mint amilyen például a járási földalapból Kovászónak átadandó földterület odaítélése (folytatható-e bányatevékenység a kiutalandó területeken?), amit végül is megszavaztak, vagy a nagymuzsalyi aranybánya helyzetével kapcsolatos bizottsági vizsgálatról Csizmár Béla tanácselnök által tartott beszámoló (folytathatja-e az aranykitermelést a meddőhányók feldolgozására jelentkezett vállalat?). Vitákat váltott ki a Beregszászi Járási Állami Közigazgatási Hivatal által engedélyezett némelyik földkiutalás is, mint például Mezőkaszonyban, a termálfürdő környékén, vagy a Beregszász közeli Kígyóson.

Figyelemre méltó volt a szerencsejáték üzletággal kapcsolatos vizsgálatok eredményeinek és az e téren tervezett intézkedéseknek a vitája is, melyekből kiderült, hogy a különböző hatóságok a kormány által kezdeményezett intézkedések nyomán szinte minden beregszászi járási településen találtak törvénytelenül működő játékautomatát. Az országos szabályozás bizonytalansága miatt ugyanakkor egyelőre a Beregszászi Járási Tanács sem döntött az üzletág működési feltételeinek járási szabályozásáról.

A kárpátaljai magyarságot közvetlenül érintő kérdés, hogy válasz érkezett a képviselőtestületnek a vereckei emlékmű és az ungvári Petőfi-szobor márciusi meggyalázása kapcsán az illetékes hatóságokhoz intézett leveleire, amelyeket most felolvastak az ülés résztvevői előtt. A megyei belügyi hatóságoktól érkezett válaszból egyebek mellett kiderül, hogy a vereckei események kapcsán a volóci járási rendőrség bűnügyi eljárást indított ugyan, ám a járási ügyész mint törvénytelent megszüntette azt, mivel megítélésük szerint adott esetben nem került sor a közrendnek a társadalom iránti nyilvánvaló tiszteletlenségből fakadó durva megsértésére, valamint, mivel a vizsgálat során nem sikerült megállapítani az emlékjel tulajdonosát, birtoklóját vagy használóját. Ennek okán az ügyben a lezárt bűnügyi vizsgálat helyett csupán adminisztratív eljárás folyik.

Vass Ottó, a testület KMKSZ-frakciójának képviselője immár második alkalommal szorgalmazta, hogy a Beregszászi Járási Tanács mint az egyik lapalapító kezdeményezze szerkesztőbizottság létrehozását a Beregi Hírlap hetilapnál. E célból a képviselő javasolta, hogy Beregszászi Járási Tanács hozzon létre bizottságot a lap alapszabályának ennek megfelelő módosításához.

Heé Roland ugyancsak KMKSZ-es képviselő a hozzá forduló pedagógusok panaszait tolmácsolva azt kérdezte, miért, esetleg kinek a hibájából követelik a tanároktól a számukra korábban kifizetett bizonyos támogatások visszafizetését a Beregszászi járásban, azonban felvetésére nem kapott kielégítő választ az ülésen.

Ugyancsak pénteken ülésezett az Ungvári Járási Tanács. A testület 14 napirendi pontot vitatott meg, melyek közül két kérdésben alakult ki meglehetősen heves vita.

Az egyik Mihajlo Fedinec tanácselnök beszámolója volt, amelyben az általa és a tanács által tavaly végzett munkát értékelte. Mint Mackó István, a járási tanács elnökének KMKSZ-es helyettese lapunknak elmondta, a képviselőtestület egy része nem tartotta elég részletesnek a beszámolót, s egyes kérdésekben konkrétabb válaszokat kértek, ezért elnapolták a jelentés elfogadását a testület soron következő üléséig.

Vita alakult ki az Ungvári járás tiszteletbeli polgára cím odaítéléséről is. A szabályzat értelmében évente három személynek ítélhető oda a kitüntető cím, a testület elé viszont négy jelölt nevét terjesztették fel. Végül a képviselők Vaszil Kovácsnak, a Zakarpattyaoblenergo főigazgatójának, Szanyi Béla járási képviselőnek (akit ötször választottak meg önkormányzati képviselőnek) és Vaszil Szidak képzőművésznek ítélték oda a címet.

szcs