Parkolni "necesse est", pontosabban muszáj

2009. június 26., 10:00 , 441. szám

Egyre kevésbé bírják városaink a rajtuk áthömpölygő gépkocsiforgalmat, nemegyszer még pénzért sem találni megfelelő parkolóhelyet. Kárpátaljai parkolási körkép 2009 nyarán.

Ungvár óvárosának szűk utcái eleve alkalmatlanok arra, amit napjaink közlekedése kívánna tőlük. Különösen az utóbbi években lett egyre több az autó, a számos újonnan alakult városközponti hivatal, iroda és vállalat pedig a többszörösére dagasztotta a forgalmat mind a Korjatovics, mind a Petőfi tér környékén. A városvezetés első válasza a kialakult helyzetre a parkolóhelyek fizetőssé tétele volt, ami annál is vonzóbb megoldásnak tűnt, mivel pluszbevételt jelentett az önkormányzatnak (a parkolási díj általában 2 hrivnya).

Az utóbbi években modern parkolóórák is megjelentek a városban, a helyzet azonban nem javult látványosan. Kétségtelen, hogy például a Petőfi térnél valamivel könnyebbé vált a gyalogosok helyzete, azonban továbbra sem született kielégítő válasz arra, hogy mégis hol hagyja autóját, akinek a városközpontban akad dolga, mivel a rendcsinálás eredményeként a korábbinál is kevesebb lett a parkolóhely. A Korjatovics tér környékén talán még reménytelenebb a helyzet, hiszen ott nemhogy a parkolni szándékozó, de az áthaladó járművek számára sincs elegendő hely.

A káoszt tovább fokozzák a városi és a megyei vezetés közötti szinte állandó konfliktusok, amelyek a parkolókat üzemeltető céget is utolérték, a lakossági panaszokkal együtt. A hatóságoknak problémája támadt a vállalat által használt parkolóórák szerkezetével, a polgárok sokaságának pedig a parkolóőrökkel, akik egyes sajtóbeszámolók szerint meglehetősen szabadon értelmezik, hogy meddig terjed a hatáskörük, s előszeretettel alkalmazzák a kerékbilincset az állítólag nem fizető autósokkal szemben.

Mindenki tisztában van azzal, hogy a megoldást az jelentené, ha a központból eleve kitiltanák a személy- és a teherforgalom legnagyobb részét, ehhez azonban külvárosi parkolókra volna szükség, s meg kellene oldani a városon belüli tömegközlekedés problémáit is. A tervek már léteznek, pénz és igazi elszántság a megvalósításhoz viszont nemigen mutatkozik. Az utóbbi években épülő luxuslakóházak és városközponti irodák némelyikébe ugyan már garázst is terveztek, mélygarázsról azonban legfeljebb álmodhat Ungvár, hiszen lakói általában az olcsóbb utcai parkolási díjat is sokallják.

Munkács központjában elsősorban a szűkebb utcácskák csekély áteresztőképessége jelenti a gondot. A város 11 fizetett parkolója (parkolási díj: 2 hrivnya) óránként 371 gépkocsit tud fogadni, ami természetesen édeskevés. Az illetékesek a városközpont körül megfelelően kialakított parkolózónák létrehozásában gondolkoznak.

Beregszászban a városvezetés abból indul ki, hogy csak akkor remélhetik a közlekedési gondok megoldását, ha végre megépül a települést elkerülő út, amely mentesítené a városközpontot az áthaladó forgalomtól. Egy ilyen út megépítésének szükségességével már a kilencvenes évek óta mindenki tisztában van, helyben azonban nincs pénz a kivitelezésére. A megoldást az ötödik páneurópai közlekedési folyosó ukrajnai szakaszának kiépítése jelentené, amelynek a várost elkerülő szakasza egyúttal az átmenő forgalmat is csökkenthetné, ám ennek a beruházásnak a megvalósulására előreláthatóan még hosszú évekig várni kell. A város vezetése addig is fizetett parkolókkal igyekszik körülbástyázni a forgalom elől részben elzárt városközpontot (parkolási díj: 1,50 hrivnya), illetve a közlekedési táblákkal bűvészkedve próbálják elérni, hogy valamelyest tehermentesítsék a legforgalmasabb utcákat.

Nagyszőlős úthálózatának szerencsés kialakítása miatt a fentebb tárgyalt városoknál talán valamivel kevésbé szenved az áthaladó forgalomtól, mindazonáltal a városközpont zsúfoltsága itt is gondot okoz az önkormányzatnak. A település központjában jelenleg csupán egyetlen fizetett parkoló működik (a parkolási díj az önkormányzat tájékoztatása szerint 2 hrivnya), a városi tanács azonban éppen lapzártánk idején tárgyalta a forgalom átszervezésével, további parkolóhelyek kialakításával kapcsolatos kérdéseket. Mint megtudtuk, a Nagyszőlős központjának rekonstrukciója során olyan szabad területeket, "zsebeket" igyekeznek kialakítani, ahol lehetőség nyílik további parkolóhelyek létrehozására.

pszv