Egy gyilkosság politikai krónikája

2009. július 3., 10:00 , 442. szám

Két hete megöltek egy vélhetően ártatlan embert Kirovográd megyében. Az esetről hírt adó közlemények homályosak és ellentmondásosak.

Az ügyben érintett egy parlamenti képviselő (a BJUT-os Viktor Lozinszkij), egy járási ügyész és ugyanazon járás rendőrfőnöke. Gépkocsin utazva a Kirovográd megyei golovanyivszki járási erdőkön át vezető úton észrevettek egy férfit, aki a kocsijuk irányába lőtt. Összetűzés alakult ki, melynek eredményeként a képviselő, az ügyész és a rendőrfőnök őrizetbe vette a támadót. A férfit a diagnózis szerint traumatikus sokkban szállították a golovanyivszki járási kórházba, ahol meghalt. Az áldozatnál a hatóságok állítólag két lőfegyvert és egy kést találtak.

Az igazi megdöbbenést az okozta, amikor elterjedtek az 55 éves áldozat, Valerij Olijnik temetéséről készült beszámolók. Ezek szerint a megboldogultat egyik lába nélkül helyezték örök nyugalomra, holott efféle sérülésről addig nem szóltak a hírek. Egyesek szerint erre azért volt szükség, hogy eltüntessék a nyomokat. Állítólag ugyanis a szóban forgó lábon kilenc(!) sörétes tölténytől származó lőtt seb volt látható, ami sehogyan sem illett a korábbi hivatalos beszámolókhoz, melyek szerint a három támadó csupán önvédelemből és fegyvertelenül szállt szembe az áldozattal. Egyesek azt is furcsállották, hogy az áldozat feje úgy ingott jobbra-balra a koporsóban, mintha egyszerűen vissza lett volna varrva a törzshöz. A hatóságok részéről azonban senki sem kívánt nyilatkozni, így maradtak a pletykák és a híresztelések.

A rendvédelmi szervek megkezdték a nyomozást, ám a szokásosnál is szűkszavúbbak voltak, mélyen hallgattak az Olijnikot ellátó járási kórház dolgozói is. Nem úgy a politikusok. Az ügyet nyilvánosságra hozó jobboldali Szvoboda kezdettől a három érintett személy elleni bűnvádi eljárás megindítását szorgalmazta. Véleményük szerint azt is tisztázni kellene, hogy az áldozat valójában hol halt meg: a járási központ kórházában, ahogyan az első jelentések szóltak, vagy a helyi rendőrőrsön. A Régiók Pártjának a tett helyszínét is megjárt képviselői szerint legalábbis kétséges, hogy az eset egyik verziója szerint az áldozat 10 késszúrást ejtett volna az ügyészen és a képviselőn, ráadásul néhányat ezek közül azután, hogy elütötték egy dzsippel és a lábába lőttek.

A BJUT részéről kezdetben tiltakoztak az ellenzéki vádak ellen. Andrij Portnov frakcióvezető-helyettes szerint a képviselő és a társaságában lévő két hivatalos személy mindenben a törvényeknek megfelelően járt el, sőt személyes bátorságról tettek tanúbizonyságot a bűnöző elfogásakor.

Viktor Juscsenko államfő szakírók szerint kezdettől úgy kezelte az esetet, mint amely kiválóan alkalmas arra, hogy borsot törjön politikai ellenfele, Julija Timosenko orra alá. Sikerült is elérnie az ügyészségre gyakorolt befolyása révén, hogy az érintett járási ügyészt és az ügyben eljáró Kirovográd megyei ügyészt leváltsák posztjáról. A járási rendőrfőnök menesztését is követelte az államfő, ám ezt a Julija Timosenko pártján álló Jurij Lucenko belügyminiszter sokáig megakadályozta.

Hogy az ügy mégsem olyan egyértelmű, mint azt néhányan beállítani igyekeztek, akkor vált végérvényesen nyilvánvalóvá, amikor majd két héttel az eset után Jevhen Horbenkót, a Golovanyivszki járás ügyészét és Mihajlo Kovalszkij járási rendőrfőnököt őrizetbe vették halált okozó súlyos testi sértés vádjával. A nyomozást folytató Legfőbb Ügyészség lépését azzal indokolta, hogy nem felel meg a tényeknek a gyanúsítottak védekezése, miszerint Olijnik agresszív magatartást tanúsított volna.

Hasonló sors, azaz őrizetbe vétel várt volna Viktor Lozinszkijra is, ám őt képviselőként védte a mentelmi jog. Bár a honatya kezdettől hangsúlyozta, hogy kész lemondani kiváltságáról, tény, hogy korábban nem jelent meg kihallgatásra az ügyészség idézésére. Társainak őrizetbe vétele azonban annyi "politikai" eredménnyel mindenképpen járt, hogy immár Kovalszkij rendőrfőnököt is menesztették tisztéből.

szcs