Itt járt a világválogatott focista Détári Lajos

Magyar–magyar rangadó Beregszászban

2009. augusztus 14., 10:00 , 448. szám

Szombaton a beregszászi Barátság stadionban vendégszerepelt a magyar öregfiúk labdarúgó válogatott, akik jó hangulatú bemutató mérkőzésen 11-4-re verték a beregvidéki öregfiúkból szervezett csapatot. A vendégcsapatban olyan egykori válogatott játékosokat láthattunk, mint a világválogatott Détári Lajos, Váczi Zoltán, Pethő Tamás, Gyimesi László, Hámori Ferenc és Zombori Zalán. A pálya szélén pedig ott volt az aranycsapat egykori legendás játékosa, az olimpiai bajnok Buzánszky Jenő, valamint a viski születésű Varga Sándor FIFA-menedzser. A meccs nézői meggyőződhettek arról az örök igazságról is, hogy a futballt részben fejben játsszák: a láthatóan kevesebbet futó csapat egymás után rúgta a szebbnél szebb gólokat.

A mérkőzést követően a magyar öregfiúk válogatott csapatkapitányával, a világválogatott, 61- szeres magyar válogatott Détári Lajossal beszélgettünk:

– Milyen volt Ön szerint a meccs?

– Ez egy barátságos mérkőzés, ilyenkor a szép játék, a közönségnek a szórakoztatása az első számú feladat.

– Kezdetben nagyon elhúzott a magyar öregfiúk válogatott, utána úgy tűnt, mintha engedték volna a beregvidékieket is érvényesülni.

– Nem akartuk azt, hogy nagyon-nagyon nagy különbségű győzelmet arassunk, a helyi közönség megérdemelte, hogy a hazai csapat is rúgjon egypár gólt.

– Korábban járt már Kárpátalján?

– Nem. Egyszer voltam Kijevben, de itt, Kárpátalján most vagyok először. Sajnos most sem tudok jobban körülnézni. A többiek holnap mennek Vereckére, én viszont hazatérek. Már holnap feladatom van a Honvéddal: a Panathinaikosz mérkőzés van három órakor. A Honvéd jogelődjét, a Kispesti Atlétikai Clubot 100 éve alapították, és a mostani centenáriumi ünnepségsorozat egyik legkiemelkedőbb eseménye a görög sztárcsapat elleni mérkőzés lesz.

A magyar kupagyőztes Honvédnak a nemzetközi kupákban sajnos már nincs esélye, kiestek az Euroliga-selejtezőkön. Egy teljesen új csapattal vágtak neki a bajnokságnak, hogy mi lesz, azt ki kell várni, mert egy új csapat összecsiszolódásához sok idő kell.

A bajnok Debrecennek még sikerülhet a továbbjutás, a Bajnokok Ligája selejtezőjének utolsó körében a Levszki Szófiával játszik, én mind a két csapatnak 50 százalék esélyt adok a továbbjutásra. El kell mondjam, hogy nagyot lendítene a magyar labdarúgáson, ha a Debrecen bejutna a BL-be.

– Elképzelhetőnek tartja, hogy a most felívelőben lévő magyar válogatott rövid időn belül eléri legalább azt a színvonalat, ami a nyolcvanas években jellemző volt rá?

– Mindenki ezt szeretné, de ehhez nagyon sok munka kell. Most, hogy megalakultak a magyar labdarúgó akadémiák, ezáltal reméljük, hogy komolyabb képzést kapnak a játékosok és pár év múlva megindul a magyar labdarúgás felfelé. Most, hogy elkezdődött a bajnokság, elég jó színvonalú mérkőzések voltak és sok néző, ez biztató.

– Sok külföldi játékos is van, ez jót tesz a magyar bajnokságnak?

– A jó külföldi játékos mindig kell, de ha egyenrangú egy magyar tehetséggel, akkor elveszi a helyet a magyartól. Erre szerintem oda kell figyelni, mert ha nem jobb, mint egy magyar játékos, akkor nem érdemes külföldit igazolni. A külföldi bajnokságokban is azért igazolják a nagy sztárokat, mert ők sokat hozzá tudnak tenni a labdarúgáshoz.

Badó Zsolt