A tandíjmentes helyek kellenének az ukránoknak is

2009. augusztus 14., 10:00 , 448. szám

Az Ungvári Nemzeti Egyetemre (UNE) felvételiző magyar nemzetiségű diákok számára megállapított kvóta megszüntetését és a felsőoktatási intézmény rektorának büntetőjogi felelősségre vonását követeli a nacionalista Szvoboda Összukrajnai Szövetség kárpátaljai megyei szervezete.

A szélsőjobboldali szervezet beadványt intézett az ukrán legfőbb ügyészséghez és az oktatási minisztériumhoz, amelyben azzal vádolja Mikola Vegest, az UNE rektorát, hogy még 2005-ben a magyar felvételizőknek kedvező, az ukránokat nemzetiségi és nyelvi alapon diszkrimináló felvételi szabályokat rendszeresített az általa irányított felsőoktatási intézményben. A Szvoboda szerint Veges megsértette az ukrán alkotmány egyenlő állampolgári és szabadságjogokra vonatkozó cikkelyét, ezért büntetőjogi felelősségre kell vonni – adta hírül az ungvári zakarpattya.net.ua hírportál.

A jelentés szerint a nacionalista szervezet az illetékes hatóságokat az ungvári egyetemen folyó, szerinte törvényellenes tevékenység azonnali felszámolására, "a magyar nemzeti kisebbség tagjainak biztosított felvételi kedvezmények és az ukránokat sújtó diszkriminatív korlátozások" megszüntetésére szólította fel.

Sajtóértesülések szerint ugyanakkor nem kizárt, hogy a háttérben az egyetem néhány munkatársának az a törekvése áll, hogy a magyar kar diákjai részére fenntartott tandíjmentes egyetemi helyeket ukrán jelentkezőknek játsszák át. A magyar érdekvédelmi szervezetek háza táján keserűen jegyzik meg ezzel kapcsolatban, hogy íme egy újabb eset, amikor a magyar kisebbség számára kínkeservesen elért kedvezményt a napi gyakorlat szintjén mindjárt megpróbálják visszavenni, ezúttal ráadásul az esélyegyenlőség biztosítására hivatkozva.

Az ungvári egyetemen tavaly nyílt meg a magyar állam 56 millió forintos támogatásával a magyar tannyelvű humán- és természettudományi kar, amelynek külön kvóta szerint megállapított 45 helyére a kárpátaljai magyar tannyelvű iskolák végzősei felvételizhetnek.

(Kárpátalja/zakarpattya.net.ua/MTI)