Uborkaszezon Medvegyev és Ratusnyak jegyében

2009. augusztus 21., 10:00 , 449. szám

Az uborkaszezon mint jelenség lényege a híréhség, aminek következtében olyan témákon rágódnak a másodvonalbeli újságírók (a sztárok szabadságon vannak), amelyek egyébként nem kapnának teret.

Rutinos politikusok ezért szeretik uborkaszezonban elereszteni általános jellegű szövegeiket azzal, hogy ebben az időben hosszabban visszhangoznak. Orbán tusványosi beszédei nemhiába vannak a nyári szabadságolások idejére időzítve.

Medvegyev orosz elnök hadüzenetszerű videoblogja sem véletlenül jelent meg a politikai szezon kezdete előtt. Legyen ideje megemészteni az ukrán közvéleménynek "az idősebb testvér" véleményét.

Az orosz elnök szövegében tartalmi újdonságok nincsenek, a mellbevágó hatást az adta, hogy Medvegyev nyíltan hangot adott az orosz elit közvélekedésének, amely gyorsan helyrehozandó félreértésnek tekinti az ukrán államot. Ukrajna maradhat papíron független, amennyiben külpolitikailag, gazdaságilag mindenben a moszkvai központ utasításai szerint jár el. Egyébként pedig az ukrán politikusok, élükön Juscsenkóval rosszak, a nép ellenben jó. No de akkor mi szükség van ukrán politikusokra és államra?

"A nép jó, a vezetői rosszak, alkalmatlanok" séma kulcsfontosságú birodalmi közhely. A sovén ukrán hivatalnokok, ha őszinték, a kárpátaljai magyarokról is azt mondják, hogy azok rendesek, csendesek, jók, csak a KMKSZ-es politikusok zavarják az idillt. A nemzet abban különbözik az etnikumtól, hogy ott a népnek saját vezető rétege van, amelyet követ. A saját vezető réteg kilövése, a nemzet megsemmisítése: mind Sztálin, mind Hitler ezt a sémát követte.

A nemzet tehát megbocsájthatatlan sértésnek és halálos fenyegetésnek fogja fel, amikor külföldi hatalom figyelmen kívül hagyja, lesajnálja törvényes vezetőit. Az értelmesebb ukrán elemzők nem is azon siránkoznak, milyen durván nyilvánul meg az orosz nagyfőnök, hanem hogy mennyire szolgalelkűen reagál erre az ukrán politikai elit. A vezető ukrán politikusok egymás sarkát tapossák le az elnökválasztásokon az oroszok kegyeiért, akik nyíltan helytartói állásra hirdettek pályázatot. A nacionalista jelöltek meg az országvesztő Szaakasvili szerepét próbálgathatják, ha véletlenül nyerne valamelyikük.

A hírínséget kitöltő másik hosszan visszhangzó téma Ratusnyak esete Jacenyukkal. Ungvár polgármesteréről nem lehet feltételezni, hogy a nagyobb médiafelhajtás kedvéért időzítette mostanra az akcióját, sőt előéletét ismerve biztosra vehető, hogy más következményt sem mérlegelt, amikor felborította Jacenyukék agitációs sátrát. Nem szép viselkedés, a nyugati mércékkel mérve nem is közszereplőhöz méltó, de az ungváriak ilyennek fogadták el, amikor többször is rá szavaztak.

Inkább Jacenyuk kampányosai agyalhattak, ha felületesen is, mielőtt úgy döntöttek: egy uborkaszezoni szafariban levadásszák Ratusnyakot. Úgy gondolták, vezérük jól mutat majd mint nagy, erős kijevi politikus, aki helyre tesz egy vidéki huligánt, egyúttal megvéd egy gyenge nőt a csapatából.

Ehhez képest Ungvár politikai pankrációkon edzett polgármestere kapásból rúgott bele támadója altesti gyenge pontjába. Jacenyuknak ugyanis nagyon nem hiányzik, hogy ahogy Ratusnyak jellemezte: "elszemtelenedett kis bipsi"-ként állítsák be. Zsidózás miatt ugyanis csak az igen gazdag nyugati államok politikájából lehet kiesni, a pogromok hazájában ezt az elszegényedő emberekből álló közvélemény kész díjazni. A szemmel láthatólag sértetlen diáklány (Rata szerint sztriptíztáncosnő) kórházi ágyánál pózoló, magából kikelve rikácsoló szemüveges, kopasz, vékonydongájú fiatalember aligha fog szavazókat nyerni az ügyön.

Ratusnyak egyébként most, úgy tűnik, Julját fogja támogatni. Mármint született Grigjan, férje után Timosenko miniszterelnökünket mint igaz ukránt, aki útját állhatja a "kis zsidóval" takarózó maffiózó társaságnak. Igaz, a Grigjan név nemzetiségi hovatartozása ügyében nem sikerült egyetértésre jutni az érintettnek az újságírókkal. Timosenko szerint apja lett nemzetiségű volt, annak ellenére, hogy a név örmény hangzású, de van, aki szerint a kaukázusi zsidók közt a legelterjedtebb ez a családnév. A belarusz Janukovicsnak pedig csak hátra kell dőlni és élvezni konkurensei egymás etnikumát ragozó marakodását.

Ha ez van az uborkaszezonban, mi vár ránk kampánykultúra tárgyában ősszel?

Sz.K.M.