Ratusnyak szerint "agyrém" a temetői holokauszt-emlékmű

2009. szeptember 18., 10:00 , 453. szám

Ungvár polgármestere szerint "beteg elmék" találták ki, hogy a város egyik temetőjében állítsanak emlékművet a holokauszt kárpátaljai áldozatainak.

Az utóbbi hetekben tett antiszemita kijelentéseiről Ukrajna- és Oroszország-szerte elhíresült Szerhij Ratusnyak a kijevi Kommerszant-Ukraina című üzleti lap múlt szerdai online-kiadásának nyilatkozva "agyrémnek", "beteg elmék ötletének" nevezte, hogy holokauszt-emlékművet állítanak Ungvár egyik temetőjében. "Azt, hogy ott tömegsír található, egy beteg agyú zsidó találta ki, és emléktáblát állított magának" - fogalmazott a polgármester, hozzátéve, hogy "milyen holokauszt lehet egy temetőben, van két-három zsidó sír, s máris holokausztról beszélnek".

Az ungvári holokauszt-emlékművet abban a temetőben avatták fel múlt hétfőn, ahol egy helyi szemtanú szerint 1944-ben mintegy kétszáz, a város gettójában meghalt embert egy tömegsírba temettek el. A második világháború végén 17 ezer kárpátaljai zsidót deportáltak az Ungváron létesített gettóba.

Ratusnyak a kijevi újságban határozottan cáfolta, hogy Ungvár díszvendégének járó emlékéremmel szerette volna kitüntetni Berl Lazart, Oroszország főrabbiját, aki a város zsidó közösségével vállalt szolidaritása és a polgármester antiszemita megnyilvánulásai elleni tiltakozása jeléül vett részt a holokauszt-emlékmű felavatásán. Ungvár első embere a lapnak szarkasztikus hangnemben kifejtette, hogy egy rabbinak nem kitüntetést, hanem egyirányú utazásra szóló menetjegyet ajándékozna.

Ungvár polgármestere egy hónapja került az országos lapok címlapjára, miután megvert egy diáklányt, aki az egyik ukrán elnökjelölt, Arszenyij Jacenyuk, korábbi házelnök választási szórólapjait osztogatta a város központjában. Az esetet a sajtónak kommentálva Ratusnyak "elszemtelenedett zsidócskának" nevezte Jacenyukot, aki szerinte "az Ukrajnát kifosztó zsidó oligarchák bábja". (Kárpátalja/kommersant.ua/MTI)