Felhívás a kormányfőhöz és a honatyákhoz

Egyházi líceumok állami finanszírozása:

2009. október 2., 10:00 , 455. szám

A napokban több egyeztetésre is sor került a kárpátaljai egyházi fenntartású líceumok ukrán állami finanszírozásának megszűnése kapcsán. Előbb a megyei kormányzóság hívta össze Ungváron az érintett oktatási intézmények és egyházak képviselőit, majd Gémesi Ferenccel, a magyar miniszterelnöki hivatal illetékes államtitkárával találkoztak Budapesten a kárpátaljai oktatási vezetők. Hétfőn Beregszászban, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Győr termében került sor tanácskozásra az érintettek részvételével a közös álláspont és a további cselekvési terv kialakítása végett.

A tanácskozáson jelen volt dr. Brenzovics László, a Kárpátaljai Megyei Tanács (KMT) elnökének helyettese, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) alelnöke, Zán Fábián Sándor, a Kárpátaljai Református Egyházkerület püspöke, dr. Soós Kálmán, a beregszászi főiskola rektora, a KMKSZ - UMP ungvári járási tanácsi frakciójának vezetője, Csizmár Béla, a Beregszászi Járási Tanács elnöke, Sin József, a Beregszászi Járási Állami Közigazgatási Hivatal elnökének helyettese, a KMKSZ Beregszászi Középszintű Szervezetének elnöke, Barta József, a Nagyszőlősi Járási Tanács elnökének helyettese, Cséke Ilona, a Beregszászi Járási Tanács oktatási szakbizottságának elnöke, dr. Orosz Ildikó, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) és a KMT oktatásért felelős szakbizottságának elnöke, Gulácsy Géza megyei tanácsi képviselő, a KMKSZ Munkácsi Középszintű Szervezetének elnöke, a KMPSZ alelnöke, Berki Károly, a KMPSZ irodaigazgatója. Megjelentek a tanácskozáson az érintett hat kárpátaljai líceum igazgatói, illetve a tanintézmények fenntartó szervezeteinek képviselői a református, a római katolikus, illetve a görög katolikus egyház részéről.

A résztvevők tájékoztatták egymást a ungvári, illetve a budapesti tanácskozások eredményéről, s megbeszélve a kialakult helyzetet abban állapodtak meg, hogy az egyházi líceumok közös felhívással fordulnak Ukrajna miniszterelnökéhez, illetve a kárpátaljai parlamenti képviselőkhöz. A felhívás aláírói arra kérik a megszólítottakat, hogy amennyiben a hivatalos indoklás szerint az egyházi oktatási intézmények további finanszírozását az illetékes hatóságok korábban arra hivatkozva utasították el, hogy ez a finanszírozási lehetőség nem szerepel a költségvetési kódexben, úgy most tegyék törvényileg lehetővé ezt - tájékoztatta lapunkat Orosz Ildikó. Az egyházi fenntartású oktatási intézmények egyetértenek abban, hogy nem kívánják feladni függetlenségüket az esetleges állami finanszírozás fejében. A résztvevők abban is megállapodtak, hogy az egyházi oktatási intézmények állami finanszírozásának kérdését ismét felvetik a Kárpátaljai Megyei Tanács soron következő ülésén.

hk