Egy év érettségizők és felvételizők nélkül?

2012 kiesik a felsőoktatásból

2009. október 16., 10:00 , 457. szám

2012-ben nem lesznek végzős osztályok Ukrajnában, mivel áttérünk a 12 osztályos oktatási rendszerre. A szakemberek véleménye eltér a jelenség várható következményeiről.

A középiskolák esetében nagyjából kiszámíthatók a várható hatások: miután 2012-ben nem lesz kibocsátó osztály, szeptemberben viszont menetrendszerűen érkeznek az új elsősök, akiket ugyancsak el kell majd helyezniük a tanintézményeknek, több iskolában helyhiány léphet fel, de legalábbis szűkebben lesznek majd a tanulók.

Az oktatási minisztérium adatai szerint 2011-ben csupán 235 ezer tanuló érettségizik majd, szemben az idei 384 ezerrel, ami a legkevesebb kibocsátott tanulót jelenti Ukrajna eddigi történetében, ugyanakkor a 2012. évi kihagyás után 2013-ban az előzetes számítások szerint rekordszámú, 427 ezer végzősre lehet számítani. Mindez pozitívan hathat a középiskolákban dolgozók megterhelésére, amennyiben nem alkalmaznak az intézmények új tanerőt, mert növekszik a letanítandó óraszám.

Lényegesen összetettebb a helyzet a középiskolára épülő szakoktatásban, illetve a felsőoktatásban, ahonnan az érettségizőknek egy teljes évfolyama hiányzik majd. Dr. Orosz Ildikó, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség és a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola elnöke több gondra is felhívta ezzel kapcsolatban a figyelmet. "Mindenekelőtt hadd emlékeztessek: szurkolunk azért, hogy újra felvételizhessenek azok, akik eddig nem kerülhettek be a felsőoktatásba. Például tavaly is több mint száz fiatal csak azért nem került be főiskolára vagy egyetemre, mert nem tudta letenni az emelt szintű ukrán érettségit. Ettől a tanévtől tovább nehezedik a magyar diákok helyzete, miután az ukrán nyelven és irodalmon kívül a szaktantárgyakból is az állam nyelvén kell érettségizni. Ezért azt tervezzük, hogy a mostani évhez hasonlóan abban az esztendőben is, amikor gyakorlatilag elmarad a felvételi, újabb lehetőséget biztosítunk a korábban érettségizetteknek azáltal, hogy egy teljes éves alapos felkészítő tanfolyamot tartunk a számukra, s így a következő nyáron nagyobb eséllyel vághatnak neki az érettséginek és a felvételinek. Bízunk benne, sikerül megteremteni a szükséges pénzügyi hátteret, s tanfolyamaink térítésmentesek lesznek, amiért cserébe reméljük, hogy sikeres érettségi vizsga esetén a diákok elsősorban hozzánk nyújtják be felvételi kérelmeiket" - mondta a szakpolitikus.

Orosz Ildikó hozzátette: "Elképzelhető, hogy a 2012-es esztendő nehézségekkel fog járni tanáraink számára is, azonban nem kívánunk elbocsátani pedagógusokat."

Mikola Tomenko, a Legfelsőbb Tanács elnökének helyettese szerint, aki egy minapi tanácskozáson mondta el véleményét a kérdésről, már most meg kellene tenni a szükséges intézkedéseket ahhoz, hogy az átmenet a 12 éves oktatásra minél zökkenőmentesebb legyen, ám Ivan Vakarcsuk oktatási miniszter szerint erre semmi szükség, "az élet magától nyugodtan megoldja majd ezt a problémát".

A szakpolitikus mindenekelőtt leszögezte, hogy a tárcának nem áll szándékában lehetővé tenni a 10-12. osztályosok számára az előrehozott érettségit, amint azt több szakember is javasolta. Ami pedig a felsőoktatási intézményeket illeti, úgy vélte, azoknak várhatóan nem okoz problémát az átmenet. Vakarcsuk ezzel összefüggésben emlékeztetett, hogy idén 120 ezer, a középiskolát a korábbi években elvégző személy felvételizett a felsőoktatási intézményekbe. Ezenkívül, szavai szerint, 2012-ben is számítani kell a középfokú szakképesítést nyújtó tanintézetek végzőseire, akik ugyancsak a felsőoktatásban folytathatják tanulmányaikat. Mint rámutatott, várhatóan 180-200 ezer lesz a száma azoknak, akik eredményesen jutnak túl a független külső tesztelésen 2012-ben, miközben az állami megrendelés a felsőoktatásban mintegy 120 ezer hely lesz majd. Vakarcsuk ez utóbbi bejelentéssel vélhetően azoknak válaszolt, akik szerint az elenyészően kis számú felvételiző miatt gyakorlatilag nem lesz verseny a felsőoktatási intézményekbevaló bejutásért, ami megmutatkozik majd a diákok felkészültségén is.

A miniszter szerint a felsőoktatási intézmények átirányíthatják oktatóikat a kritikus évben a magiszterképzési programokra, valamint növelhetik diákjaik számát külföldi állampolgárok felvétele révén is.

Mint ismeretes, korábban a kormány jóváhagyta a felsőoktatási képzés rendszerének átalakítását célzó törvénytervezetet, melynek értelmében a jövőben többek között megszűnnének az olyan fogalmak, mint a szpecialiszt, a főiskola és a technikum.

hk