Hol a Gajdos-Janukovics szerződés?

Az UMDSZ ingyen akarja leszavaztatni a magyarságot

2009. október 23., 10:00 , 458. szám

A Gajdos-féle UMDSZ elkötelezte magát Janukovics mint leendő elnökjelölt mellett. Az a kérdés, mi haszna lehet ebből a kárpátaljai magyar közösségnek?

Erre a kérdésre úgy lehetne a legegyszerűbben választ kapni, ha megtudnánk, mit ígér a Régiók Pártjának elnöke arra az esetre, ha sikerülne leszavaztatni rá a kárpátaljai magyarságot, vagyis mi szerepel a Gajdos-Janukovics szerződésben.

Az UMDSZ sajtóban megjelent hivatalos nyilatkozata óta már elég idő telt el, hogy érkezzenek nyilvánosságra hozni a szerződés tartalmát. Ez mindeddig nem történt meg, ezért megalapozott a gyanú, hogy ilyen szerződés nincs: a Gajdos vezette szövetség ingyen akarja leszavaztatni a magyarságot, vagy olyan jutalomért, amit jobbnak látnak nem közhírré tenni.

Egyszer ez már megtörtént a 2004-2005-ös elnökválasztás különböző fordulóiban. Gajdosnak és (elv)barátainak sikerült a magyarok többségét, de legalábbis jelentékeny hányadát rászedni, hogy a keletukrán jelöltre szavazzanak. Szerződés akkor sem volt.

Janukovics akkor elbukott, azonban egy évvel később mégis pozícióba került, hiszen a 2006-os parlamenti választások után miniszterelnök lett. Sokan nem emlékeznek már, de az ő kormánya vezette be a jelenlegi ominózus érettségi-felvételi rendszert, amely megroppantotta és záros határidőn belül ellehetetleníti a nem ukrán nyelvű oktatást, így a magyart is. Janukovics tehát nem bizonyult hálásnak a rá szavazó magyaroknak, de úgy néz ki, még az oroszoknak sem.

Az, hogy neki "kisebbségbarátabb" szóhasználata van, mint a nacionalista Juscsenkónak, Timosenkónak, Jacenyuknak, Tyahniboknak, nem jelent semmiféle garanciát. Legfeljebb annyit jelez, hogy pályázik az orosz, román, magyar szavazatokra. Ismételve a fő tételt: Janukovics már volt hatalmon, és Kravcsukhoz, Kucsmához hasonlóan - akik szintén nem nacionalista szavazatoknak köszönhették pozíciójukat - kész volt kiegyezni az ukrán nemzetiekkel, átengedve nekik az oktatás és a kultúra irányítását az államigazgatásban.

Janukovics kisebbségbarátnak tűnő általánosságokat mond, de azt konkrétan, hogy visszavonná a jelenlegi felvételi rendszert, mely teljesen ellehetetleníti a kárpátaljai magyar fiatalok továbbtanulási esélyeit, és hogy újra lehetővé tenné az oktatás nyelvén történő felvételizést, még véletlenül se!

Nincs tehát egyelőre semmilyen érv amellett, hogy a Janukovicsra leadott magyar szavazatokból lenne valamilyen haszna a magyar közösségnek.

Az UMDSZ lapja annak idején hosszan lovagolt a KMKSZ Juscsenkóhoz való viszonyán, végül azt is kétségbe vonta, létezik-e az a szerződés, amelyben a Tiszamelléki járás és a magyar tankerület megvalósítását támogatja. Ma már nem vitatja senki, hogy volt ilyen szerződés, mint ahogy azt sem, hogy abból nem teljesült semmi. Igaz, annak sincs semmi jele, a KMKSZ újból belemenne a regnáló elnök vagy bármely más jobbos elnökjelölt támogatásába.

Mindez azonban nem érv amellett, hogy értelmes dolog lenne újból támogatni azt a Janukovicsot, aki sem kétszeri miniszterelnöksége idején, sem most semmilyen magyarbarát gesztust nem tud felmutatni.

-karp-