Influenzajárvány politikai felhangokkal

2009. november 6., 09:00 , 460. szám

Ukrajnát hatalmába kerítette az influenza és az elnökválasztási kampány. Az elhatalmasodó járványról egyelőre az derült ki, hogy azt a hagyományos, szezonális influenzavírus okozza, s nem az új típusú, úgynevezett H1N1, vagy ahogyan errefelé emlegetik: a sertésvírus, de a helyzet ettől függetlenül továbbra is súlyos. Ugyanakkor az eddig történtek napnál is világosabban megmutatták az egészségügyi rendszer hiányosságait, a kormányzat tehetetlenségét, s az is nyilvánvalóvá vált, hogy az elnökválasztási kampány érdekében akár az országos pánik kitörését is meg lehet kockáztatni Ukrajnában.

A történet ott kezdődött, hogy az elmúlt néhány hétben fokozatosan növekedett a heveny légúti megbetegedések száma Ukrajnában, s ezen belül Kárpátalján is. A helyzet akkor kezdett komolyra fordulni, amikor úgy két héttel ezelőtt a sajtó rendre riasztó híreket közölt Nyugat-Ukrajnából, mindenekelőtt Ternopil megyéből, ahol néhány nap alatt több mint 10 ezer embert betegített meg és tucatnyi halálos áldozatot követelt egy kezdetben ismeretlen vírus. Az egészségügyi hatóságok ugyan rövidesen közölték, hogy nem a rettegett új típusú influenza pusztít nyugaton, hanem vírusos tüdőgyulladás okozott járványt a szokásosnál is több halálos kimenetelű esettel, Ternopilban azonban már jó tíz nappal ezelőtt egészségügyi maszkban járt az emberek egy jelentős része, s felvásárolták a kapható vírusellenes szereket, vitaminokat is.

Az önmagában még kezelhető helyzetre azonban az ukrajnai politikai élet is rátett egy lapáttal, amennyiben éppen az elmúlt héten megkezdődött az elnökválasztási kampány, minek következtében hirtelen minden tény átértékelődött. Az elmúlt hét második felére a hagyományos influenzás és a heveny fertőzéses légúti megbetegedések száma néhány megyében, így Kárpátalján is elérte a járványküszöböt. Ez egyáltalán nem egyedi eset, évente legalább egyszer előfordul, a politikusok és nyomukban a sajtó azonban mindjárt világjárványról kezdtek beszélni, érthetetlen módon összemosva a hagyományos influenzát, a vírusos tüdőgyulladásos eseteket és az esetszámát tekintve egyelőre elenyésző új típusú influenzát.

Szombaton este Julija Timosenko miniszterelnök fő műsoridőben sugárzott tévébeszédében jelentette be, hogy a kormány a legmagasabb járványügyi készültségi szintet rendeli el. A miniszterelnök asszony a gondoskodó országvezető képében igyekezett feltűnni, s azt ígérte, hogy közösen megbirkózunk a járvánnyal. Harciasan figyelmeztette a patikákat és a kereskedőket, hogy ne merjenek nyerészkedni az emberek kiszolgáltatott helyzetén, azaz ne emeljék áraikat, s megfogadta, hogy az influenza elleni védekezéshez szükséges eszközökből és gyógyszerekből hamarosan elégséges mennyiség áll majd rendelkezésre. Mindazonáltal maga is érezhette, hogy mennyire kétes értékű ez az ígéret, mert mindjárt azt javasolta, nosza, álljon neki az ország, s varrjon mindenki magának egészségügyi védőmaszkot.

Julija Timosenko és Viktor Juscsenko elnök - természetesen külön-külön - ezután igen teátrálisan segítségért fordult a Nyugathoz a járvány leküzdése érdekében, minek eredményeként számos segélyszállítmány érkezett az elmúlt napokban az országba, s megérkeztek a külföldről megrendelt vírusellenes gyógyszerek első tételei is. Azután viszont - ahogyan az már nálunk lenni szokott - megindult a szóbeszéd, politikusok és újságírók firtatták, hová tűntek bizonyos gyógyszerszállítmányok és egészségügyi segédeszközök.

Természetesen az ellenzék is bekapcsolódott az "influenzakampányba", a kormánykoalíció szemére vetve, hogy az országot felkészületlenül érte a járvány, s bebizonyosodott, az elemi feltételek sem adottak ahhoz, hogy a hatóságok szükség esetén útját állják egy komoly betegséghullámnak. Eközben persze bölcsen hallgattak arról, hogy egy ország egészségügyi rendszerének kialakítása nem néhány hónap munkájának eredménye, így akár Viktor Janukovics korábbi két kormányát is érhetné kritika a jelenlegi válsághelyzetért.

Az ország, s így természetesen Kárpátalja is, ekkor már közel állt a pánikhoz, hiszen az emberek, akik megszokták, hogy még annál is rosszabbra készüljenek fel, mint amit a hivatalok bevallanak, most valóban nem tudták, mit tehetnének. A patikákból pillanatok alatt elfogytak a védőmaszkok, a vírusellenes készítmények és a vitaminok, így sokan nemigen tehettek egyebet, mint hogy felvásárolják a piaci zöldségárusok fokhagymakészleteit és a természetgyógyászok készítményeit.

Hétfőre a hatóságok is rádöbbentek arra, hogy a pánik eluralkodásának megakadályozására tisztázni kell a helyzetet, így minden létező csatornán terjeszteni kezdték, hogy valójában nem az új típusú influenza járványáról van szó, "csupán" a hagyományoséról. Miután ezt bejelentették, a közvélemény hangulata viszonylag rövid idő alatt a pánikból az ellenkező végletbe csapott át: az ellenzék például mindjárt kimutatta, hogy valójában a mostani járványban regisztrált megbetegedések száma - különösen az alig érintett Kelet-Ukrajnában - elmarad az elmúlt években tapasztalt járványok esetszámától, így jobbára indokolatlanok a bevezetett szigorú intézkedések. A kormány azonban most már nem hátrálhat meg, így szakértők szerint a megbetegedések számának alakulásától függetlenül az ország még legalább 7-10 napig a karantén dermedtségében leledzik majd.

Eközben a mezei állampolgár legfeljebb imádkozhat, hogy a járvány szép csendben levonuljon magától, ahogyan az máskor is lenni szokott, s legalább orvosaink, akiknek egy jelentős része ugyancsak oltás nélkül állja a sarat ezekben a napokban, ne dőljenek ki a sorból.

Valószínűleg Volodimir Litvin parlamenti elnöknek lesz igaza, aki minap azt találta mondani: "Az influenzajárvány véget fog érni nálunk, mihelyst befejeződik az elnökválasztási kampány."

szcs