Szanatóriumok a Sajánban

2009. november 20., 09:00 , 462. szám

Bár 1945 után a viski várhegyi fürdőnek bealkonyult, mégsem maradt gyógyfürdő nélkül a huszti járási nagyközség, lévén, hogy az 1920-as években – hét kilométerre a településtől – ásványvízforrásra bukkantak Sajánban, melyre alapozva fejlett fürdőélet bontakozott ki a környéken.

– Miután feltárták a forrást, Szirmay János viski lakos vette meg a területet, aki rövidesen felépítette a földből kiszivattyúzott gyógyvizet felmelegítő kazánházat, valamint a tíz-tizenöt fürdőkáddal felszerelt, hosszú, földszintes fürdőépületet, melyben viski és környékbeli lakosok kúráltatták magukat, szálloda ugyanis még nem állt Sajánban, ahol a messzebbről érkező vendégek is megpihenhettek volna – pillant vissza a kezdetekre dr. Sari István, a Sajáni Szanatórium orvosa. – A II. világháborút követően azután a szovjethatalom elvette Szirmay Jánostól a területet, melyet államosítottak, s egy évtizedre szünet állt be a fürdő életében. 1957-ben aztán felépítettek egy kisebb szanatóriumot, melyben már fürdőorvos is foglalkozott a vendégekkel, akiket finn típusú faházikókban szállásoltak el. 1982-re pedig felépült a jelenleg is álló nagy, háromszintes szanatórium, melyben öt orvos fogadja a betegeket, s tető alá került a mintegy 180 férőhelyes szálloda, ahová a volt Szovjetunió megannyi tagköztársaságából érkeztek gyógyulásra vágyó emberek. Ma viszont túlnyomó többségében belföldi vendégeket fogadunk, nagyobbrészt kijevi lakosokat, bár most van például egy örményországi páciensünk is. A betegek pedig 12-21 napra érkeznek a szanatóriumba, ahol napi 210 hrivnyát fizetnek a szállásért, az étkezésért és a kezelésért.

A páciensek ülőfürdőt vehetnek a gyógyintézet fürdőszobáiban, ahol a hidromasszázs alatt – ha szükség van rá – bekapcsolják a betegek testére irányított lézersugarat, mely gyógyítja az ízületeket, valamint az ínszalagok gyulladását. Magával az ásványvízzel pedig eredményesen kezelik a szív- és érrendszeri betegségeket, normalizálják az alacsony, illetve a magas vérnyomást, megszüntetik az alsó végtagok vérkeringési zavarait, valamint az ízületi bántalmakat, s mindemellett felveszik a harcot az anyagcsere-betegségek ellen is, a cukorbetegség kezdeti stádiumában lévő páciensek jó eredménnyel használják a gyógyfürdőt.

Természetesen ivókúrát is alkalmaznak a gyomor- és emésztőrendszeri megbetegedések esetén, az ásványvíz ugyanis jó hatással van a gyomor, a máj, az epe, a hasnyálmirigy, a belek és a vesék működésére. Gyógyítja a gyomorhurutot, a gyomorfekélyt, az epegyulladást, emellett bevethető a májgyulladás utókezelése során, mivel elősegíti a májsejtek regenerálódását. Beindítja a vérkeringést, a mikrocirkulációt a májban, a gyomorban, az epében, megindítja az epeképződést, tisztítja az epeutakat, a vesét és a vesevezetékeket. Szabályozza a gyomorsav termelődését is, lévén, hogy a 242-es forrás vize emeli az alacsony, a 4-es forrás vize pedig csökkenti a túl magas gyomorsav-szintet. Emellett beöntésre, a belek öblítésére is használják az ásványvizet, hogy gyógyítsák a vastagbél-gyulladást, megszüntessék a belek renyheségét, vagy éppen csökkentsék a túl gyors bélműködést. S ugyancsak a szanatórium szolgáltatásai közé tartozik a masszázs, az ízületi, illetve a gyomorgyulladás ellen bevetett iszappakolás, valamint az emésztőrendszeri betegségeket gyógyító fizikoterápia: az elektroforézis, az amplipulsz (ennek során elektromos árammal stimulálják az izomműködést), az ultraibolya sugaras, illetve az elektromágneses kezelés, valamint az inhaláció ásványvízzel, gyógyfüvekkel és eukaliptuszolajjal.

A nevezett gyógyintézet, illetve az ukrán belügyminisztérium orvosi-rehabilitációs központja mellett két magánszanatórium is működik Sajánban: a Viszak és a Kárpátia.

– Intézményünk 2002-ben nyitotta meg kapuit – tájékoztat Jurij Szavenko, a Viszak Szanatórium igazgatója. – Főépületünkben több kétszemélyes szoba, kétszemélyes, kétszobás apartman, valamint egy négyszemélyes, háromszobás lakosztály fogadja a vendégeket. A 2. és a 4. szint fürdőszobáiba bevezettük az ásványvizet, úgyhogy az ott szobát foglaló személyek gyógyvízben fürödhetnek. Emellett pedig igénybe vehetik a hidromasszázst, a masszázst és az inhalációt, s mindezen kezelésekkel, valamint a napi háromszori étkezéssel együtt 550-1400 hrivnyát kell fizetniük naponta a szobákért, illetve a lakosztályokért (a lakók közösen fizetik a szállás díját). A belek átmosásáért viszont külön számolunk, 120 hrivnyát kell fizetni egy kezelésért. S ugyancsak a szanatóriumhoz tartozik a főépülettől nem messze sorakozó négy darab kétszintes, négyszemélyes vendégház, melyek mellett halastavat létesítettünk, így annak partján horgászhatnak is a lakók.

A Kárpátia Szanatóriumban pedig – megannyi szolgáltatás mellett – tej-, illetve borfürdő is várja a vendégeket, akik 250 hrivnyát fizethetnek a speciális fürdők 25 perces használatáért. S emellett ún. sószoba is fogadja a pácienseket, melynek sós levegője gyógyító hatással van a különböző légzőszervi megbetegedésekre, a bronchiális asztmára, illetve az allergiás betegségekre.

A szanatóriumokon kívül öt, magánkézben lévő hotelben, két üdülőtelepen, megannyi egy- és kétszintes vendégházban, illetve a helybeli lakosok vendégszobáiban is megszállhatnak a pihenni vagy gyógyulni vágyó turisták. Ami az árakat illeti, a Szmericska Szállodában például 200 hrivnyát kell fizetni egy kétszemélyes szoba egynapi használatáért, akár egy, akár két fő veszi ki a lakrészt, 300 hrivnyát kóstál a kétszobás, kétszemélyes lakosztályok napi díja, s ha további két személy is megszáll az apartmanokban, 500 hrivnya pótdíjat kell fizetni a szállodai elhelyezésért. A zenészből vállalkozóvá lett viski Vitalij Lipcsuk Piros ruta üdülőtelepén pedig, szezontól függően, napi 600-700-1300 hrivnyáért lakhatunk, már ha van rá pénzünk, a kétszintes, négyszemélyes, összkomfortos vendégházakban. Az árba bele van kalkulálva a három fürdőmedence, a kirándulások során igénybe vehető kerékpárok, valamint a teniszpálya használata. Külön kell viszont fizetni a teniszoktatásért, a masszázsért, valamint a kozmetikai kezelésekért, mely utóbbiak ára 70-250 hrivnya közt mozog, a 24 karátos aranyat felhasználó ráncfeltöltés viszont 1000 hrivnyába kerül. Megjegyzendő különben, hogy a 12 lakóépület fele zsúppal fedett gerendaház, s magyarországi mesteremberek építették fel őket. Ami pedig a helybeli lakosok által kiadott két- és négyszemélyes vendégszobákat illeti, a nyári időszakban már fejenként napi 30, a fűtési idényben 35 hrivnyáért is kivehetjük azokat. Esetenként konyha is található a lakószoba mellett, melynek használati díja bele van kalkulálva az árba. S bár drágább szobák is akadnak, még a különálló kis vendégházak napi bére sem haladja meg a 85 hrivnyát.

A szállodák és üdülőtelepek mellett, természetesen, magánnyaralók is találhatók itt, a kijevi vállalkozók, illetve illusztris személyek ugyanis "felfedezték" a csodálatos természeti környezetben fekvő Sajánt, s az utóbbi időben többen is építettek maguknak egy-egy szép kis "vityillót", köztük például Jan Tabacsnyik, a harmonikán játszó neves zenei előadóművész. Így lassan egész kis üdülő-település épül ki az Avas változatos formájú, erdőktől borított hegyeinek a lábánál...

elem