Báloztak Técsőn és Munkácson is

2009. december 4., 09:00 , 464. szám

Técsőn november 28-án, szombaton szép számú vendégsereg gyűlt egybe a técsői Ukrajna étteremben, hogy részt vegyen a városi KMKSZ-alapszervezet Erzsébet- és Katalin-napi, ünnepi vacsorával egybekötött bálján.

– A vendéglátó-ipari létesítmények lefoglaltsága miatt – minden szombatra le voltak kötve a helyiségek – csak most, az advent előtti utolsó szombaton tudtuk megszervezni a bált – tájékoztatta lapunk tudósítóját Kékesi Sándor, a KMKSZ városi alapszervezetének az elnöke. – A rendezés ötlete a Gátról Técsőre költözött Takács Istvánné Lőrincz Máriától, a gáti KMKSZ-alapszervezet volt elnökétől, illetve tőlem származik. Az esttel pedig az volt a célunk, hogy összefogjuk a helybeli magyarságot, őrizzük a magyarságtudatot, közösséget teremtsünk, és kimozdítsuk az embereket a mindennapok taposómalmából...

A táncmulatság megkezdése előtt ifj. Sari József, a KMKSZ Felső-Tisza-vidéki Középszintű Szervezetének az elnöke szólt a megjelentekhez.

– Egy kicsit megkésve, az advent küszöbén, de végül csak összejött a bál, melynek alkalmából először is szeretném köszönteni a teremben helyet foglaló Erzsébeteket és Katalinokat. Ideje van a mókának, a pihenésnek, a szórakozásnak, a báloknak, hogy mindenki feltöltődjön friss energiákkal. Komoly dolgok állnak előttünk, melyeket közösen kell elvégeznünk – fejtette ki a szónok, míg Kékesi Sándor – kedves gesztusként – virágot nyújtott át a teremben megjelent Erzsébeteknek és Katalinoknak.

Ezt követően pedig a közönség elé lépett a Técsői Hollósy Simon Középiskola Kristofóri Gyöngyi művészeti vezető által felkészített táncegyüttese, mely dunántúli csárdásokat – ugrós, lassú és friss csárdást –, majd egy hirtelen váltással szambát mutatott be a nagyérdeműnek. S mind a felkészítő tanárnő, mind az iskolások munkáját dicsérte a kiváló produkció. Majd a vendégek vették birtokukba a táncparkettet, akik közül többen is részt vettek a táncversenyben, s – szavazataival – a nézőközönség döntötte el, kik léphessenek fel a képzeletbeli dobogó csúcsára. Végül is a tangó kategóriában Borbély Béla és Borbély Erzsébet lett a győztes, míg a keringő-, illetve a csárdásversenyt Bökényi László és Bökényi Borbála nyerte meg. Az első helyezett párok egy-egy üveg pezsgővel, a másodikak egy-egy palack vörös, míg a harmadikak egy-egy butélia fehér borral lettek gazdagabbak, de a többi résztvevő is örülhetett a szervezők által átnyújtott tábla csokoládénak.

A zenét Csonka Tibor és fia szolgáltatta, s minden adva volt hozzá – finom vacsora, jól megválasztott zeneszámok és a jó társaság –, hogy mindenki, köztük e sorok írója is remekül érezze magát ezen a kellemes, hangulatos esten.

Munkácson néhány évnyi szünet után újra cserkészbált szerveztek. Nem is akárhol! A munkácsi csapat névadójának, Zrínyi Ilona fiáról elnevezett impozáns épületben, a Rákóczi-kastélyban, vagy más néven a Fejér-házban. Jelenleg a Munkácsy Mihályról elnevezett rajziskola működik itt, de ez nem vált az épület kárára.

Bálra sietett sok ember vasárnap délután – Katalin-bálra. A munkácsi 1. Sz. Zrínyi Ilona Cserkészcsapat cserkészei és szüleik, a csapat egykor cserkészkedő tagjai, sőt jöttek az igényes szórakozásra vágyó fiatalok máshonnan is: Beregszászból, Rátról, Nagyszőlősről, Beregrákosról. A cserkészcsapat vezetői és roverjei nagyon magas színvonalú szervezésének köszönhetően a résztvevők igazán jól érezték magukat. A bált megtisztelte jelenlétével Kristofori Olga, a Szent István-líceum igazgatója, Michels Antal atya, illetve Popovics Béla, a Kárpátaljai Magyar Cserkészszövetség tiszteletbeli elnöke.

Sztankovics Attila st műsorvezető rövid bevezetője után Popovics Pál cst csapatparancsnok, a Kárpátaljai Magyar Cserkészszövetség elnöke nyitotta meg a bált, melyet az első bálozók egy gyönyörűen megkoreografált (Sztankovics Krisztina koreográfus gondozásában) és előadott bécsi keringője követett. Igazán szép, szemet gyönyörködtető előadást láthatott a közönség.

Ezt követően a jelen lévő Katalinok egy kis virágcsokrot kaptak, amit a ruhájukra illesztve viseltek a bál ideje alatt, ők táncolhattak elsőként a megnyitó után, majd folytatódott a táncos mulatság. Sokféle társas és közösségi tánc volt a táncrendben (bécsi, illetve angol keringő, tangó, polka, csacsacsa, foxtrot, rocky, twist, madison, csárdás, skót, belga és görög tánc).

Pihenésképpen tombolasorsolás is volt, ahol sok szép, praktikus és értékes díjat lehetett nyerni. Természetesen minden tombolajegy elkelt és nagy izgalommal töltött el mindenkit, hogy vajon ki nyeri meg a fődíjat, egy 8 GB kapacitású pendrive-ot, amit a V.S. Computers cég ajánlott fel.

A bál ideje alatt büfé (sütemény, üdítő), illetve teaház is működött. Ez utóbbi nagyon népszerű volt. Hangulatos, gyertyafényes teremben ülhettek le egy tea mellett beszélgetni a táncok alatt elfáradtak.

A táncos mulatság végéhez közeledve sor került a bálkirályi pár megválasztására. Persze ehhez egy táncversenyen kellett részt venni, amire nyolc pár jelentkezett. A kétfordulós vetélkedőn a párok nagyon kreatív tánctudományukból adtak ízelítőt, melynek végén a zsűri hosszas tanakodása után a beregszászi Birta Sándor és Nagy Leszja lettek egy évre a koronák méltó viselői. Díjuk a munkácsi Főnix étterem vezetőjének felajánlásából egy kétszemélyes vacsora lett.

A jelen lévő résztvevő fiatalok, idősebbek egyöntetű véleménye alapján egy igen jól sikerült bálnak lehettek résztvevői, amelynek hangulatát a régi falak, a kor szelleme is nagyban növelte. Így is lehet szórakozni, sőt, a fiatalok véleménye szerint gyakrabban kellene ilyen kulturált, kedves közegben összejönni.

cs/elem