Ismeretlen eredetű gyulladásos bélbetegségek (IBD)

2010. január 1., 09:00 , 468. szám

Tinédzserkorú gyermekemnek az utóbbi napokban gyakori, nem véres hasmenése van, és emellett érzékeny a hasa. Érdekelne, mi a betegsége, és mit tehetünk ellene? - telefonált be szerkesztőségünkbe egy aggódó nagybakosi anyuka. Kérdéseit dr. Kiss Anikóhoz, a Beregszászi Járási Kórház belgyógyászához továbbítottuk.

Valószínű, hogy a Crohn-betegséggel állunk szembe, mely a colitis ulcerosával együtt, az emésztőcsatorna ismeretlen eredetű (idiopátiás), multifaktoriális, gyulladásos megbetegedései közé tartozik. A két betegség - hasonlóságaik ellenére - klinikai, illetve terápiás szempontból is elkülöníthető egymástól, de mind a kettő fiatalkorban jelentkezik, és hosszan tartó kezelést igényel.

Az idiopátiás colitis ulcerosa a vastagbél-nyálkahártya gyulladásos megbetegedése, melyet véres-nyákos hasmenés jellemez, míg a Crohn-betegség az emésztőcsatorna bármelyik részén előfordulhat, s fő tünete a sürgető, nem véres hasmenés, a hasi érzékenység, valamint a felszívódási zavar. Megjegyzendő, hogy a tünetek aktiválásában szerepet játszanak a pszichés tényezők, a környezeti ártalmak, a fertőzéses állapotok, a stressz, valamint a gyógyszeres behatások.

Az ismeretlen eredetű gyulladásos bélbetegségek súlyossága nagyon változó. A colitis ulcerosa esetében lehet enyhe, középsúlyos, súlyos és kulmináns változat, a folyamat jellege szerint elkülöníthető az akut és a krónikus típus, ami pedig a betegség lokalizációját illeti, a kór kiterjedhet a bélrendszer alsó részére, a bal oldali részére vagy az egész bélrendszerre. Mindkét betegség aktivitásának a megítélésére javasolják a C-reaktív proteinszintek figyelembe vételét, az endoszkópos, illetve a hisztológiai vizsgálatot.

- Mit tudna mondani a két kór kezeléséről?

Az ismeretlen eredet miatt az IBD-s betegek terápiája klinikai tapasztalatokon nyugszik, a kezelés alapját pedig évtizedek óta a Salazopyrin jelenti, amit súlyosabb esetekben különböző antibiotikumokkal is kiegészíthetünk. Amennyiben a betegség ellenáll az említett gyógyszereknek, tartós szteroidkezelést alkalmazunk, a Crohn-betegségben szenvedőknél pedig a szövődmények (sipoly, tályog, strictura) fellépése miatt indokolt a sebészeti beavatkozás.

elem