Házi kedvenceink szájhigiéniája

2010. január 22., 09:00 , 471. szám

Egyik ugocsai olvasónk aggódva jelezte, hogy kutyájának az utóbbi időben bűzös a lehelete, ami még sohasem fordult elő vele, és arra a kérdésre szeretne választ kapni, mi lehet ennek az oka. Kérdésére Mészáros István nagyberegi állatorvos válaszol.

- A szóban forgó esetben nagy valószínűség szerint fogkőlepedék-képződés van a fogakon, vagy pedig fogínygyulladásról lehet szó. A lágy táplálék megtapad a fogakon és a nyálban levő kalcium megköti ezt a lepedéket, mely fogkőképződéshez vezet, a fogkőn pedig baktériumok milliárdjai telepednek meg. Egy gramm fogkőlepedékben többmilliárd baktérium is lehet. Amikor a kutya és a macska nyel, többmilliárd baktérium támadja meg az emésztőszerveket. Mivel az immunrendszer 60-70 százaléka a bélcsatornában van, elsősorban azt támadja meg, majd azt követően hasnyálmirigy-gyulladás és veseelégtelenség léphet fel. A másik nagy problémakör a fogínygyulladás, ami önmagában is előfordul, de a fogkőgyulladásnak is következménye lehet.

- Mi a teendő ilyenkor, hogyan előzhető meg?

- Nagyon fontos megelőzési eszköz a szájhigiénia. A kutyáknak és macskáknak legalább naponta egyszer ki kellene mosni a fogát, de az emberekben egyből felmerül a kérdés - ki fog ezzel vesződni, nevetséges és felesleges. Ezért találták ki a darabos tápokat, melyek ropogtatása által tisztul házi kedvenceink fogazata, és ezáltal meg lehet előzni a szájlepedéket, a foghúzást és a fogkihullást. A jó minőségű tápok mindazt tartalmazzák, amire szükség van egy állat egészséges növekedéséhez: vitamin- és nyomelem-kiegészítők, a fogakat mechanikusan tisztító adalékok. Ez azonban nem elég, mert a gazdának rendszeresen bele kell nézni a kutya vagy a macska szájába, megvizsgálni a szájüreget, valamint a fogazatot. Ha az imént felsorolt tüneteket fedezi fel, lehetőleg mielőbb forduljon állatorvoshoz, aki megvizsgálja az állatot, megállapítja, milyen mértékű a baktériumfertőzés, a fogínygyulladás és a fogszuvasodás.

bj