Orosz Ildikó: A felvételizők próbálkozzanak több irányban

Ülésezett a Kárpátaljai Magyar Ösztöndíjtanács

2010. január 22., 09:00 , 471. szám

Ugyancsak résen kell lennie annak, aki idén valamelyik magyarországi felsőoktatási intézménybe szándékozik felvételizni - tudtuk meg dr. Orosz Ildikótól, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) elnökétől, akit azután fogtunk vallatóra, hogy a napokban ülésezett Beregszászban a Kárpátaljai Magyar Ösztöndíjtanács, amelynek szintén ő az elnöke.

- Az ösztöndíjtanács döntött a magyarországi részképzésre jelentkezett egyetemi és főiskolai hallgatóknak odaítélhető ösztöndíjakról. Mit kell tudnunk erről?

- Mint ismeretes, a bolognai rendszer elvei szerint a felsőoktatási intézményekben tanuló diákok a magyar állam támogatásával 1-6 hónapig részképzésen vehetnek részt valamelyik magyarországi felsőoktatási intézményben. Ennek egyik formája az úgynevezett teljes féléves részképzés, amikor a diák egy az anyaintézményéhez hasonló profilú magyarországi felsőoktatási intézményben a felvett tárgyak alapján készül és vizsgázik. Ilyenkor az anyaintézmény mérlegelheti, hogy beszámítja-e a diáknak az adott szemesztert és a felvett tárgyakat. Erre a részképzési formára Kárpátalján egyelőre nincs nagy igény, a mindösszesen három pályázó közül kettőnek ítéltük meg az ösztöndíjat. A másik részképzési forma általában 1-3 hónapra szól, s elsősorban a befogadó intézetnél folytatott kutatómunkát hivatott elősegíteni, ami ugyanakkor nem ad felmentést a diáknak itthoni tanulmányi kötelezettségei alól. E képzési forma iránt lényegesen nagyobb volt az érdeklődés, s az ösztöndíjtanács úgy döntött, hogy legfeljebb 2 hónapnyi ösztöndíjat ítél meg, hogy minél több diáknak legyen lehetősége eljutni külföldi felsőoktatási intézményekbe.

- Nemrég kiderült, hogy idén a középiskolákban nem tartanak érettségi záróvizsgákat. Egyre több szülő kérdezi, mit tegyenek azok, akik magyarországi felsőoktatási intézményekbe kívánnak felvételizni?

- A szóban forgó oktatási minisztériumi rendelkezés valóban komoly szakmai problémát vet fel. A végzős diákok ugyan továbbra is kapnak majd érettségi bizonyítványt, ám a minisztérium egyelőre nem rendelkezett arra vonatkozólag, hogy a hivatalos érettségi vizsgák helyett elrendelt zárthelyi dolgozatok eredményeit feltüntetik-e az érettségi bizonyítványok mellékletében önálló vizsgaeredményként, avagy az adott tantárgy év végi osztályzatába számítanak majd bele. Márpedig számos magyarországi felsőoktatási intézmény korábban éppen e melléklet alapján számította be a kárpátaljai jelentkezők érettségi vizsgajegyeit a maga belső felvételi pontrendszere szerint. A KMPSZ-nek kétségei támadtak azzal kapcsolatban, hogy a magyarországi felsőoktatási intézmények ezek után is figyelembe veszik-e majd diákjaink esetében a bizonyítvány mellékletében szereplő érdemjegyeket a felvételi pontszám kiszámításakor. Súlyosbítja a helyzetet, hogy Magyarországon az emelt és középszintű érettségire való bejelentkezés határideje február 15., előfordulhat tehát, hogy a kárpátaljai diákok lecsúsznak idén a magyarországi továbbtanulás lehetőségéről. Kérdéseinket az ösztöndíjtanács ülésén feltettük a magyar oktatási minisztérium jelen lévő képviselőjének, aki elmondta, hogy Magyarország továbbra is el fogja fogadni az ukrán érettségi bizonyítványt, viszont a magyarországi felsőoktatási intézményekbe történő felvételizésnél csak a vizsgatárgyként feltüntetett érettségi tárgyak után járó pontokat fogják figyelembe venni. Amennyiben tehát a már említett zárthelyi dolgozatok eredményeit külön is feltüntetik az érettségi bizonyítvány mellékletében, azt a magyarországi felsőoktatási intézmények többsége el fogja fogadni. Ellenkező esetben csak a Magyarországon tett közép- vagy emelt szintű érettségiket fogják beszámítani. Ezért az értekezleten megfogalmazódott az a javaslat, hogy a kárpátaljai diákok alaposan tanulmányozzák át a felvételi tájékoztatót, különös tekintettel az abban szereplő határidőkre - előfordulhat például, hogy az ukrajnai diákok nem is kapják kézhez a magyarországi felvételi időpontjáig érettségi bizonyítványaik eredeti példányát -, s még időben jelentkezzenek be a kiszemelt magyarországi oktatási intézmény megfelelő szakára való jelentkezéshez előírt tárgyakból a magyarországi érettségire. Ajánlatos, hogy legalább az egyik tárgyból a kettő közül emelt szintű érettségit tegyenek, ugyanis a pályázati kiírás alapján az ösztöndíj elnyeréséhez a következő évben a legalább egy Magyarországon tett emelt szintű érettségi követelményként szerepel majd.

- Mit tegyen, aki itthon és Magyarországon is felvételizni szeretne?

- Jelentkezzenek be az ukrán emelt szintű érettségire azokból a tárgyakból, amelyeket az ukrán felsőoktatási intézmények követelnek meg a felvételihez - ez az információ már minden ukrajnai egyetem és főiskola honlapján, így a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskoláén is megtalálható -, de jelentkezzenek be Magyarországon is közép- vagy emelt szintű érettségire az ottani felvételi szabályzat alapján.

- Kik számíthatnak magyarországi tanulmányi ösztöndíjra idén?

- A magyar oktatási minisztérium hozzáállása az - amit az ösztöndíjtanács is támogat -, hogy nem pályázhatnak ösztöndíjra a magyarországi felsőoktatási intézményekbe felvételt nyert kárpátaljai diákok, amennyiben az általuk választott szak vagy szakok Kárpátalján is elérhetők magyar nyelven - akár az ungvári egyetemen, akár a munkácsi vagy a beregszászi főiskolán. Például matematikát hallgathatnak magyarul a diákok a beregszászi főiskolán vagy az ungvári egyetemen is, aki tehát valamely magyarországi felsőoktatási intézmény matematika szakára nyert felvételt, nem számíthat arra, hogy ösztöndíjban részesül a baccalaureátusi fokozatú diploma megszerzéséhez a magyar állami támogatásból származó keret terhére. A baccalaureátusi szintű diplomával már rendelkező kárpátaljai hallgatók számára viszont annál több lehetőség kínálkozik az MSc, tehát master fokozatú képzésre Magyarországon. Ez abból adódik, hogy számos magyar nyelven is oktatott szakból nincs ilyen fokozatú képzés Kárpátalján, továbbá nagyobb lehetőséget szeretnénk biztosítani a szakosodásra is. Így például, aki baccalaureátusi szintű általános történészdiplomát szerzett az ungvári egyetemen, de régész szeretne lenni, lehetőséget kap arra, hogy valamelyik magyarországi felsőoktatási intézményben szerezzen master fokozatú diplomát. Emlékeztetném azonban az érintetteket, hogy a master fokozatú képzés esetén ismét pályázni kell az ösztöndíjra; akár kárpátaljai, akár magyarországi oktatási intézményben tanult valaki korábban. Azokat a végzősöket, akik idén sem Magyarországon, sem Ukrajnában nem kezdik meg tanulmányaikat valamelyik felsőoktatási intézményben, emlékeztetni szeretném arra, hogy idén is lehet majd jelentkezni a budapesti Balassi Intézetbe, amely a magyarországi továbbtanulásra készít fel egy év alatt, s amelynek a felvételi vizsgái júliusban Beregszászban lesznek megrendezve, előreláthatóan a Rákóczi-főiskolán.

szcs