A jövő szónokai

Kazinczy Szépkiejtési Verseny

2010. február 26., 09:00 , 476. szám

Február 19-én tizenkilencedik alkalommal szervezte meg a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) a Kazinczy Szépkiejtési Verseny megyei döntőjét a Nagydobronyi Középiskolában. A döntőben a járási elődöntők helyezettjei, összesen 24 diák mérhette össze tudását, két korosztályban.

A versenyt Katona Mironova Berta igazgatóhelyettes nyitotta meg, majd a házigazda iskola tanulói adtak elő zenés irodalmi műsort. A Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség nevében Szántó Edit elnökségi tag köszöntötte a diákokat és felkészítő tanáraikat, hangsúlyozta, hogy az örökségként kapott magyar nyelv megőrzése mindannyiunk közös ügye.

A verseny a hagyományoknak megfelelően két fordulóból állt: volt egy szabadon választott és egy kötelező szöveg, amelyet fel kellett olvasniuk. Továbbá a középiskolás korosztály számára volt egy írásbeli forduló is, ahol a gyerekeknek írásban kellett egyezményes jelekkel kijelölniük a megadott mondatokban a különböző erősségű hangsúlyokat és a szüneteket.

A szakmai zsűri - melynek elnöke Györke Magdolna, az Ungvári Nemzeti Egyetem tanára volt - döntése alapján az általános iskolás korú kategóriában két első helyezett lett: Nagy Flóra Boglárka (Beregszászi Magyar Gimnázium (BMG), felkészítő tanára Riskó Márta), valamint Balogh Marianna (Nagydobronyi Középiskola, felkészítő tanára Katona Mironova Berta); második helyezett: Balogh Tamás (Csapi Széchenyi István Középiskola, felkészítő tanára Palkó Éva); harmadik helyezett: Hevesi Renáta (Szőlősgyulai Általános Iskola, felkészítő tanára Molnár Gyöngyi).

A középiskolás kategóriában első lett: Sárközi Andrea (BMG, felkészítő tanára Riskó Márta); ebben a kategóriában két második helyezést osztott ki a zsűri: Kocskovics Péter (Komáromi Selye János Gimnázium) és Hamar Viktória (BMG, felkészítő tanár Jánosi Terézia); harmadik helyezett lett: Bogáthy Boglárka (Kisgejőci Középiskola, felkészítő tanára Perdukné Czurkó Ibolya). Bárdos Orsolya, a Beregszászi Magyar Gimnázium diákja különdíjban részesült. A versenyen idén először részt vett két felvidéki diák is, Komáromból. A dobogós helyezést elért kárpátaljai diákok képviselhetik majd vidékünket Győrött, a Kárpát-medencei döntőben.

Badó Zsolt