Honfoglalási "staféta" képeslap az évfordulóra

Munkácsi szabadalom

2010. március 12., 09:00 , 478. szám

Nem mindennapi ötlettel állt elő a honfoglaló magyarok vereckei bevonulásának 1115. évfordulójára Guthy István munkácsi rádiómérnök. Olyan speciális képeslapot fejlesztett ki erre az alkalomra, amely számos, a magyarok bevonulásával kapcsolatos látható és rejtett információt tartalmaz a téma iránt érdeklődőknek, illetve a gyűjtőknek.

"Első osztályos koromtól, azaz 1956-tól foglalkozom filatéliával, s ez a hobbi a mai napig elkísért – vallja magáról a feltaláló, Guthy István. – Most, hogy nemrég nyugdíjas lettem, még élénkebben érdeklődöm e terület iránt."

Guthy úr egész életét végigkísérték a találmányok. Így például rádiómérnök létére a kilencvenes években egy általa kifejlesztett orvosi műszerre is szabadalmat nyert. Ezek után szinte természetesnek mondható, hogy eljött a pillanat, amikor kedvenc hobbijával összefüggésben is eszébe jutott valami új. A szóban forgó találmányt fotó s a pótlólagos információkat hordozó hátsó lap sajátos kombinációjára jegyezték be az ukrán szabadalmi hivatalban, ami már önmagában jelentős teljesítmény, hiszen 3 évet vett igénybe sok levelezéssel és nem elhanyagolható költségekkel.

A szabvány írógéppapírnyi méretben, azaz A4-es formátumban kinyomtatott három képeslapot perforálás választja el egymástól. A három rész tartalmilag szorosan összetartozik, s elsősorban így, együttesen képeznek egységet, értéket. "Idén ünnepeljük a honfoglalás 1115. évfordulóját. Ha pedig figyelembe vesszük, hogy a honfoglalás időszakát a 900-ig terjedő időszakra teszik, ugyancsak idén emlékezünk meg az új hazában való megtelepedés 1110. évfordulójáról" – magyarázza a feltaláló munkája megszületésének apropóját. A három képeslap Feszty Árpád híres körképének, A magyarok bejövetelének három részletét ábrázolja. Az első részleten Árpád fejedelem és a vezérek láthatók, a másodikon a Vereckei-hágón átvonult magyarság, a harmadikon pedig a síkságra leérkező magyarok a későbbi munkácsi várhegy előtt. A levelezőlap ugyanakkor mintegy összekapcsolja a múltat a jelennel, amennyiben a körkép epizódjait a munkácsi várból látható mai panoráma részletei keretezik.

A Guthy István által kikísérletezett levelezőlapok azonban nem csupán a képes oldalukkal üzennek, a hátsó oldalak minden részlete is jelentőséggel bír, erősíteni hivatott az összhatást. Ott például, ahová hagyományosan a képeslapküldők szokták írni üzenetüket, Kovács Vilmos híres Verecke című versének egy-egy részlete olvasható. A versrészlet mellett, mintegy "beépítve" a képeslap hátoldalába, de a perforáció révén mégis könnyen eltávolíthatóan lett elhelyezve az a bélyeg, amelyet egy honfoglalás kori temetőből előkerült korongról származó turulmadár-ábrázolás díszít. A feltaláló szerint ez a bélyeg is összekapcsolni hivatott a múltat a jelennel, hiszen az a korong akár valamelyik kárpátaljai temetőből is előkerülhetett volna. Egy másik bélyeg Ukrajnát ábrázolja, s benne Kárpátalját a Zakarpatszaka oblaszty felirattal. Ha azonban a fény felé fordítjuk a képeslapot, elővillan a magyar Kárpátalja felirat.

A hátoldal még számos ilyen "rejtett" információt, meglepetést tartalmaz: amennyiben fény felé fordítjuk a képeslapokat, színes képek tűnnek elő, illetve olyan szöveges információk, amelyek szorosan kapcsolódnak a képek témájához.

Sokaknak már így is érdekes szuvenírnek tűnhet a találmány, az ötletgazda azonban nem érte be ennyivel. "Szeretném, ha az évforduló alkalmából levelezőlapjaim megtennék ugyanazt az utat Vereckétől Magyarország nyugati határszéléig, amit a honfoglalók is megtettek. Ezért a tervek szerint valamennyi képeslapot előbb útnak indítanánk Alsóvereckéről Munkácsra. Innen küldenénk azután tovább ajánlva a megrendelőknek. A képeslapokon így meglesz az alsóvereckei és a honfoglalás szempontjából ugyancsak kiemelt fontosságú munkácsi postahivatal bélyegzője is. Egyszóval, egy sajátságos postai staféta lenne ez" – magyarázza lelkesen.

Arra a kérdésünkre, hogy hol szerezhetők be ezek a képeslapok, azt a rendhagyó választ kaptuk alkotójuktól, miszerint: "Hát otthon, a pincémben." Nem nyomdaipari tömegtermékről van ugyanis szó, hanem számítástechnikai eszközökkel készült kispéldányszámú, egyedi munkáról, amelynek még a perforálását is házi körülmények között végzik.

Egyébként egyáltalán nem mondható olcsónak ez a hobbi egy nyugdíjas ember számára. Egy-egy képeslap előállítási költsége legalább 50 hrivnya, nem számítva azt az ugyancsak tekintélyes összeget, amit előzetesen a találmány kifejlesztésére és szabadalmaztatására költött a feltaláló, akinek fotós és számítógépes szakemberek munkáját is igénybe kellett vennie. A képeslapra ragasztott bélyegek is legalább 50 hrivnyát érnek, s akkor még nem beszéltünk az Alsóverecke és Munkács közötti "utaztatás" költségeiről.

Nem kerülhettük meg a kérdést, hogy vannak-e még egyáltalán érdeklődők az efféle portéka iránt, hiszen nap mint nap azt halljuk, hogy halálán van a hagyományos posta, kimenőben van a divatból a képeslap- és a bélyeggyűjtés. Guthy úr azonban állítja, hogy bár kétségtelenül megcsappant az utóbbi években az igazán elmélyült, fanatikus gyűjtők száma a világban, táboruk még így is rendkívül népes.

A levelezési staféta első etapja március 15-én indul, azaz ekkor kelnek útra a képeslapok Alsóvereckéről Munkácsra, mondta el Guthy István. A tervek szerint Munkácsról az igénylőknek Árpád napján, azaz március 31-én postáznák a küldeményeket.

pszv