Magyarul érettségizhetnek a diákok

A regisztráció határideje 2010. április 8.

2010. április 2., 10:00 , 481. szám

Hivatalossá vált, hogy a magyar tannyelvű iskolák végzősei az ukrán és az idegen nyelvek kivételével valamennyi tárgyból anyanyelvükön tehetik le az emelt szintű érettségi vizsgákat, amelyek egyben egyetemi és főiskolai felvételi megmérettetést is jelentenek.

A Dmitro Tabacsnyik oktatási miniszter által múlt pénteken aláírt 238-as számú "nákáz" elrendeli az ukrán nyelvű tesztek (az ukrán nyelv és irodalom, valamint az idegennyelv-vizsgák kivételével) krími tatár, moldáv, lengyel, orosz, román és magyar nyelvre történő lefordítását.

A dokumentum módosítja ezenkívül a 2010. évi emelt szintű érettségi vizsgák rendjét szabályozó rendelkezések VII. fejezetének 7.4-es pontját is, amely mostantól többek között kimondja, hogy a "tesztírás nyelvét azok a személyek választják meg, akik kifejezték kívánságukat, hogy részt vesznek a külső értékelésen".

A miniszteri rendeletről az Ukrán Oktatásminőség-értékelési Központ hivatalos honlapja, a testportal.gov.ua is beszámol, s magyarázatot fűz azokhoz a változásokhoz, amelyek a rendelkezés nyomán várhatók a vizsgarendben. Ezek szerint azok esetében, akik a külső független értékelésre való jelentkezéskor kifejezték abbéli kívánságukat, hogy megkapják a tesztekben használt alapvető fogalmak fordítását tartalmazó szótárat, biztosítják a tesztek fordítását. Így ezeknek a személyeknek nem szükséges pontosítaniuk a regisztrációs adataikat, azaz külön kérni, hogy az anyanyelvükre fordított tesztlapokat kapjanak a vizsgán.

Azoknak viszont, akik korábban a regisztrációkor nem jelezték, hogy igényt tartanak a szótárra, de a fentebb jelzett kisebbségi nyelvek valamelyikén szeretnének vizsgázni, meg kell ismételniük a regisztrációt 2010. április 8-án kijevi idő szerint 18 óráig a helyileg illetékes regisztrációs központban.

pszv