Öt lakásbetörés két nap alatt

2010. április 2., 10:00 , 481. szám

Az utóbbi napokban betörők jártak több kárpátaljai város tömbházaiban. Csak Beregszászban öt betörést követtek el két nap alatt: kettőt a Muzsalyi úti, kettőt a Korjatovics utcai, egyet pedig a Munkácsi útközben található lakótelepen.

Kurica Miklós, a Beregszászi Járási Belügyi osztály vezetőjének első helyettese lapunk érdeklődésére elmondta: a bűntényeket a tömblakásokban 9-13 óra közötti időszakban követték el, amikor a lakók túlnyomó többsége nem tartózkodik otthon. A nyomozó az elkövetés módjáról szólva elmondta, hogy a betörők első pillantásukat a villanyórára vetik, és ha a számok rajta egy helyben állnak vagy alig pördülnek, becsengetnek a lakásba. Amennyiben senki nem nyit ajtót, feltörik a zárakat és gyorsan kirámolják a lakásból a pénzt és azokat az értéktárgyakat, amelyeket könnyen értékesíthetnek. Az egyik gyanusítottat, egy ungvári, büntetett előéletű férfit már letartóztattak, társa azonban még szökésben van, ellene körözést adtak ki. Az utóbbi napokban nemcsak Beregszászban követtek el lakásbetöréseket: Munkácson hét, Nagyszőlősön három, Ungváron két hasonló bűntény történt – tájékoztatta lapunkat Ihor Sztefanec, a Kárpátaljai Megyei Belügyi Főosztály sajtószolgálatának vezetője.

Mint az egyik károsult lapunk érdeklődésére elmondta, március 24-én, délelőtt fél tizenegykor ért haza a bevásárlásból és egy feltört bejárati ajtóval találta szemben magát. Belépve a lakásba, elszörnyedve látta, hogy betörők jártak nála, akik mindent felforgattak és szétdobáltak. Azonnal riasztotta a rendőrséget. Mint kiderült, mintegy 1500 hrivnya készpénzt, több arany ékszert, valamint egy palack francia konyakot tulajdonítottak el tőle. A szomszédba szintén betörtek. Ott is szinte az egész lakást feltúrták a betörők, akiknek a dupla bejárati ajtón található négy zár sem jelentett akadályt. A ruha, az ágynemű szanaszét hevert az egész lakásban. A sokkhatás következtében a tulajdonos rosszul lett, máig sem sikerült megnyugodnia – ha elmegy otthonról, állandó nyugtalanságot érez, attól fél, hogy a betörés bármikor megismétlődhet.

A rendőrség azt tanácsolja a lakosságnak, semmiképp se vásároljanak olcsó, többek között kínai gyártmányú zárakat, mert ezeket 15-30 másodperc alatt kinyitják vagy feltörik a betörők. A legstabilabb a pillangózár, mert azt sokkal nehezebb kinyitni. A rendőrség továbbá arra kéri a lakosságot, ne tartson könnyen hozzáférhető és a betörők által feltételezhető helyen ékszereket, készpénzt. Kurica Miklós elmondta, hogy megfigyeléseik szerint a konyhában vagy a spájzban eldugott pénzt az esetek többségében nem találják meg a betörők. Az embereket arra kérik, figyeljenek oda jobban egymásra, ne csak a saját értékeikre, hanem a szomszédéra is vigyázzanak, ha gyanús vagy korábban nem látott személyekkel találkoznak a lépcsőházban, kérdezzék meg, kihez jött. Szükség esetén hívják fel a 102-es rendőrségi telefonszámot.

bj