III. Szent Flórián Vers- és Prózamondó Verseny

Nagymuzsalyiak sikere Karcagon

2010. május 7., 10:00 , 486. szám

A közelmúltban a Karcag és Térsége Tűzvédelméért Alapítvány, valamint Karcag Városi Önkormányzat Hivatásos Tűzoltósága immár harmadik alkalommal rendezte meg a Szent Flórián Vers- és Prózamondó Versenyt, melyen megyénket a Nagymuzsalyi Középiskola tanulói képviselték. Az eredmény egy első és egy harmadik helyezés.

Jakab Erika, a muzsalyi iskola szervezőpedagógusa, a gyerekek kísérőtanára a verseny kapcsán elmondta: "A Karcag és Térsége Tűzvédelméért Alapítvány, valamint Karcag Városi Önkormányzat Hivatásos Tűzoltósága immár harmadik alkalommal szervezte meg ezt a magyarországi viszonylatban egyedülállónak számító, kétévente megrendezésre kerülő vers- és prózamondó versenyt a tűzoltók napja alkalmából. A versenyen anyaországi és határon túli magyar diákok vesznek részt. A cél az, hogy a gyermekekben felébresszék az érdeklődést a tűzoltóság és a tűzvédelem iránt versek és prózai szövegek elmondásával, melyeknek természetesen ezen témához kell kapcsolódniuk. A versenyt elődöntő előzte meg, ahonnan iskolánk három tanulójának sikerült eljutnia Karcagra."

Az elődöntőből harminc diák jutott tovább a döntőbe az anyaországból, Erdélyből, Vajdaságból és Kárpátaljáról, akik alsó (6-10 éves), felső (10-14) és középiskolás (14-18) kategóriákban versenyeztek. A verseny megnyitó ünnepségére és lebonyolítására a Déryné Művelődési és Ifjúsági Központ dísztermében került sor. A kárpátaljai fiatalok szép sikert arattak: az alsó kategóriában Jakab Dániel első, míg a középiskolás kategóriában Skrabák Henrietta harmadik helyezést ért el. A díjakat - többek között az első helyezésért járó, bronzból készült Szent Flórián-szobrot - Márkus Judit zsűrielnök, a Kassai Thália Színház színművésze adta át.

Jakab Erikától azt is megtudtuk, hogy a versenyen elhangzott költemények idővel verseskötet formájában kiadásra kerülnek majd.

Fischer Zsolt