Dagadó hivatalnokhadak

Államapparátus

2010. június 4., 10:00 , 490. szám

Egyre több a csinovnyik a Miniszteri Kabinetben. Jelenleg a kormányban már a kétszázat közelíti a legmagasabb rangú állami hivatalnokok száma, ami több, mint a gazdaságilag sikeresebb, összesen mintegy 145 millió lakosú Németországban és Franciaországban együttvéve.

Beiktatásakor Viktor Janukovics államfő még azt ígérte, megreformálja a kormányt, szakemberek csapatává alakítja és nem "politikai pincérekévé". Egyúttal kijelentette, hogy csökkenti az állami apparátus fenntartásának költségeit. Mostanság azonban mindezzel ellentétes hírek érkeznek a kormány háza tájáról.

Megfigyelők mindenekelőtt arra mutatnak rá, hogy Azarov kormányában a miniszterek egy része nyilvánvalóan nem a saját szakterületének megfelelő tisztségben dolgozik. Így például, a gazdasági minisztériumot a korábban a Belügyminisztérium irányításában jeleskedő Vaszil Cusko irányítja, Viktor Bojko, a jelenlegi környezetvédelmi miniszter pedig azelőtt a készletezési állami bizottságot irányította, s a mezőgazdasági miniszter helyettese volt.

Ezenkívül egyre nő a hivatalnoki állások száma is. Például a kormányfő Julija Timosenko kabinetjéhez képest három újabb elnökhelyettesi posztot hozott létre, s 16-tal több ma a miniszterhelyettes. Mindez érthetően nemhogy csökkentette volna, de tovább növelte az államapparátus fenntartásának költségeit.

Ily módon jelenleg Azarov kormányában 175 magas rangú államhivatalnok dolgozik, ideszámítva a kormányfőn kívül a helyetteseit, a minisztereket és azok helyetteseit. Európai mércével mérve ez igen sok. Például Franciaországban mindössze 40 azonos rangú hivatalnok működik. Ez a kontingens tökéletesen elboldogul egy olyan ország irányításával, amelyben 19 millióval többen élnek, mint Ukrajnában, a költségvetés kiadási oldala pedig, az az összeg tehát, amely felett a kormány rendelkezik, tizennégyszerese az ukrajnainak.

A szakemberek meggyőződése szerint ez az aránytalanság abból adódik, hogy az ukrán kormány feladatai között a hatékony államigazgatás az utolsó helyen áll. A legfontosabb, mutatnak rá, hogy a Miniszteri Kabinetben a tisztségeket nem szakembereknek, hanem politikai szövetségeseknek osztogatják, s a bársonyszékek egyfajta díjjá alakulnak át, amelyek hozzáférést biztosítanak az állami pénzekhez és a pótlólagos jövedelmekhez.

Nico Lange, a Konrad Adenauer Alapítvány ukrajnai irodájának igazgatója a sajtónak nyilatkozva azt mondta, számára tökéletesen érthetetlen, miért ilyen nagy az ukrán kormány. "Önök (Ukrajnában - a szerk.) 46 millióan vannak, s 29 miniszterük van a miniszterelnökkel együtt. Mi (német állampolgárok) 80 millióan vagyunk, és mindössze 16 miniszterünk van a kancellárral együtt" - mutat rá.

Hogy valójában miért is van szükség ennyi miniszterre, még a Miniszteri Kabinetnél sem igen tudják megmagyarázni. A kabinet információs és tömegtájékoztatási hivatalánál azt hangoztatják, a kormány intézkedéseket hoz "a hatalmi szervek fenntartására fordított költségvetési eszközök lényeges megtakarításának biztosítására". A miniszterelnök állítólag megbízta a minisztereket, hogy dolgozzanak ki javaslatokat hivatalaik struktúrájának optimalizálására, s a vezető beosztású tisztségviselők számának csökkentésére, ám egyelőre ennek éppen az ellenkezője figyelhető meg, a hivatalnokok száma egyre nő.

Sőt, időnként az is előfordul, hogy a kormány szóvivői vagy tagjai sem tudják, mi a feladata egy-egy újonnan kinevezett hivatalnoknak. A legeredetibb választ arra a kérdésre, hogy mivel foglalkozik majd az Azarov kormányfő által neki megítélt újabb helyettes, Nesztor Sufrics, a rendkívüli helyzetek minisztériumának vezetője adta egy újságírói kérdésre válaszolva. Az ő magyarázata szerint az új tisztséget, amelyet egyébként Nyikolaj Korovicin, Anna Germannak, az államfői adminisztráció helyettes vezetőjének a fia tölt be, a 2012-es labdarúgó-Európa-bajnokság megrendezésével összefüggésben hozták létre, hogy, mint mondta, "ne vonják el a többi helyettest a rendkívüli helyzetek megelőzésétől és következményeik felszámolásától, amelyek gyakoribbakká váltak az utóbbi időben".

Ami Magyarországot illeti, az elmúlt héten hivatalba lépett új polgári kormány az államapparátus csökkentésével kezdte tevékenységét. A minisztériumok száma tizenháromról nyolcra, az államtitkároké pedig a felére csökkent: a korábbi 90 helyett csak 42 államtitkári rangú vezető tisztségviselő maradt. A Fidesz-KDNP által kezdeményezett reformok célkitűzései közé tartozik a politika és közigazgatás kettéválasztása. Az elképzelések szerint a jövőben a minisztériumok szakmai igazgatását újra köztisztviselők végzik, minden minisztérium szakmai-szervezeti felépítése azonos elvek mentén történik, és államtitkári szint alatt nem lesznek politikusok a közigazgatásban.

Ennek tudatában különös súlyt kapnak Vagyim Karaszev szavai. A Korreszpondent hetilapnak nyilatkozó politológus úgy véli, hogy Ukrajnában a politikai harcban való győzelem feltételezi az állam elfoglalását is. "A minisztérium egy erőforrás, amelyet meg kell kaparintani a pártkassza feltöltése végett. Így azután szaporodnak a helyettesek" - magyarázza a nyilvánvalót a szakember. (Kárpátalja/Korreszpondent/hetek.hu)