Napkollektor Nagydobronyban

2010. június 11., 10:00 , 491. szám

Hétfőn a Nagydobronyi Református Irgalmas Samaritánus Egészségügyi Gyermekotthonban bemutatóval egybekötött szemináriumon népszerűsítették az alternatív, környezetbarát energiaforrások közül a napenergia hasznosításán alapuló rendszereket. A bemutatóra vidékünk több járásából is érkeztek a téma iránt érdeklődő intézményvezetők, valamint vállalkozók. Januártól működik egy alternatív vízmelegítési rendszer a gyermekotthonban, melynek igazgatója, Katkó László elmondta, hogy a napkollektoroknak köszönhetően az intézmény havonta 2 500-3 000 hrivnyát takaríthat meg a villanyszámlán, ami számukra jelentős összeg, nem beszélve a környezetvédelmi szempontokról.

A gyermekotthonban működő rendszert Valentin Szirotyuk professzor, a Lembergi Nemzeti Mezőgazdasági Egyetem Elektrotechnikai Rendszerek Tanszékének vezetője mutatta be az érdeklődőknek, aki egyben a beszerelést végző ukrán céget is képviselte. A professzor előadásában elmondta, hogy a vízmelegítésnek Kárpátalja éghajlati adottságai mellett a napenergia-hasznosítás az egyik leggazdaságosabban megvalósítható módja, ami bátran ajánlható mindenkinek, akinek van elegendő pénze a napkollektorokon alapuló rendszerek kiépítésére. Éves átlagban többnyire 60-70%-os megtakarítás érhető el, ami a nyári félévben közel 100%, a téli félévben 30-40%.

Családi házak esetében melegvíz-előállítás céljára 2-3 db, nagyobb vízfogyasztás esetén 4-5 db 2 m2-es napkollektort célszerű felszerelni, melyhez szükség van egy viszonylag nagy méretű, általában 200-500 literes melegvíz-tárolóra is. A nagyobb és jól hőszigetelt melegvíz-tároló alkalmas arra, hogy a napközben kollektorokkal előállított meleg vizet tárolja az esti és reggeli vízfogyasztás idejére. A melegvíz-tároló fűthető hőszivattyúval, elektromos fűtőpatronnal és hagyományos kazánnal is.

A napkollektoros melegvíz-előállítás különösen gazdaságosan alkalmazható nagyobb létesítmények pl. kollégiumok, éttermek, szállodák esetében. A nagyobb rendszer fajlagos beruházási költsége alacsonyabb, az egyenletes vízfogyasztás miatt pedig a kollektorok kihasználtsága jobb, éves hatásfokuk magasabb. A napkollektorokat az épületek fűtésére is fel lehet használni, ez a tavaszi és őszi időszakban teljes egészében fedezi az épületek fűtésének teljes energiaigényét.

A nagydobronyi gyermekotthonban működő rendszer kiépítésének teljes költsége 250 000 hrivnya volt, amely nyolc darab napkollektorból, egy külső hőszivattyúból és egy jól leszigetelt 2 000 literes puffertartályból, valamint több hőcserélőből és az ezt irányító elektronikából áll. A rendszer a napenergia mellett villannyal és szilárd tüzelésű kazánnal is működhet. Valentin Szirotyuk elárulta, hogy saját lakásában is működik egy napkollektoros rendszer, amelynek a kiépítése a jelenlegi árakon legkevesebb 2 000 euróba kerül. A kollektorok, ha nem éri őket erős fizikai behatás, 50 évig biztosan működnek, igaz, tíz év után 15%-ot csökken a hatásfokuk, 20-tól 50-évig pedig 20%-ot.

A gyermekotthonban a napkollektoros környezetbarát rendszer kiépítését a Kárpátok Alapítvány támogatta, melynek képviselője, Ruszlan Zsilenko az európai uniós pénzekből gazdálkodó alapítvány tevékenységét ismertette. Ők elsősorban nem állami fenntartású szociális intézmények környezetvédelmi beruházásait igyekeznek támogatni.

Katkó László igazgató végül elmondta, a sikeres pályázaton és programon felbuzdulva most egy újabb energiaforrás kihasználásának céljából pályáznak: szélerőművet szeretnének felállítani a gyermekotthon területén.

B. Zs.