Ősi jelképek, motorosverseny, harci bemutató

II. Mezőgecsei Motoros és Hagyományőrző Találkozó

2010. június 25., 10:00 , 493. szám

Az ősi magyar hagyományok és a felhőtlen szórakozás jegyében, példa értékű színes programokkal várták a mezőgecseiek az elmúlt hét végén a környező településekről és Magyarországról érkező vendégeiket. Szombaton a programok sora ökumenikus istentisztelettel kezdődött a helyi református templomban, majd a templom előtti Kálvin téren felavatták a csetfalvai Gergely István fafaragó által készített hétágú életfát. Mester András, Mezőgecse polgármestere a jelkép kapcsán elmondta: ez az életfa hirdeti ezentúl mindenkinek, hogy itt olyan emberek élnek, akik hisznek a jövőjükben és tenni akarnak érte...

Az avatóünnepségen mondott beszédében Román István fideszes országgyűlési képviselő, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés alelnöke idézett a magyar Országgyűlés 2010. évi XLV. törvényének szövegéből, amely a nemzeti összetartozás melletti tanúságtételről szól. Mindannyiunk számára fontos, mondta, hogy a Magyarországon elkezdődött változások ne álljanak meg az országhatárnál, hanem az összmagyarság számára teremtsenek biztos új jövőt. Az avatás kapcsán még elmondta gondolatait Bődi Szabolcs, Kunszentmiklós polgármestere, a Magyarok Szövetségének alelnöke, Gyurin Miklós beregszászi magyar konzul, Czeglédi Dezső, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Kisgyőr polgármestere, Sin József, a KMKSZ Beregszászi Középszintű Szervezetének elnöke és Halász László, a Beregszászi Járási Közigazgatási Hivatal Közművelődési Osztályának vezetője.

A rendezvénysorozat a mezőgecsei futballpályán folytatódott, ahol gyülekeztek a Kárpátaljáról és Magyarországról érkező motorosok, majd innen tájtúrára indultak. A beregszászi buszállomásra érve motorhangerő-versenyt tartottak, melyet 87 decibellel egy MT nyert meg. Ezt követően Csetfalva érintésével elrobogtak a tiszaújlaki Turul-emlékműhöz, majd Gecsébe visszaérve a délután folyamán motoros ügyességi vetélkedőkre került sor. Ebben a nyírtéti Bacsa János ETZ-250-esével bizonyult a legügyesebbnek és leggyorsabbnak. Az oldalkocsis motorok versenyében holtverseny alakult ki: a beregszászi Seregi József és utasa egyhengeres IZS-zsel, valamint a mezőgecsei Gál János – MT motorjának csónakjában Révész Dezső nyírtéti polgármesterrel – egyformán 40 másodperc alatt teljesítették az akadálypályát. Közben az érdeklődők megcsodálhatták a szebbnél szebb motorokat, melyek között voltak új japán és kínai gyártmányú gépek is szép számmal, valamint a múltat idéző veterán motorok egyaránt.

Akik szívét nem dobogtatták meg a száguldó vasparipák, számos más program közül választhattak: vásárolhattak a kézműves kirakodóvásárban, a Kész Barna vezette salánki hagyományőrzők jóvoltából kipróbálhatták a honfoglaló magyarok által használt visszacsapó íjakat, ismerkedhettek a jurtával, lovagolhattak, kipróbálhatták ügyességüket a kézműves sátrakban, és akik megéheztek, magyar nemzeti ételeket kóstolgathattak. Sok fiatalt vonzottak a cserkészek ügyességi játékai is.

Nagy sikere volt a hagyományos magyar harcművészeti bemutatónak: a magyarországi Baranta Szövetség két képviselője, Kovács Ákos és Szabados Péter bemutatták a botforgatás, övbirkózás és a hagyományos önvédelmi fogások tudományát. A bemutató után bárki összemérhette erejét a két barantással; akadtak helyi legények, akik hosszú percekig állták a küzdelmet, de végül mindannyian földre kerültek. Kovács Ákos tudósítónknak elmondta: "A baranta egy régi, mára feledésbe merült magyar harcművészet, amely a krónikák képein is megelevenedik."

A délután folyamán az előadói sátorban Román István országgyűlési képviselő a Fidesz nemzetpolitikájáról, dr. Brenzovics László, a KMKSZ és a megyei tanács alelnöke pedig Kárpátalja múltjáról és az itt élő magyarság jelenlegi helyzetéről, valamint jövőbeli esélyeiről tartott előadást. Bődi Szabolcs a Magyarok Szövetségének céljairól és tevékenységéről beszélt, majd az ismert szívsebész, dr. Papp Lajos Ép testben ép lélek című előadását hallgatták az érdeklődők.

A futballpályán közben zajlott a Bihari Albert-emléktorna Gecse, Csoma és Macsola csapatának részvételével, illetve összeállt egy negyedik csapat is azokból az öregfiúkból, akik játszottak még egykoron a torna névadójával. A tragikus hirtelenséggel elhunyt Bihari Albert a legjobb mezőgecsei labdarúgó volt és a helyi csapat szponzora. A tornát Csoma csapata nyerte, a gólkirály Nagy Pál lett.

A szabadtéri színpadon is színvonalas műsort zajlott. Fellépett a KRISZ együttes, az Integrál zenekar, Nagy Anikó énekesnő, valamint a mezőgecsei és asztélyi gyerekek.

A Ficseri Gyermekszínjátszó Stúdió Hiszek egy hazában című előadását is sokan tekintették meg.

Este a mozgalmas nap tábortűzzel ért véget.

Badó Zsolt