Habsburg György Kárpátalján

2010. július 2., 10:00 , 494. szám
Habsburg György a beregszászi főiskolán

Egynapos látogatást tett Kárpátalján Habsburg György, a Magyar Vöröskereszt elnöke és Mezei István, a Farkas János Alapítvány elnöke, a magyar cigány labdarúgó-válogatott igazgató menedzsere.

"Látogatásom célja megismerkedni a cigányok helyzetével Kárpátalján, s közösen végiggondolni itteni partnereinkkel, hogy miben tudunk segíteni" - mondta el lapunknak a Magyar Vöröskereszt elnöke.

A Farkas János Alapítvány és a Magyar Köztársaság Beregszászi Konzulátusa szervezte program Beregszászon kezdődött, ahol a vendégek felkeresték a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolát. A küldöttséget, amelyet elkísért útján Gyurin Miklós beregszászi konzul, fogadta dr. Orosz Ildikó, a főiskola elnöke, valamint dr. Soós Kálmán rektor. A főiskola vezetői tájékoztatták vendégeiket a kárpátaljai magyarság helyzetéről, illetve a helyi magyar oktatással és a beregszászi főiskolával kapcsolatos legfontosabb kérdésekről. A megbeszélésen Habsburg György kihasználva a lehetőséget tájékozódott az itt élő cigány lakosság helyzetéről, illetve továbbtanulási lehetőségeikről. Ezzel kapcsolatban Orosz Ildikó elmondta, hogy Kárpátalján a magyar iskolarendszer fenntartása ma részben a roma lakosság révén lehetséges. A szakember hozzátette: egy ilyen kisebbségellenes helyzetben, amikor a magyar ajkúak sem tehetnek érettségi, illetve felvételi vizsgát anyanyelvükön, a romák kétszeresen hátrányos helyzetben vannak. Mintkifejtette, a roma diákok így, egyrészt, el sem jutnak az érettségiig, másrészt, az emelt szintű ukrán érettségi vizsga miatt gyakorlatilag képtelenek bekerülni a felsőoktatásba, tehát a jelenlegi rendszer nem segíti a romák integrálódását. Nagyon jó lenne ebből a szempontból, ha a felsőoktatási intézmények végre ismét maguk dönthetnének arról, hogy kit és hogyan vesznek fel, hangoztatta Orosz Ildikó. A vendégeknek bemutatták a főiskola gondozásában Magyar anyanyelvű cigányok/romák Kárpátalján címmel a napokban megjelent kiadványt, amelynek szerzői Braun László, Csernicskó István és Molnár József.

Habsburg György és kísérői a továbbiakban megbeszélést folytattak Tóth Gézával, Beregszász város jegyzőjével, Okszana Margiticcsel, a Kárpátaljai Vöröskereszt elnökével, valamint Ivan Malessel, a Beregszászi Járási Kórház igazgatójával, látogatást tettek a Kárpátaljai Református Egyházkerület Diakóniai Központjában és levéltárában.

A délutáni órákban Tiszaújlakon a helyi iskola labdarúgócsapata megmérkőzött a magyar cigány labdarúgó-válogatottal. A kezdőrúgást Habsburg György végezte el.

hk