Hogyan és mikor fordulhatunk az Európai Bírósághoz?

2010. július 2., 10:00 , 494. szám

"Immár öt éve pereskedek az adóhatósággal a rám kirótt túlságosan magas adó miatt. Minden jel arra vall, hogy elveszítem a pert. Az ügyvédem azt mondja, hogy fordulhatok az Európai Bírósághoz is. Mi a kereset benyújtásának módja, s mi az esélye annak, hogy nyerek?"

- Az Emberi Jogok Európai Bírósága (a továbbiakban: Európai Bíróság) olyan nemzetközi intézmény, amely az Emberi Jogok és Alapvető Szabadságok Védelméről szóló Európai Egyezményben (a továbbiakban: Egyezmény) lefektetett jogok miatt panasszal élők kereseteit vizsgálja ki. Az Egyezmény egy nemzetközi megállapodás, amelynek alapján az európai országok többsége kötelezettséget vállal az abban, s a kiegészítő jegyzőkönyvekben lefektetett alapvető emberi jogok betartására. Ezt az Egyezményt Ukrajna is aláírta. Mielőtt a kereset benyújtásáról döntene, tanácsos volna megismerkednie ezekkel a dokumentumokkal. Amennyiben ezek után is úgy ítéli meg, hogy az Egyezményt aláíró államok valamelyike megsértette az ön vonatkozásában az egyezményben lefektetett jogok valamelyikét, jogában áll az Európai Bírósághoz fordulni.

Tudni kell azonban, hogy az Európai Bíróság kizárólag azokat a kereseteket veszi figyelembe, amelyek az Egyezmény vagy a kiegészítő jegyzőkönyvek valamelyikében lefektetett jogokra vonatkoznak. Továbbá csak a hatalmi (törvényhozói, végrehajtó vagy bírósági) szervek intézkedéseivel kapcsolatban nyújtható be kereset. Az Európai Bíróság nem foglalkozik magánszemélyek vagy nem állami intézmények ellen benyújtott keresetekkel.

Mielőtt az Európai Bírósághoz fordulna, ki kell merítenie minden jogorvoslati lehetőséget abban az országban, amely ellen keresettel kíván élni. Ukrajna esetében ez az elfogadott bírósági eljárást jelenti, amely magában foglalja a fellebbezés és a kasszációs eljárás valamennyi lehetőségét is. (Egyszerűbben fogalmazva: kézhez kell kapni a Legfelsőbb Bíróság döntését az ügyben.) Ennek során be kell tartania minden eljárási szabályt, beleértve a törvények által meghatározott határidőket is. Mert amennyiben keresetét Ukrajnában elutasítják a törvények által megszabott határidők be nem tartása vagy az eljárási szabályok megsértése miatt, elképzelhető, hogy az Európai Bíróság nem tárgyalja majd az ön ügyét.

A keresetet az Európai Bírósághoz a végső, jogerős ukrajnai bírósági döntés megszületésének napjától számított hat hónapon belül lehet benyújtani.

hk