Köztársasági elnökké választották Schmitt Pált

2010. július 2., 10:00 , 494. szám

Schmitt Pált, a Fidesz-KDNP jelöltjét választotta meg köztársasági elnöknek kedden a magyar Országgyűlés. Az eseményen jelen voltak a határon túli magyarság képviselői, köztük Kovács Miklós, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke.

A titkos szavazáson már az első fordulóban eldőlt, hogy ki kerüljön a legfőbb közjogi méltóság tisztségébe: a képviselők közül 263-an támogatták szavazatukkal a házelnököt, aki augusztus 6-án váltja hivatalában Sólyom László jelenlegi államfőt. Balogh Andrásra, a szocialisták köztársaságielnök-jelöltjére 59-en voksoltak.

A szavazás részleteit ismertetve a parlament ülésén elnöklő Lezsák Sándor elmondta, a képviselők 366 szavazólapot vettek fel, ezeket hiánytalanul megtalálták a szavazóurnában. Az érvénytelen szavazatok száma 44 volt, a 322 érvényes voksból 59-et Balogh Andrásra, 263-at Schmitt Pálra adtak le.

A bejelentést követően Schmitt Pál letette esküjét és ellátta kézjegyével az esküokmányt. Az eredmény kihirdetése után Balogh András megtapsolta Schmitt Pál sikerét.

Zárjuk le a rendszerváltozás utáni kort, szülessen meg az ezeréves alapokon nyugvó, modern és önbizalommal teli Magyarország, az egységes magyar nemzet új alkotmánya, ez mindannyiunk történelmi felelőssége - hangoztatta Schmitt Pál államfővé választása után. Minden ember azonos állapotban születik, minden embert azonos jogok illetnek meg, és kötelezettségeink is azonosak - mondta a politikus.

Kiemelte: őszinte tisztelettel adózik Sólyom László és a korábbi államfők teljesítménye előtt. Mint mondta, a magyar emberek szeretete és tisztelete övezi őket, és ő személy szerint is sokat tanult tőlük. Rendkívüli megtiszteltetés, hogy ilyen nagyszerű elődök nyomába léphetek - fogalmazott.

Schmitt Pál a párbeszéd, az egymásra figyelés fontosságát hangsúlyozta. Az államfő legyen minden magyar összetartozásának megtestesítője - jelentette ki.

Az esküokmány aláírását követően Schmitt Pál kezet fogott az eseményeket az egyik parlamenti páholyból figyelemmel kísérő Sólyom Lászlóval, Balogh Andrással, Baka Andrással, a Legfelsőbb Bíróság elnökével, Paczolay Péterrel, az Alkotmánybíróság első emberével és Mádl Ferenc volt köztársasági elnökkel.

Gratulált neki Orbán Viktor miniszterelnök, akit követtek a parlamenti frakciók képviselői és a kormány több tagja is. (Kárpátalja/MTI)