Holland önkéntesek a kőrösmezői magyar iskolában

2010. július 23., 10:00 , 497. szám

Kőrösmezőn a római katolikus egyház épületében működnek a helyi iskola és óvoda magyar csoportjai. Tavaly már nyolc osztályuk volt, így szűkös lett a magyar oktatásnak helyt adó épület. Emiatt a faszerkezetű iskola kibővítése mellett döntöttek a helyi magyarok, szerencséjükre az erejüket meghaladó vállalkozásban hollandiai fiatalok siettek a segítségükre, így két és fél hét alatt felépült a hat és fél méter széles, 23 méter hosszú emeletes épületrész, amelyben két új osztályt, könyvtárat, étkezdét és az óvodásoknak egy játszószobát szeretnének kialakítani.

A munkálatokat szervező Francz János, a KMKSZ Kőrösmezői Alapszervezetének elnöke elmondta: "Most belül gipszkartonoznak a fiatalok, illetve kívülről lambériával szegezik körül az épületet. Igen szorgalmasan dolgoznak, amiért nagyon hálásak vagyunk nekik. Hazautazásukig előreláthatólag nem készülünk el mindennel, de remélem, szeptember elsejéig teljesen befejezzük."

A tavaly félbemaradt munka folytatására július 13-án ismét a World Servants holland szervezetnek köszönhetően harmincnégy fiatal (22 lány és 12 fiú), többségében középiskolás érkezett Kőrösmezőre, Gotse Stienstra csoportvezető és felesége kíséretében. A Hollandia különböző részeiből jelentkezett fiatalok július 28-ig ismét két és fél héten át segítenek a kőrösmezői magyaroknak az iskola új szárnyának befejezésében. A fiatalok reggel hattól délután ötig dolgoznak, de szakítanak időt szabadprogramokra is. A körösmezői gyerekek számára minden este szerveznek programokat. Megmászták a 2020 méter magas Petrosz csúcsot is, ami nagy élmény volt mindannyiuk számára. A holland fiatalok előszeretettel ismerkednek a helyiekkel, családokat látogatnak, próbálnak minél többet megtudni a körösmezőiek mindennapjairól. Például kedden a fiúk a helyieknek segítettek füvet kaszálni, a lányok pedig szénát forgatni. Részt vettek a vasárnapi kőrösmezői falunapon is – tudtuk meg Margitics Erik és Margitics Ildikó helyi koordinátoroktól.

-dózsa-