Baromfihimlő

2010. augusztus 6., 10:00 , 499. szám

Az utóbbi napokban apró sebek jelentek meg a három hónapos csibéim fején, majd átterjedtek a nyakra, s azt is észrevettem, hogy az állatok bágyadtak, étvágytalanok, nem esznek, nem isznak. Mi a bajuk, és mit tehetek a felgyógyulásukért? - fordult szerkesztőségünkhöz egy halábori olvasónk. Kérdéseit Roskó Viktor tiszaújlaki állatorvoshoz továbbítottuk.

- Baromfihimlő (ovo-diphtheritis) támadta meg az állományt - fejti ki az állatgyógyász. - A betegséget vírus okozza, a fertőzés légi úton, illetve testi érintkezéssel terjed, s csípésükkel a szúnyogok, a legyek is átvihetik egyik baromfiról a másikra. Amikor a csibék elérik a 70 napos (durván három hónapos) életkort, felütheti fejét körükben a kór, mely csak a fiatal egyedeket támadja meg, a felnőtteket nem. Az állatok fején, a taréjukon, a szemük, illetve a csőrük körül apró sebek jelennek meg, melyek később átterjednek a nyakra, s néha annyira ellepik a szemek környékét, hogy a látószervek begennyesednek, s a csirkék megvakulnak. A beteg baromfik passzívak, bágyadtak, nem esznek, nem isznak, legyengülnek, lázasak is lehetnek (bár a testhőmérsékletük nem emelkedik lényegesen), s ha súlyosbodik az állapotuk, el is pusztulhatnak a legyengüléstől. A kór lappangási ideje hét-tíz nap, s ha nem kezeljük, magas elhullási aránnyal számolhatunk, öt-tíz nap alatt elpusztulhatnak az állatok.

- Miként kezelhetjük, s hogyan előzhetjük meg a betegséget?

- A baromfihimlő kicsit ijesztő, de nem túl nehezen kezelhető kór. Oldjunk fel egy liter vízben 0,5 ml jódot, s ezt az öt százalékos jódoldatot itassuk a csibékkel legalább három-négy napon át, a jódnak ugyanis erős vírus- és baktériumölő hatása van, elpusztítja a mikroorganizmusokat, szétterjed a szövetekben és fertőtleníti a szervezetet. Az itatás mellett ugyanezzel az oldattal vagy 50 mg glicerinből és 3 ml jódból készült glicerines oldattal kenegessük a sebeket, míg csak el nem tűnnek, ami akár tíz napig is elhúzódhat. A betegség könnyebben kezelhető nyáron, verőfényes napokon, mint ősszel, esős időben, mert az intenzív napsugárzás is pusztítja a vírusokat. S legyenek a csirkék friss levegőn, mert zárt helyen könnyebben terjed a kór. Emellett nagyobb tápértékű ennivalót és naponta egyszer vitaminokat (Chiktonikot, Mixovitot, szelénkészleteket) is kell adni a baromfiknak. Egy liter vízben oldjunk fel egy gramm vagy egy milliliter szilárd, illetve folyékony halmazállapotú vitamint, s ezzel erősítsük a csibéket. Ha az állatok túlélik a himlőt, életre szóló immunitást szereznek ellene, de már vakcinák (többnyire holland gyártmányú készítmények) is a rendelkezésünkre állnak a betegség megelőzéséhez. 12 hetes korukban, egyszeri alkalommal beolthatjuk a csirkéket, s ezzel védettekké tesszük őket a vírussal szemben.

Lajos Mihály