2010. augusztus 27.

2010. augusztus 27., 10:00 , 502. szám

"Emlékezzél meg a nyugalom napjáról, és szenteld meg azt!" 2 Móz 20,8.

Nagyjából ötven éve jelentek meg az első villanypóznák. Ezzel gyarmatosítottuk az éjszakát, most már akkor is dolgozhatunk. Negyven éve kezdett elterjedni az autó, ezzel felgyorsítva életritmusunkat. Ez idő tájt történik az első holdraszállás, hirdetve, hogy a nehezen elképzelhető távolságok is leküzdhetők. Ma már nem idegen a mobiltelefon vagy a laptop látványa sem. Mégis van egy közel négyezer éves mondat, amit időről időre nem szűnik meg felidézni nekünk az ige: "Emlékezzél meg a nyugalom napjáról ..."

Nem elgondolkodtató, hogy a pihenésre, a regenerálódásra szánt időt, napot, külön bekezdés rögzíti a Tízparancsolatban? Vajon hány olyan munkaszerződés köttetik komoly, modern világunkban, ahol a pihenésre, felépülésre szánt időt is legalább olyan komolyan veszik, mint az elvégzett munkát és annak reménybeli, méltó bérezését.

A kommün idején Franciaországban megpróbálkoztak a tíznapos munkahét bevezetésével. A végremény katasztrofális volt: leromlott minőség, kimerült emberek, kisebb bérezés... A hatnapi munka és hetednapi pihenés bioritmusára vagyunk formálva.

De hogyan pihenhetnénk, mikor olyan sok a tennivaló?... Aki sokat markol, végül keveset fog - mondja anyanyelvünk egyik közmondása. Ez életünkre nézve is igaz. Aki sokfelé osztja erejét, végül felaprózódik, szétszórttá válik, és magához képest is alulteljesít.

Legyen magadra szánt időd. Elő lehet jegyezni a naptárban. Jó, ha úgy tudsz kikapcsolódni, akár másokkal együtt, hogy közben feltöltődsz a teljes kiürülés helyett. Nem kimenekülni kell a világból. Vannak terhek, amelyektől sem a tengerparton, sem a tengeri földjén nem lehet megnyugvást találni. Ezért fontos a lelki erőnlét és egyensúly helyreállítása. Ez pedig igazán csak a Teremtővel kettesben töltött időben lehetséges: "Én megnyugvást adok néktek..."

Jó számot vetni elvégzett dolgaidról. Tanulni a hibákból.

Kitűzött céljaid eléréséhez pedig érdemes meghatározni az alapvető lépéseket, és a továbbiakban ragaszkodni hozzájuk. Kezdetben elég, ha csak egy napot vagy az előtted álló hetet gondolod át. Ez később segít majd a megfelelő döntések meghozásában.

Ezért jók a gyülekezeti hetek vagy a házaspároknak, családosoknak szervezett programok.

Mindenesetre nemcsak a jó munkának kell az előkészület, de a pihenésnek is. Ezt jelenti az odaszentelt idő, élet... Emlékezz!

Estók István