Szilvalekvárfőzés, falutáblaavatás, szüreti mulatság

Népünnepély Mezőgecsében

2010. szeptember 4., 10:00 , 503. szám

Mezőgecsében a községi tanács és a Mezőgecsei Hagyományőrzők és Falufejlesztők Egyesülete szervezésében augusztus utolsó vasárnapján immár negyedik alkalommal került megrendezésre a Mezőgecsei Lekvárfőző Fesztivál és Szüreti Mulatság.

Ennek a napnak a hajnalán sokan még az igazak álmát aludták Gecsében, amikor a sportpályán már lázas készülődés zajlott: a lekvárfőző versenyre benevezett csapatok ügyes kezű tagjai mosták és magolták a szilvahalmokat, mások felállították az üstöket, meggyújtották a tüzet, és kezdetét vette a lekvárfőzés, mely 10-12 óráig is eltartott. Idén Mezőgecse, Mezővári, Asztély, a Beregszászi Járási Falusi Turizmus Szövetség, valamint az anyaországi Nyírtét és Szatmárcseke képviseltette magát lekvárfőző csapattal.

A programok sora kispályás futballtornával vette kezdetét helyi és anyaországi csapatok részvételével, mialatt egyre gyarapodott a rendezvényre kíváncsi közönség: a helyieken kívül szép számmal voltak a Magyarországról, Erdélyből, valamint a Közép- és Kelet-Ukrajnából érkezett látogatók. Többen motorral robogtak ide a távolból, így egy kisebb motorostalálkozó is kialakult. A település határában a KMKSZ falutáblaprogramja keretén belül falunévtábla-avatásra került sor. Majd következett a hivatalos megnyitó, melyen Mester András polgármester köszöntötte a megjelenteket. A polgármester a lekvárfőzés nagy múltra visszatekintő hagyományáról szólt, megemlítve, hogy a természetes módon, üstben főzött lekvár ízét és zamatát soha nem pótolhatják az élelmiszeripar gyári úton készített termékei.

Dávid Árpád református lelkipásztor a 78. zsoltár 29. versét olvasta fel, majd ehhez kapcsolódó igemagyarázatában arra szólított, hogy a leszüretelt termésért ne maradjon el a hála és köszönet, mely Urunkat, Istenünket illeti.

Orosz Ildikó, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) elnöke Dobó István példájára emlékeztetett, aki azt mondta a harcosainak, hogy a vár ereje nem a falakban, hanem a várvédőkben van. Bár ezen községnek nem volt vára, mondta az elnök asszony, de Gecsének az ereje nem a házakban van, hanem abban, hogy az itt élő emberek tudják, miből merítsenek erőt. Abból, ami minket megtart, mint a fát a gyökerei: múltunkból és hagyományainkból.

Beszédet mondott Sin József, a KMKSZ Beregszászi Középszintű Szervezetének elnöke is, aki az októberben sorra kerülő helyhatósági választások kapcsán felhívta a figyelmet azok jelentőségére. Nagyon fontos – hangsúlyozta –, hogy a magyar választók magyar pártra adják voksukat.

A fesztiválon jelen volt Kovács Miklós, a KMKSZ elnöke, megyei tanácsi képviselő, Brenzovics László, a Kárpátaljai Megyei Tanács elnökhelyettese, a KMKSZ alelnöke, Csizmár Béla, a Beregszászi Járási Tanács elnöke, Mihajlo Ljasko, a Beregszászi Járási Állami Közigazgatási Hivatal elnökhelyettese, Halász László, a Beregszászi Járási Művelődési Osztály vezetője, Nagy Anna, Asztély polgármestere, Sarkadi Pál, Szatmárcseke polgármestere, Révész Dezső, Nyírtét polgármestere, valamint Csizmár Sarolta, a Beregszászi Járási Falusi Turizmus Szövetség elnöke.

A megnyitó után bemutatkoztak a helyi óvoda növendékei, a mezőgecsei, beregdédai, beregújfalui műkedvelő együttesek, a Mezővári Zeneiskola növendékei, valamint az asztélyi Kék Ibolya Néptánccsoport.

Sok érdeklődőt vonzott a több kategóriában megtartott szépségverseny, majd a szomszédos községekbe éneklő csőszök hadával színesen feldíszített szekér indult el, hogy szüreti mulatságba invitáljon időst és fiatalt.

A lekvárfőzőknél eközben rotyogtak az üstök, terjengett a cibere finom illata. Mindegyik csapat átlagban 100 liter szilvát használt fel. Mint a 68 éves gecsei Kázmér Sarolta elmondta, idén az időjárás szeszélyessége miatt a szilva érettségi foka, cukortartalma gyengébb, ezért tovább tart a főzés.

A lekvár akkor kész, amikor már a felfordított fakanálról nem esik le a lekvár. Miután ez megtörtént, a zsűri mindet alaposan végigkóstolva meghozta döntését, melynek értelmében első helyezett lett a Beregszászi Járási Falusi Turizmus Szövetség csapata, második a gecsei Fazekas család, harmadik pedig megosztva az asztélyi és mezővári csapat. Az első helyezett jutalma egy bográcsfőző üst lett, ezenkívül mindegyik csapat kapott oklevelet. A fesztiválon magyar nemzeti ételfőző verseny is zajlott, melyen bográcsgulyást, babgulyást, halászlét és töltött káposztát készítettek a szorgos kezek. Az ízek harmóniája alapján a nyertes a Mezőgecsei Községi Tanács és a Beregszászi Járási Falusi Turizmus Szövetség csapata lett, második megosztott helyezésben a Mezőgecsei Hagyományőrzők és Falufejlesztők csapata, valamint a Libák család, harmadik pedig a Fazekas család. A győztes jutalma egy kerámiaedény volt.

A lekvárfőző fesztivál szabadtéri szüreti mulatsággal folytatódott, melyen volt csősztánc, kosár- és szőlővásár, valamint reggelig tartó táncmulatság.

Fischer Zsolt