Egy megboldogult viszi el a balhét?

A Gongadze-gyilkosság

2010. szeptember 18., 10:00 , 505. szám

A Gongadze-gyilkosság megrendelője Jurij Kravcsenko egykori belügyminiszter volt, közölték minap a Legfőbb Ügyészségen. Hozzátették: mivel Kravcsenko meghalt, a gyilkosság megrendelőjének ügyében folyó bűnügyi eljárást lezárták. Sokan fenntartásokkal fogadják a bejelentést.

Jurij Bojcsenko, a Legfőbb Ügyészség sajtószolgálatának vezetője elmondta továbbá, hogy szeptember 7-én zárult le az Olekszij Pukacs ügyében folytatott bírósági szak előtti vizsgálat. Mint jelezte, a sértettek szeptember 15-én kezdhetik meg az ismerkedést a vizsgálati anyaggal. Bojcsenko ugyancsak bejelentette, hogy Pukacs az ügy egyetlen vádlottja. A szóvivő szerint számos vádat emeltek a gyanúsított ellen, amelyek közül a legsúlyosabb a megrendelt gyilkosság végrehajtása.

Mint ismeretes, Georgij Gongadze újságírót 2000. szeptember 16-án rabolták el, amikor éppen hazafelé tartott a munkahelyéről. 2000. november 2-án Kijevtől 100 kilométernyire egy erdőben megtalálták lefejezett holttestét.

2000. november 29-én nyilvánosságra hozták az úgynevezett Melnyicsenko-szalagokat. A Leonyid Kucsma akkori államfő irodájában készült hangfelvételek egyikén, amelyeket az államőrség őrnagya, Nyikolaj Melnyicsenko készített, Gongadzéről és "fizikai kiiktatásáról" esik szó. A felvételen Leonyid Kucsmának, Volodimir Litvinnek, az elnöki adminisztráció akkori vezetőjének, Leonyid Derkacsnak, az SZBU vol elnökének és Jurij Kravcsenko volt belügyminiszternek a hangjára emlékeztető hangok hallatszanak.

2005. március 4-én reggel Kravcsenkót holtan találták saját Kijev melletti nyaralójában két különböző kaliberű fegyverrel okozott lőtt sebbel a fején. A volt belügyminisztert aznapra idézték be kihallgatásra a Legfőbb Ügyészségre a Gongadze-ügyben.

Olekszij Pukacsot, a belügyminisztérium bűnüldözési főosztálya külső megfigyelési részlegének vezetőjét, aki 2003 óta nemzetközi körözés alatt állt, 2009 júliusában vették őrizetbe egy Zsitomir megyei községben. A volt tábornok közölte a nyomozókkal, hol található a meggyilkolt újságíró azóta is hiányzó feje, és elvezette őket a Kijev megyei helyszínre, ahol meg is találták egy koponya maradványait, amelyről megállapítást nyert, hogy Georgij Gongadzéé lehetett.

Az ügyben érintett személyek ugyanakkor rámutatnak, hogy a vád, amely azon alapszik, miszerint Pukacs Kravcsenkótól kapta a megbízást Gongadze meggyilkolására, számos kérdést vet fel. Valentina Telicsenko, Gongadze édesanyjának ügyvédje nem kívánt nyilatkozni az ügy anyagaival való megismerkedés előtt, de nem zárta ki, hogy azok fényében további vizsgálatok válnak szükségessé.

A meggyilkolt újságíró édesanyja, Leszja Gongadze úgy véli, hogy a Legfőbb Ügyészség saját tétlenségének nyomait igyekszik eltüntetni, amikor Kravcsenkót vádolja a gyilkosság megrendelésével. "Hogy egy megboldogultra próbálják kenni, az megszokott dolog. Isten a bírájuk. Amit tesznek, kísérlet arra, hogy eltüntessék a tétlenség nyomait" - mondta Leszja Gongadze újságíróknak. Hangsúlyozta: ha a Legfőbb Ügyészség annak idején reagált volna fiának azokra a bejelentéseire, miszerint megfigyelik, akkor semmi rossz nem történt volna. Az asszony emlékeztetett továbbá, hogy meggyőződése szerint a Kijev megyében talált koponyamaradványoknak nincs közük a fiához.

szcs