I. Kígyósi Szüreti Fesztivál

2010. szeptember 25., 10:00 , 506. szám
A jánosi Szivárvány Nyugdíjasklub énekkara

A beregszászi járási Kígyóson a helyi községi tanács, valamint a KMKSZ helyi alapszervezetének közös szervezésében szeptember 19-én került sor az I. Kígyósi Szüreti Fesztiválra, melynek eseményei a helyi sportpályán, a faluházban és az általános iskola udvarán zajlottak.

A beregszászi járási Kígyóson a helyi községi tanács, valamint a KMKSZ helyi alapszervezetének közös szervezésében szeptember 19-én került sor az I. Kígyósi Szüreti Fesztivál nevet viselő falunapra, melynek eseményei a helyi sportpályán, a faluházban és az általános iskola udvarán zajlottak.

A hivatalos megnyitón Kész Elemér, Kígyós polgármestere, a KMKSZ helyi alapszervezetének elnöke köszöntötte az összegyűlt ünneplő sokaságot és a vendégeket: Kígyós testvértelepülése, Tiszarád község képviseletében Papp Endréné polgármester asszonyt, a Magyar Köztársaság Beregszászi Konzulátusa képviseletében Lovas Ilonát, valamint Sin Józsefet, a KMKSZ Beregszászi Középszintű Szervezetének (KMKSZ BKSZ) elnökét. A polgármester az ünnepségről elmondta: "A mai rendezvényünknek azért adtuk ezt a nevet, mert Kígyóson nagy hagyománya van a szőlészetnek, borászatnak: a településhez 22 hektár szőlőterület tartozik, mellyel több mint negyven gazda foglalkozik, kik jelentős eredményekkel büszkélkedhetnek. Egy olyan hagyományt szeretnénk folytatni és megőrizni, melyet valamikor még őseink kezdtek el."A polgármester köszönetet mondott a rendezvény szponzorainak is.

Lovas Ilona gratulált Kígyós községnek a jól sikerült szervezéshez, a népviseletbe öltözött fiatalok teremtette hangulathoz. Emlékeztetett arra, hogy tavaly Kész Elemér a kárpátaljai magyar polgármesterek közül elsőként átvehette a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) és a Magyar Polgármesterek Egyesülete közös elismerését, az Arany Pecsétgyűrű díjat, amelyet azon polgármesterek elismerésére alapították, akik kimagasló tevékenységükkel nagyban hozzájárulnak az általuk irányított település látványos fejlődéséhez, és legalább két teljes cikluson keresztül betöltötték tisztségüket.

Papp Endréné köszöntőjében elmondta: "Azt kívánom, hogy ez a mai nap a szeretet és az öröm jegyében teljen, és próbáljuk megosztani egymással azt a szeretetet, melyből minél többet adunk, annál többet fogunk visszakapni" – mondta.

A kígyósi falunapokat rendszeresen támogatja a KMKSZ BKSZ, melynek nevében az elnök, Sin József mondott beszédet. Utalt a kezdetekre, amikor még szerényebb körülmények között ünnepelhették meg ezt az eseményt. Az évek azonban teltek, s a település most már jelentős eredményekkel dicsekedhet, melyek kapcsán Sin József megemlítette az új postahivatalt, a faluházat és az iskola javítását, valamint a faluház és a templom közelében álló kopjafa tavaly történt felavatását. Végezetül a jelenlévőket biztosította arról, hogy a jövőben szervezendő rendezvények kapcsán a KMKSZ támogatására továbbra is számíthatnak.

A szervezők jóvoltából gazdag kulturális programot láthatott a nagyérdemű. Elsőként a hagyományőrzés jegyében tehetséges helyi fiatalok csősztáncot mutattak be. Ehhez kapcsolódott a jánosi Szivárvány Nyugdíjasklub műsora, akik tréfás szüreti dalokkal léptek a közönség elé. Majd a nézők egy helyi tehetség, Túri Gréta énektudását csodálhatták meg, melyet a Kígyósi Általános Iskola növendékeinek hagyományőrző műsora követett. Felléptek még a helyi óvodások és a tánccsoport, a nagyberegi táncosok, valamint Tiszarád község énekesei. Oklevelet és virágot kapott a település legidősebb embere, az 1922-es születésű Bakos Károly, valamint mindazon személyek, akik érdemeket szereztek a falu fejlesztése, illetve a falunap megszervezése terén. A futballpályán eközben zajlott a kispályás focimérkőzés, melyen az iskolás csapatok közül Beregújfalu, Gut, Kígyós és Bakos községek csapatai mérkőztek meg. Színvonalas játékot követően az első helyezett Gut, második Kígyós, harmadik Bakos csapata lett. A torna gólkir

álya négy, az ellenfél hálójába lőtt góllal a lapunk hasábjairól már megismert guti Nagy Barbara lett. Felnőtt kategóriában Kígyós csapata bizonyult a legjobbnak, a második helyezett Gut, a harmadik Tiszarád válogatottja lett.

Szüreti mulatságról lévén szó, az érdeklődők megtekinthették azon szőlészeti-borászati tárgyakat tartalmazó kiállítás eszközeit, melyek nélkülözhetetlenek mind a szőlő gondozásához, mind a magyar ember italának, a bornak az elkészítéséhez. A nézelődésen kívül a gyakorlatban is kipróbálták azokat: volt szőlődarálás, préselés és mustkóstolás is. Volt még légvár, bográcsgulyás, saslik, sör, bor, kosárvásárlás, valamint tombolasorsolás, melynek fődíja egy MP4-es lejátszó volt. A falunap hajnalig tartó táncmulatsággal zárult.

F.Zs.