Munkácson közel félezren jöttek el a fórumra

A KMKSZ konzultációs gyűléseiről

2010. szeptember 25., 10:00 , 506. szám

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség a megalakulása óta minden választáson vállalta a megmérettetést, s így lesz ez az idei október 31-i önkormányzati választásokon is. A Szövetség a maga nemében egyedülálló módon készül a legmegfelelőbb képviselőjelöltek kiválasztására: a lehető legszélesebb körben méri fel az emberek véleményét, a KMKSZ vezetői naponta konzultációs gyűléseken vesznek részt, amelyeken egy-egy település KMKSZ-tagjai tehetnek javaslatokat arra nézve, kiket tartanak a legméltóbbaknak érdekeik képviseletére.

Szeptember 15-én, szerdán az Ungvári járásban három településen tartották meg a konzultációs gyűléseket. Korláthelmec KMKSZ-tagjai Holovej János vegyészt, Rát lakói Illár Lénárd főiskolai tanárt, a KMKSZ helyi alapszervezetének elnökét javasolták képviselőjelöltnek, Kisdobrony alapszervezeti tagjai pedig Szigeti Séra Magdolnát, a KMKSZ helyi alapszervezetének elnökét, általános iskolai tanárnőt és Szabó Gabriella tanárnőt, a KMKSZ helyi alapszervezetének titkárát.

Ugyanezen a napon a Beregszászi járásban a Nagybaktán tartott gyűlésen Fodor Évát, a KMKSZ helyi alapszervezetének elnökét, a KMPSZ irodájának munkatársát, Nagymuzsalyban Beregszászi István főiskolai tanárt, Benében ifj. Bereczky Györgyöt, a Debreceni Egyetem doktorandusz hallgatóját ajánlották képviselőjelöltnek.

A Nagyszőlősi járásban a Nevetlenfalui KMKSZ-alapszervezet gyűlésén - ahol Batár, Akli, Újakli és Aklihegy tagsága is képviseltette magát - Király Kálmán zenetanárt, Szabó Lajos orvost, Dánics János vámost javasolták, Feketeardóban pedig Veszprémi Sándor vállalkozót.

Csütörtökön az ungvári járási Homok KMKSZ-tagsága Jevcsák Otília tanárnő és Szokol Ildikó nyugdíjas jelölését javasolta, Szürtében Braun Lászlónak, a KMKSZ Ungvári Középszintű Szervezete alelnökének, a Kárpátaljai Megyei Közoktatási Főosztály munkatársának és Szallár Sándor járási képviselőnek, a Kárpátalja hetilap főterjesztőjének szavaztak bizalmat, Tégláson pedig Kriczky Katalin tanárnőnek, a helyi alapszervezet alelnökének és Pálfi Erika tanárnőnek.

A beregszászi járási Beregújfalu alapszervezete Heé Roland jogászt, a KMKSZ Beregszászi Középszintű Szervezetének alelnökét és Tóth Ferenc farmergazdát, a KMKSZ helyi alapszervezetének elnökét támogatná, Nagybereg lakói Sipos Idát, a Nagyberegi Református Líceum könyvelőjét, Kígyóson pedig Vass Ottót, a KMKSZ helyi alapszervezetének elnökhelyettesét, a KMKSZ megyei választmányának tagját látnák szívesen jelöltlistán. A nagyszőlősi járási Gyulán Hevesi Miklós vállalkozót javasolták képviselőjelöltnek.

A pénteki napon a Munkácsi járásban Csongoron tartották az első konzultációs gyűlést, ezen Nagy Sándor, a Csongori Általános Iskola igazgatója, a KMKSZ Csongori Alapszervezetének elnöke lett a jelenlevők jelöltje.

Az Ungvári járásban Nagygejőcön Györke Róbertet, a Nagygejőci Általános Iskola igazgatóhelyettesét, a KMKSZ helyi alapszervezetének elnökét javasolták jelöltnek, Császlócon pedig Tóth Mónika vállalkozót.

Három beregszászi járási településen is megtartották a gyűléseket. Haláboron Kádár Szilviának, a KMKSZ helyi alapszervezete elnökének a jelölését támogatták, Mezőváriban Berki Károlyt, a KMPSZ irodavezetőjét, Borzsován Buzási István postamestert, a KMKSZ helyi alapszervezetének elnökét.

Nagyszőlős városában is ezen a napon került sor a konzultációs gyűlésre. A városi tanácsba az összegyűlt KMKSZ-tagok a következő személyek ajánlásában egyeztek meg: Nagy Klára tanár, a KMKSZ Nagyszőlősi Alapszervezetének elnöke, Kudron Zoltán vállalkozó, Királyi Károly vállalkozó, Fábián István vállalkozó, Jacura Ágnes pedagógus, Pálinkás Zita orvos, Hasuly András nyugdíjas.

Kétségtelenül az eddig megtartott legnépesebb konzultációs gyűlésre került sor szombaton Munkácson, amelyen közel ötszázan vettek részt. A jelenlevők az alábbi személyeket javasolták képviselőjelölteknek: Gajdos Olgát, a KMKSZ Munkácsi Alapszervezetének elnökét, Schink Istvánt, a Munkácsi 3. Sz. II. Rákóczi Ferenc Középiskola igazgatóját, Kristofóri Olgát, a Szent István Líceum igazgatóját, Varga László orvost, Korolyova Erzsébetet, a KMKSZ Munkácsi Alapszervezetének titkárát, Popovics Béla tanárt, a cserkészszövetség tiszteletbeli elnökét, Csehy Krisztinát, a KMKSZ Munkácsi Középszintű Szervezetének titkárnőjét, Tegze Erzsébetet, a Nemzetközi Egészség-, Élet- és Környezetvédelmi Alapítvány (NEEKA) szociális osztályának munkatársát.

Ugyanezen a napon Barkaszó KMKSZ-tagsága Bimba Éva pedagógusnak a jelölését támogatta. A beregszászi járási Badalóban Balogh Zoltánt, a helyi művelődési ház vezetőjét, a KMKSZ helyi alapszervezetének elnökét és Jakab Lajos családorvost, a KMKSZ helyi alapszervezetének alelnökét ajánlották a helybeliek, a nagyszőlősi járási Fancsikán pedig Veszprémi Csilla óvodavezetőt.

Vasárnap a Munkácsi járásban az Izsnyétei KMKSZ-alapszervezetben Orosz Jánost, a beregszászi konzulátus biztonsági szolgálatának vezetőjét ajánlották a leendő képviselőjelöltek közé, Dercenben Fodor István tanárt, a KMKSZ Derceni Alapszervezetének elnökét és Molnár Irén nyugdíjast.

Vasárnap a Rákóczi-főiskolán került sor a Beregszászi Alapszervezet gyűlésére. Itt a jelenlevők a Kárpátaljai Megyei Tanács képviselőjelöltjeinek dr. Orosz Ildikót, a Kárpátaljai Magyar Főiskola elnökét, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség elnökét, megyei képviselőt, Bárdos István középiskolai tanárt, a Beregszászi Bendász István Cserkészcsapat parancsnokát, városi képviselőt és dr. Kertész Árpád mentőorvost, a KMKSZ BKSZ etikai bizottságának elnökét, városi képviselőt javasolták. Kárpátalja egyetlen magyar többségű városának tagjai úgy döntöttek, polgármesterjelöltet is javasolnak Orosz Géza építészmérnök, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola gazdasági rektorhelyettese személyében. A Beregszászi Városi Tanács képviselőjelöltjeinek sorába pedig a következő javaslatok hangzottak el: Horkay Sámuel óraadó főiskolai tanár, a KMKSZ helyi alapszervezetének elnöke, a KMKSZ BKSZ alelnöke, a városi tanácsi KMKSZ-frakció vezetője, Orosz Géza, Bak Gyula vállalkozó, Bocskor László közgazdász, városi képviselő, a KMKSZ járási irodájának vezetője, Darcsi Karolina főiskolai tanár, városi képviselő, Fábián Márta főiskolai tanár, Fring Erzsébet pedagógus, Gácsi István, a járási gáziroda munkatársa, Gujván János vállalkozó, Jakab Sándor mérnök, Kasztner Gusztáv, a Beregszászi Művelődési Ház igazgatója, Kun Béla vállalkozó, Lizák István vállalkozó, dr. Majorossi György baleseti sebész, Mihovics Magdolna középiskolai tanár, Nagy Sándor nyugdíjas, Pál Erzsébet nyugdíjas, városi képviselő, Riskó Márta gimnáziumi tanár, városi képviselő, Szajenkó Lívia ápolónő, Tóth Géza, a városi tanács jegyzője.

Ugyancsak vasárnap döntöttek Gáton arról, hogy Lőrinc Zoltán középiskolai tanárt javasolják képviselőjelöltnek, Guton Sin Józsefet, a KMKSZ BKSZ elnökét szeretnék delegálni, Sárosorosziban pedig Buda Árpád nyugdíjast.

Szeptember 20-án, hétfőn az Ungvári járásban Őrdarmán Mackó Istvánt, az Ungvári Járási Tanács elnökhelyettesét, a KMKSZ helyi alapszervezetének elnökét javasolták a képviselőjelöltek sorába. Bátfán, Pallón és Gálocsban Boczán Péter telefonszerelőnek, a Gálocsi KMKSZ-alapszervezet alelnökének előlegezte meg a bizalmat a három település tagsága. A Beregszászi járásban Csetfalván Tar Attila farmergazdát ajánlanák képviselőjelöltnek a helybeliek.

Kedden az ungvári járási Palágykomoróc és Kisszelmenc KMKSZ-alapszervezetei Andrejcsák-Tóth Anetta vállakozót, a palágykomoróci alapszervezeti elnököt javasolták jelöltnek. A beregszászi járási Asztélyban Nagy Anna polgármester, alapszervezi elnök és Nagy István vállalkozó, a nagyszőlősi járási Tekeháza és Gődényháza KMKSZ-tagságának közös jelöltjeként Dupka József mérnök, Tiszapéterfalván Virág László vállalkozó került a helybeli KMKSZ-tagok jóvoltából a javasolt jelöltek sorába.