Részrehajló szerencse?

Alakulnak a választási bizottságok

2010. szeptember 25., 10:00 , 506. szám

A Központi Választási Bizottság (CVK) határozatával megalakította a megyék, a járások és a megyei jogú városok választási bizottságait. A kárpátaljai magyarság képviselete vonatkozásában legalábbis furcsának tűnik a bizottságok összetétele.

Mint ismeretes, a nyáron sokadszor módosított választási törvény értelmében a választási bizottságok 18 tagúak. Ebből tizenöt főt a parlamenti képviselettel rendelkező politikai pártok delegálhatnak, hármat pedig a többi politikai erő helyi szervezeteinek jelöltjei közül választanak a testületekbe sorsolás útján.

Ami Kárpátalját illeti, a megyei választási bizottság elnöke a várakozásoknak megfelelően a Régiók Pártjából került ki. Nem nevezhető meglepetésnek, s még csak nem is törvénysértő, viszonyainkra azonban kétségtelenül jellemző, hogy a testületbe nem kerülhettek be a kárpátaljai magyar szervezetek képviselői.

Az összesen 18 járási és megyei alárendeltségű városi választási bizottság közül hétben a Régiók Pártja, ötben-ötben az Ukrajnai Néppárt és a Mi Ukrajnánk, egyben pedig az Ukrajnai Kommunista Párt delegáltja tölti be az elnöki posztot. A 18 bizottságvezető tisztségviselő egyike sem magyar.

Ami a magyarlakta járások választási bizottságait illeti, a Beregszászi járásban a bizottság élén a Régiók Pártja jelöltje áll, helyettese az Ukrajnai Magyar Demokrata Párt (UMDP), azaz az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) jelöltje.

A Beregszászi járáshoz hasonlóan a Nagyszőlősi járásban is a Régiók Pártja adja a bizottsági elnököt, s e testületben is csupán egyetlen bizottsági tag van jelen a magyar szervezetek részéről, szintén az UMDP színeiben.

A Munkácsi járásban az ellenzéki Mi Ukrajnánk képviselője elnököl a választási bizottságban, a magyar szervezetek részéről pedig megint csak az UMDP képviselője jutott mandátumhoz.

Az Ungvári járásban a bizottságelnöki poszt a Mi Ukrajnánknak jutott, a magyar szervezeteket a "változatosság kedvéért" itt is az UMDP képviseli. Ráadásul képviselőjükről, Ljubov Iljivna Borovickáról a neve alapján még azt is nehéz elképzelni, hogy egyáltalán magyar volna. A tényszerűség kedvéért tegyük hozzá: ez sem törvényellenes.

Végül Beregszász városában a Mi Ukrajnánké a bizottság elnöki posztja, a két magyar párt közül pedig ismét az UMDP-nek "kedvezett a szerencse".

Matematikailag nem lehetetlen, mégis, ismerjük el, igen kevéssé valószínű, hogy az öt járásban és városban, ahol a sorsolás szeszélye folytán magyar szervezet képviselője is részt vehet a választási bizottság munkájában, mindannyiszor az UMDP jelöltjének kedvezzen a szerencse és a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetségnek (KMKSZ) egyszer sem. Ha pedig mégsem a szerencse döntött volna, akkor alighanem a hatalompárt határozhatott arról, hogy a helyhatósági választásokon az UMDP-re támaszkodik majd a KMKSZ-szel szemben.

zzz