Tisztújító közgyűlés Tiszapéterfalván

Megújul a Kárpátaljai Magyar Vállalkozók Szövetsége

2010. szeptember 25., 10:00 , 506. szám

2010. szeptember 18-án a Tiszapéterfalvai Református Líceum nagytermében tisztújító közgyűlést tartott a Kárpátaljai Magyar Vállalkozók Szövetsége (KMVSZ). A rendezvényen - a házigazdák nevében - elsőként Brik Irma, a líceum igazgatója, illetve Seres János, a Máramaros-ugocsai Református Egyházmegye esperese köszöntötte a megjelenteket, eredményes munkát kívánva a résztvevőknek, majd a közgyűlést levezető Himinecz László tiszapéterfalvai vállalkozó üdvözölte az egybegyűlteket, köztük az összejövetelt jelenlétével megtisztelő Kovács Miklóst, a KMKSZ elnökét.

Ezt követően Virág László, a KMVSZ és a tiszapéterfalvai KMKSZ-alapszervezet elnöke lépett a mikrofonhoz, megtartva KMVSZ-elnöki beszámolóját, melyben felidézte a szövetség 1997-es megalakulása óta eltelt időszak eseményeit. Visszaemlékezett az első évek lendületére, arra, hogy részt vettek a földprivatizációt megkönnyítő magyarországi támogatás közvetítésében, tevékenységüknek pedig kedvezett az a körülmény, hogy nagyobb figyelmet kaptak az 1998-tól 2002-ig hatalmon lévő és a határon túli magyarsággal őszintén törődő jobboldali magyar kormánytól. Ám miután az anyaországban átvette a hatalmat a szocialisták által vezetett balliberális kormány, szülőföldünkön az akkori magyarországi vezetés kárpátaljai helytartói jutottak szóhoz, s ahogy a KMKSZ-t is háttérbe szorították az anyaországgal való kapcsolattartás intézésében, úgy a KMVSZ-t is kiszorították a kárpátaljai magyar közéletből. A Kárpátaljai Magyar Vállalkozók Szövetsége azonban túlélte a "nyolc szűk esztendőt", s most eljött az idő, hogy életet leheljenek az utóbbi években objektív okokból elhalványult szervezetbe.

Mint a felszólaló fogalmazott, senkit sem akarnak kirekeszteni, de tapasztalataik alapján arra törekednek, hogy hasonló elveket valló emberek egyesüljenek a szövetségben.

Az elnöki beszámoló elhangzása után Kovács Miklós emelkedett szólásra, s beszédében kitért a politika és az üzlet viszonyára. Mint kifejtette, sokan azt vallják, hogy a biznisz irányítja a politikát, míg mások úgy vélik: a politika irányítja az üzletet. Előfordul, hogy az üzletemberek tartják kezükben a politikusokat vagy a politikusok az üzletembereket, ám egyik variáns sem jó. Partneri viszonynak kell lenni a két szféra között. Az üzleti szervezetek legyenek képesek értelmes javaslatokat adni a politikai élet szervezőinek, a politika pedig tegye lehetővé a normális üzleti tevékenységet. Nem lehet viszont normális üzleti tevékenységnek tekinteni az ukrán állami vagyon szétrablását vagy a magyarországi támogatások ellopását.

A vállalkozói társadalom a nemzeti középosztály - részben pedig az elit - része, fontos, hogy erős legyen, s a KMKSZ támogatja, hogy legyen egy nemzetileg elkötelezett kárpátaljai magyar vállalkozói réteg. Legyenek hát képesek közös értékek mentén egyesülni, közös érdekeket képviselni, s tartsák meg az egységüket - fordult végezetül a KMKSZ elnöke az egybegyűlt vállalkozókhoz.

A felszólalásokat követően sor került az elnök és a szervezetet a közgyűlések közötti időben vezető elnökség megválasztására. A tagság újból bizalmat szavazott Virág Lászlónak, így a következő hároméves időszakra is ő maradt a szövetség elnöke. Általános alelnökké választották Őr Hidi László nagydobronyi farmert, Himinecz László lett az ipari, Balogh Oszkár csapi vállalkozó pedig a kereskedelmi-turisztikai-szolgáltató szakágazat elnöke, s a regionális elnököket is megválasztották, akik az alapszabály értelmében szintén tagjai az elnökségnek. Szup József viski vállalkozó lett a felső-Tisza-vidéki, Gorondi Albert karácsfalvai farmer a nagyszőlősi, Balogh Oszkár pedig az ungvári-munkácsi régió elnöke, s ugyancsak az elnökség tagjává választották Iljasevics Viktor beregszászi ügyvédet, üzletembert, aki vállalta, hogy megszervezi a KMVSZ beregszászi regionális szervezetét.

A közgyűlés - évi kétszáz hrivnyában - meghatározta a tagdíjat. Majd elfogadták a 2011. április 1-ig tartó rövidtávú ütemtervet, melynek részeként a közgyűlés felhatalmazta az elnökséget, hogy kezdeményezze egy együttműködési szerződés megkötését a KMKSZ-szel. Ennek értelmében felkérik a KMKSZ-t, hogy nyújtson politikai hátteret a KMVSZ szakmai tevékenységéhez. Ezenkívül az elnökség felveszi a kapcsolatot a gazdasági kérdésekkel foglalkozó magyarországi kormánykörökkel, szakmai szervezetekkel, míg a tagok információs hálózatot alakítanak ki egymás között, hogy idejében tudják értesíteni egymást a különböző üzleti lehetőségekről. A szövetség levélben fordul Ukrajna Miniszterelnöki Hivatalához, hogy folytassák a háztáji és mezőgazdasági célokra kiutalt földek ingyenes privatizációját. Mindemellett a KMVSZ szakmai segítséget kíván nyújtani a kárpátaljai magyar lakosságnak a tavaszi mezőgazdasági munkálatok elvégzéséhez.

Lajos Mihály