Az áruházi csekk bizonyíthatja az ételmérgezést

2010. október 29., 10:00 , 511. szám

"A következő kellemetlen eset történt meg a családunkkal. Az egyik szupermarketben vásároltunk a bolt által sütött péksüteményekből, amelyektől azután mindannyian - én, a feleségem és a lányunk is - ételmérgezést kaptunk. Okunk van rá, hogy éppen ezekre a péksüteményekre gyanakodjunk, s ne valamilyen egyéb termékre, hiszen az elfogyasztásuk után szinte azonnal rosszul lettünk, nem is érkeztünk semmi egyebet enni. Végeredményben az orvos mindhármunknál ételmérgezést állapított meg. Mit tegyünk, hogy kártérítést kaphassunk az áruháztól a történtekért?"

- Hogy kártérítést kaphassanak az áruháztól, bizonyítaniuk kell, hogy éppen a rossz minőségű péksüteménytől lettek rosszul. Ehhez igazolást kell szerezniük az orvostól a család valamennyi tagja számára, amelyben fel van tüntetve a diagnózis, valamint az is, hogy valószínűleg mitől következhetett be a mérgezés (adott esetben a péksüteménytől). Ezután az olvasónak kérvényt kell írnia az üzletvezetőség címére, amelyhez csatolni szükséges az orvosi igazolások másolatát, valamint a péksütemények megvásárlását igazoló pénztári csekk másolatát is. Az okmányok eredeti példányait őrizzék meg. Ezen dokumentumok alapján az olvasónak a kérvényében jogában áll követelni az áruháztól mindenekelőtt az adott rossz minőségű áru értékének visszafizetését, valamint a gyógykezelés költségeinek megtérítését is (ezeket a kiadásokat utólag az orvosi rendelőből és patikából származó csekkekkel, számlákkal kell alátámasztani).

Ugyancsak jogukban áll keresettel fordulni a bírósághoz az erkölcsi kár megtérítését kérve, de ezt szintén dokumentumokkal kell majd tudniuk alátámasztani. Az okozott erkölcsi kár adott esetben a mérgezés miatt elszenvedett fizikai szenvedéssel, valamint az életmenetben bekövetkezett változásokkal bizonyítható.

hk