Megyei tanácsi képviselők egyéni körzetekben

2010. november 5., 09:00 , 512. szám

A helyhatósági választások eredményeinek feldolgozása lapzártánkig még nem ért véget, néhány előzetes adat azonban már ismert a megyei tanácsi választásokon a magyarok lakta régiókban egyéni körzetben induló jelöltek versengéséről.

Beregszász járási jogú város 1. számú választókerületében Mihajlo Lakatos (Régiók Pártja - PR) végzett az első helyen 871 szavazattal, Ivan Vojtovics (Egységes Közép - JEC) lett a második 861 vokssal, s Bárdos Istváné ("KMKSZ" - UMP) a harmadik hely 585 szavazattal. A 2. számú beregszászi választókerületben Kincs Gábor (UMDSZ) lett az első 670 szavazattal, dr. Orosz Ildikó, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség elnöke ("KMKSZ" - UMP) 502 szavazattal szorult a második helyre, míg Marija Bubnyak (JEC), aki a harmadik helyen végzett, 418 szavazatot gyűjtött. A 3. számú beregszászi választókerületben Vaszil Pecsora (JEC) végzett az első helyen 779 szavazattal, megelőzve a PR színeiben induló Jurij Fuscsicsot (697 szavazat) és dr. Kertész Árpádot, a "KMKSZ" - UMP jelöltjét (380 szavazat).

Csap járási jogú városban a 13. számú választókerületben a JEC színeiben induló Volodimir Szulima végzett az élen 573 szavazattal, a Vidrodzsennya színeiben induló Joszip Andriszanics 266 vokssal második lett, míg a KMKSZ jelöltje, Komonyi Lajos 123 szavazattal a harmadik helyet szerezte meg. (Figyelemre méltó, hogy az ebben a körzetben induló Kőszeghy Elemér, az UMDSZ alelnöke mindössze 94 szavazatot kapott.) A csapi 14. számú választókerületben ugyancsak a JEC képviselője, Olga Pivovarnik szerezte meg a győzelmet alig 491 szavazattal. Itt Jaroszlav Aftanasz (Vidrodzsenynya) lett a második 257 szavazattal, s Balogh Lívia (KMKSZ) 217 vokssal a harmadik helyre szorult. A 15. számú választókerületben 582 szavazattal Volodimir Csubirko (JEC) végzett az élen dr. Szabó Miklós, a KMKSZ jelöltje (262 szavazat) és Olekszandr Lomov, a Vidrodzsennya jelöltje (217 szavazat) előtt.

A Beregszászi járásban a 16. számú választókerületben Ihor Szviscso, a Beregszászi Járási Állami Közigazgatási Hivatal elnöke (PR) végzett az első helyen, megelőzve Volodimir Trikurt (JEC) és Izsák Tibort ("KMKSZ" - UMP). A 17. számú választókerületben az UMDSZ színeiben induló Péter Csaba szerezte meg a győzelmet Szilágyi Natália (JEC) és Fodor Gyula ("KMKSZ" - UMP) előtt. A 18. számú választókerületben Medvigy István (UMDSZ) végzett az élen, s dr. Brenzovics László, a KMKSZ alelnöke lett a második.

Az Ungvári járásban az 50. számú választókerületben Kertész Zoltán, a JEC képviselője végzett az első helyen 3612 szavazattal, Kovács Miklós, a KMKSZ elnöke 2797 szavazattal második lett, míg harmadiknak Bordás István, az Ungvári Járási Állami Közigazgatási Hivatal elnöke futott be, aki az UMDSZ színeiben indult a megmérettetésen. Az 51. számú, ugyancsak ungvári járási választókerületben Mihajlo Popovics, a JEC jelöltje végzett az első helyen 1103 szavazattal, megelőzve Borisz Bojkót, a Batykivscsina jelöltjét (1052 szavazat), Vaszil Kovácsot a PR-től (802 szavazat) és Valkócz Tamást, a KMKSZ képviselőjelöltjét (531 szavazat).

A Nagyszőlősi járásban a 23. számú választókerületben Rezes Károly, a Nagyszőlősi Járási Állami Közigazgatási Hivatal UMDSZ színekben induló jelöltje végzett az élen 6437 szavazattal, a második hely Petei Juditnak (JEC) jutott, míg a harmadik Milován Sándor, a KMKSZ alelnöke lett 2111 szavazattal.

A Huszti járásban az 54. számú választókerületben ifj. Sari József, a KMKSZ Felső-Tisza-vidéki Középszintű Szervezetének elnöke 1376 szavazatot kapott, ami a többségében ukránok lakta kerületben jó eredménynek mondható. Ebben a körzetben egyébként a Régiók Pártja színeiben induló Ivan Gorba jutott a megyei tanácsba.

Ami a megyei tanácsi választásokon a pártlistákra leadott szavazatokat illeti, lapzártánkig nem tettek közzé hivatalos eredményeket. A sajtóban napvilágot látott nem hivatalos, de a szavazatok megoszlását jól mutató előrejelzések szerint a legtöbb voksot (23,5%, megközelítőleg 124 180 szavazat) mindenképpen az Egységes Közép mondhatja magáénak. A Viktor Baloga nevével fémjelzett politikai erőn kívül előreláthatóan további öt párt juttathat be bizonyosan képviselőket választási listájáról a megyei tanácsba: Régiók Pártja (18%, 95 261 szavazat), Batykivscsina (8,5%, 45 155 szavazat), Front Zmin (6%, 31 873 szavazat) "KMKSZ" - UMP (3,8%, 19 994 szavazat), Szilyna Ukrajina (3,1%, 16 216 szavazat). Az előrejelzések értelmében az UMDSZ listájára leadott voksok száma (14 853 szavazat, 2,9%) nem éri el a három százalékos alsó küszöböt, így a párt valószínűleg csupán az egyéni körzetekben mandátumot szerzett 4 képviselőjére számíthat.

hk