Megoldották maguk között

Beregszászi Járási Tanács: házon belül

2010. november 19., 09:00 , 514. szám

November 11-én, múlt csütörtökön suttyomban megalakult a Beregszászi Járási Tanács.

Az ülésen elsősorban az új tanácsi többséget megalapozó két párt, a Régiók Pártja (PR) és a csatlósukká szegődött Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) képviselői voltak jelen, míg az ellenzéki képviselők túlnyomó többsége nem jött el. Nem világos például, hogy az Egységes Közép párt (JEC), amely a tanács harmadik legnépesebb frakciójával rendelkezik, de amelynek egyetlen képviselője sem volt jelen a teremben, távolmaradásával tüntetni szándékozott-e a kapkodva összehívott alakuló ülés ellen, avagy egyszerűen nem értesítették őket időben a tanácskozás időpontjáról. Az ugyancsak ellenzéki szerepben politizáló KMKSZ járási tanácsi frakciójának két jelenlévő képviselőjétől mindenesetre úgy értesültünk, hogy frakciójuk nem kapott meghívót az ülésre (a KMKSZ-frakció tíztagú), ami szerintük példátlan eljárás, amikor egy ilyen jelentőségű eseményről van szó.

A megyei politika erőviszonyait ismerők azt állítják, hogy a Beregszászi Járási Tanácsban legtöbb szavazatot szerző UMDSZ és a képviselők számát tekintve második PR sietsége nem volt véletlen. Úgy tűnik, az UMDSZ nem szerette volna megvárni a Kárpátaljai Megyei Tanács alakuló ülését, mivel ha ott számára előnytelen koalíció alakul (például a JEC és a PR összefog), könnyen megeshetett volna, hogy a legmagyarabb járás immár nem magyar többségű tanácsában is ellenzékbe szorulnak.

Ezek után nem csoda, ha a múlt csütörtöki reggel kilenc órai kezdéskor a járási tanács üléstermében a sajtót és a vendégeket leszámítva mindössze 37 képviselő árválkodott az 58 addig bejegyzettből (a tanács 62 tagú)- éppen annyi, amennyivel kényelmesen dönteni lehetett a legfontosabb kérdésekről. Az ellenzék távolléte erősen éreztette hatását, hiszen a hatalompártiak már-már családias hangulatban megtartott gyűlésén néha csak némi nehézség árán sikerült betartani a formaságokat, amitől az esemény helyenként a régi idők kolhoztaggyűléseire emlékeztetett.

A nem éppen felemelő benyomást erősítette, hogy a tanácselnöki tisztségre az UMDSZ színeiben Bihari András exkolhozelnököt jelölték. Ismerve az erőviszonyokat a teremben, nem volt meglepő, hogy végül Biharit mindössze egyetlen ellenszavazattal választották meg az elnöki tisztségre. Az újdonsült elnök javaslatára hasonlóan egyöntetű szavazással (két ellenszavazat mellett) azt az ugyancsak UMDSZ-es Braun Bélát választották meg helyettesévé, aki az elmúlt négy évben is betöltötte ezt a tisztséget.

Ezután a képviselők szavaztak arról, hogy az elkövetkező öt évben a korábbi kilenc helyett csupán nyolc állandó bizottság működik majd a járási önkormányzat mellett. Ezek személyi összetételéről előreláthatólag a tanács következő ülésén születik majd döntés, amelyet az újdonsült elnök november 19-re, azaz péntekre hirdetett meg.

szcs