Húszéves a RIT

2010. december 3., 09:00 , 516. szám
A munkácsi várban rendezett kiállítás megnyitóján Riskó György, a RIT alelnöke mond beszédet

Idén ünnepli megalakulásának 20. évfordulóját a Kárpátaljai Magyar Képző- és Iparművészek Révész Imre Társasága (RIT).

A kárpátaljai magyar alkotókat tömörítő szervezetet azért hozták létre alapítói a rendszerváltás napjaiban, hogy az addigi hivatalos ukrajnai és szovjet képzőművészeti szervezetektől eltérően, a helyi magyarság és a magyar kultúra sajátosságait fokozottan figyelembe véve képviselje a kárpátaljai magyar képző- és iparművészeket, önálló civil szerveződésként fogva össze és koordinálva az alkotók munkáját, képviselve érdekeiket, biztosítva számukra a lehetőséget a megmérettetésre, az alkotótáborokban való részvételre. Ugyanakkor a RIT a kezdetektől feladatának és kötelességének tartotta, hogy tagjai mellett más kárpátaljai és Kárpát-medencei művészeket is felkaroljon, lehetőségeihez mérten támogatva munkájukat, alkalmat adva a bemutatkozásra.

Ennek az új típusú szellemiségnek a kialakításában és meghonosításában elévülhetetlen érdemeket szereztek a társaság alapító tagjai, köztük Tóth Lajos, a RIT első elnöke, Szemán Öcsi Ferenc, Veres Péter festőművészek, Jankovics Mária iparművész (ők már sajnos nincsenek közöttünk), illetve Hidi Endre keramikus, Erfán Ferenc, Magyar László, Kolozsvári László, Réti János, Berecz Margit, Benkő György festőművészek, akik tevékenységükkel ugyancsak nagyban hozzájárultak a szervezet elfogadtatásához. De sokat tettek a szép eredményekért Matl Péter, ifj. Hidi Endre, Szocska László szobrászművészek, Kopriva Attila, Veres Ágota, Tóth Róbert, Kulin Ágnes, Őry Mihály festőművészek, illetve Hrabár Natália keramikus is.

Az azóta eltelt két évtized nemcsak hogy sokszorosan igazolta a RIT létjogosultságát, hanem úgy alakult, hogy az évek múlásával a társaság sikeres, ismert és elismert lett Kárpátalján és Ukrajnában, Magyarországon és nemzetközi viszonylatban is. Ezt bizonyítja többek között, hogy a RIT még a kilencvenes évek derekán tagja lett a Magyar Képző- és Iparművészek Társaságának. Fontos mérföldköve volt a kárpátaljai művészeket tömörítő szervezet életének, hogy 2006-ban Kisebbségekért Díjjal tüntették ki a Révész Imre Társaságot. Az évek során a Magyar Köztársasági Érdemkereszt különböző fokozataival tüntették ki a RIT tagjai közül Magyar László festőművészt (a társaság jelenlegi elnökét), Matl Péter szobrászművészt, Benkő György festőművészt és Hidi Endre keramikust is.

Az elmúlt húsz esztendőben a társaság és annak tagjai több mint 500 kiállításon vettek részt, maga a RIT száznál is több közös tárlatot szervezett. A sikeres nemzetközi megmérettetések között említhetjük például a RIT alkotóinak bemutatkozását Varsóban, Krakkóban, Hannoverben (az EXPO-2000 keretében), Kijevben vagy Szófiában. Ezenkívül több alkalommal mutatkozott be a RIT Budapesten és az anyaország több más településén is.

A RIT által Kárpátalján megrendezett számtalan kiállítás közül talán a 2000-ben Ungváron, a Boksay József Szépművészeti Múzeumban megrendezett Millenniumi Képző- és Iparművészeti Kiállítás emelendő ki mindenekelőtt, amelyen több mint hatvan Kárpát-medencei alkotó szerepelt másfélszáznál is több alkotással. Jelentős tárlata volt a RIT-nek a Munkács ősi várában megrendezett kiállítás is, melyre a Munkácsy Mihály világhírű magyar festőművész műveiből összeállított tárlat után került sor. A helyi, azaz kárpátaljai kiállítások sorából ugyancsak kiemelkednek a minden esztendő végén a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség segítségével megrendezett összegző kiállítások, amelyek egy év művészeti termésének javát hivatottak bemutatni, s amelyek egyre népszerűbbek, immár több ezer érdeklődőt vonzanak.

A kollektív tárlatok mellett a RIT kezdettől nagy hangsúlyt fektetett az önálló kiállításokra. A társaság egyik alapvető feladatának tekinti, hogy a kárpátaljai művészek alkotásait minél szélesebb körben ismertté, közkinccsé tegye.

Fontos esemény volt a RIT életében a 2004-es esztendő, amikor a festői szépségű Lumsoriban (Rónafüred) a társaság megszervezte az I. Hollósy Simon Nemzetközi Alkotótábort, amelynek munkájában 25 alkotóművész vett részt Kárpátaljáról, Oroszországból, Szlovákiából és Magyarországról. Azóta rendszeresen megrendezésre kerülnek a társaság alkotótáborai, amelyek egyre népszerűbbek és közismertebbek. Szép hagyománnyá vált, hogy az alkotótáborok terméséből a művészek beszámoló-kiállításokat szerveznek, melyeket általában az ungvári és a beregszászi közönség is megtekinthet.

Az évfordulót ünnepelve a társaság tagjai ma úgy látják, az elismerésre méltó eredmények ellenére még bőven volna tennivalójuk. Az egyelőre megvalósulatlan álmok között szerepel például egy állandó kiállítóterem létrehozása és működtetése, illetve virtuális galéria kialakítása a világhálón. Emellett tervezik egy állandó jelleggel működő művésztelep létrehozását is.

Az évforduló jegyében a RIT idén december 21-én Ungváron megnyíló összegző tárlatával nem csupán az elmúlt esztendő, hanem a maguk mögött hagyott két évtized mérlegét szándékszik megvonni egy a szokásosnál is érdekesebbnek ígérkező válogatás bemutatásával.

pszv