Indul a receptmizéria?!

Sem az orvosok, sem a patikusok nem készültek fel

2010. december 3., 09:00 , 516. szám

December elsejétől Ukrajnában a gyógyszerek többségére vénykötelezettséget vezetnek be – szólt a hír nemrég, azonban legtöbben úgy gondolták, hogy mindebből semmi nem valósul majd meg. A jelek szerint azonban az illetékesek komolyan gondolták, és a tél beköszöntével egy időben az emberek gyógyszerfogyasztásában is komoly korlátozásokat léptetnek érvénybe. November 30-án egy szakmai értekezletre került sor a Beregszászi Járási Kórházban, amelyen kiderültek a részletek. A témával kapcsolatban dr. Jakab Lajos badalói családorvost kérdeztük.

– Melyek a legfontosabb, a lakosságot is érintő tudnivalók?

– A rendelet szerint december 1-jétől a patikákban vásárolható gyógyszereknek mintegy 70 százaléka vényköteles lesz. Egyáltalán nem lehet például recept nélkül hozzájutni semmilyen injekciós készítményhez, vényhez kötött lesz az antibiotikumok és a szívgyógyszerek kiváltása, illetve a különféle nyugtatók, altatók, tudatmódosító komponenseket tartalmazó szerek megvásárlása.

– Mivel járnak ezek a változtatások a gyakorlatban?

– Elsősorban azzal, hogy lényegesen megnő az orvos-beteg közti párbeszéd időtartama. A vizsgálat után ugyanis nem elég receptre felírni a kezelésre szánt készítményeket, de mindezt a páciens kórlapjába is be kell írni, ami jelentősen megnöveli az amúgy is rengeteg adminisztrációt. Erre azért van szükség, hogy a későbbiek során minden kezelési útmutatásnak nyoma maradjon a beteg kartonjában. Ha mostanáig egy betegre átlagosan 5-10 percet szántunk, addig ezután ennek legalább a háromszorosát kell kalkulálni.

– Készen állnak ilyen horderejű, egyik napról a másikra történő változ(tat)ásokra az orvosok, illetve a gyógyszertárak?

– Egyértelmű, hogy ezek a drasztikus változtatások az orvosokat és gyógyszerészeket is felkészületlenül érték. November 30-án kaptuk kézhez például annak a mintegy másfél ezer készítménynek a listáját, amely továbbra is vénymentességet élvez, az összes többi szer kiváltásához recept kiírása szükséges. Ezeknek még az átböngészése is sok időt vesz igénybe. Nem beszélve arról, hogy a vényre felírt gyógyszerek esetében nem a készítmény patikai forgalomba kerülő nevét kell felírni, hanem a gyógyszer hatóanyagának a latin megnevezését. Vagyis egy-egy recept kiírása előtt alaposan utána kell nézni a készítmény hatóanyagának, dózisának és alkalmazási módjának. Ugyanezen a napon felkerestem néhány patikát, amelyekben a gyógyszerészek többsége még semmi érdemlegeset nem tudott a másnaptól tervezett változásokról.

– Egy receptre hány készítményt lehet majd felírni, illetve rendelkezésre áll-e elegendő mennyiségű nyomtatvány?

– Egy recepten maximum három készítményt lehet feltüntetni, bár igen kevés rajta az erre szánt hely, ugyanakkor alapkövetelmény, hogy a felírtak jól olvashatók legyenek. Első lépésként egy orvos átlagosan 100 receptnyomtatványt kapott, a későbbiekben viszont ezeket alighanem az orvosoknak saját maguknak kell majd beszerezni.

(tamási)