Meggondolatlan minisztériumi rendelet okozott pánikot

Egészségügy

2010. december 10., 09:00 , 517. szám

Az elmúlt héten meglehetősen nagy zavart keltett, hogy november 30-án már intézkedéseket foganatosítottak annak fényében, hogy az egészségügyi minisztérium rendelete szerint december 1-jétől vényköteles lett volna szinte minden gyógyszer.

A rendelet életbe lépésének napján azonban a minisztérium honlapján hivatalos közlemény jelent meg, miszerint még nem jogerős a rendelet, további átdolgozásra, tökéletesítésre szorul. Megerősítette a hírt Volidimir Brics, a Megyei Egészségügyi Főosztály helyettes vezetője, aki lapunk érdeklődésére elmondta, a rendelet életbe lépését felfüggesztették, és leghamarabb 2011 márciusában vagy áprilisában lép érvénybe.

A meggondolatlan minisztériumi rendelet pánikot keltett az orvosok, a gyógyszerészek és a gyógyszerfogyasztók körében. Éppen ezért dr. Jakab Lajos badalói családorvos – akit az időközben visszavont rendelet kapcsán legutóbbi számunkban elsőként kérdeztünk a lehetséges következményekről – nem titkolt elégedettséggel vette tudomásul a rendelkezés visszavonását, csakúgy, mint az érintettek mindannyian.

– Az orvosok, a gyógyszerészek, de leginkább a betegek nem voltak kellően felkészülve egy ilyen horderejű és ilyen hirtelen érvénybe lépő változtatásra. Amellett, hogy a megnövekedett adminisztráció miatt a megszokotthoz képest duplájára vagy háromszorosára nőtt volna a rendelési idő, sorok alakultak volna ki a patikákban is, ami senkinek sem jó. Abban természetesen mindenki egyetért, hogy az utóbbi években megsokszorozódó, igen gyakran felelőtlen gyógyszerfogyasztásnak valamilyen úton-módon véget kell vetni, de mindezt alaposan átgondolt, előkészített és fokozatos korlátozásokkal lehet csak elérni – mondja a tapasztalt orvos.

A minisztérium saját következetlenségéért a sajtót okolja, amely szerintük felfújta az ügyet és kész tényként közölte a rendelet életbe léptetését, holott az "csak" egy tervezet volt. Persze, nem lehet tudni, mi lesz három-négy hónap múlva: talán javul az egészségügyi szolgáltatás, több lesz az orvos és kevesebb a beteg? Erre aligha számíthatunk, hiszen ilyen rövid idő alatt nem történhetnek olyan mértékű pozitív változások a túlbürokratizált, anyagi nehézségekkel küszködő ukrán egészségügyben, betegellátásban, amelyek zökkenőmentessé tehetnék az átállást.

(jl, bj/moz.gov.ua)