Komolyzenei koncert Visken

2011. január 7., 09:00 , 521. szám
Bacsi János

Szinte nem múlik el egy szünidő sem, hogy a három viski művésznövendék, Czébely Beáta, a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem II. évfolyamos hallgatója, Jőrös Andrea, a debreceni Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskola ének–zongora szakos diákja és Bacsi János, a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem IV. évfolyamos hallgatója meg ne örvendeztetné a viski komolyzene-kedvelők lelkes csapatát egy-egy zenei műsorral.

A 2010-es év utolsó hangversenyére december 29-én este 17 órai kezdettel került sor a viski kultúrházban. A három fiatal egy jól megválasztott időpontban – karácsony és újév között, amikor az ember hajlamos az elmúlt esztendő mérlegét megvonni, de az új év elé is bizakodással tekint – egy jól megszerkesztett, tartalmas műsorral lépett az otthoni közönség elé.

A megjelenteket Bacsi János üdvözölte, először is köszönetet mondott a Viski Gyermek Művészeti Iskola tanárainak (Czébely Beátát Fedorcsák Mária, Jőrös Andreát Czébely Katalin, Bacsi Jánost pedig Fegyko Larisza tanította), akik nélkül nem jutottak volna idáig, és mindenkinek, aki valamilyen módon segített a pályán fel-felbukkanó nehézségek leküzdésében, többek között a Pál családnak is. A hangverseny gördülékenységét nagyban elősegítette az, hogy a három fiatal egymást konferálta be. Az előadók teljesítményéről pedig elmondhatjuk, hogy még a laikus is jelentős fejlődést tapasztalhatott játékukban az ezt megelőző koncertjük óta.

Czébely Beáta műsorát – Chopin-év lévén – a nagy mester e-moll keringőjének ihletett előadásával kezdte, játékával kitűnően érzékeltetve a zeneszerzőnek a romantikán túlmutató klasszikus tisztaságát és megfontoltságát. Beáta komoly játéktechnikai tudását és mély átélésre irányuló hajlamát bizonyította Rahmanyinov f-moll etűdjének és Liszt Ferenc Il Lamentójának bemutatásával is.

Jőrös Andrea elsősorban mint énekes ismert és kedves a nagyközség zenekedvelői előtt. Most sem okozott csalódást. Claude Debussy Harangszó a lombokon át c. művének előadásával kitűnően érzékeltette a zeneszerző rendkívül finom hatásokra építő, meglepő hangzásait, az élet pillanatainak megörökítésére való törekvését. Nagy tetszést aratott Pergolesinak, az olasz vígopera megteremtőjének Az úrhatnám szolgáló c. operájából előadott részlete is. Jőrös Andrea zongoristaként is fellépett ezen az esten, Ravelnek, a modern hangszerelés egyik legnagyobb mesterének Szonatináját játszotta el mély átéléssel és hibátlan technikával. Műsorát Küküllő menti népdalcsokorral zárta valamennyi jelenlévő gyönyörűségére.

A hangverseny harmadik előadója, Bacsi János szintén Chopinnel kezdte műsorát. Az általa lejátszott Asz-dur etűddel Chopin művészetének kirobbanó érzelmekkel teli oldalát mutatta be a tőle megszokott virtuóz technikával. Ezt követően Johannes Brams romantikus mondanivalójú, de klasszikus és kiegyensúlyozott formatechnikával komponált Intermezzóját adta elő a közönség viharos tapsából ítélve igen nagy sikerrel. Nem kis összpontosítást és technikai felkészültséget igényelt Liszt Ferenc, minden idők legnagyobb zongoraművésze f-moll etűdjének interpretálása sem.

Mind Czébely Beátát, mind Bacsi Jánost dicséret illeti mint kísérő zenészt is, hiszen igen magas színvonalú, az énekes érvényesülését segítő kíséretet varázsoltak Jőrös Andrea gyönyörű hangja mögé.

Igazi meglepetésként hatott a közönségre Bacsi János és testvére, Bacsi István szavalata. Az előbbi Czébely Lajos viski költő Az óriás érdes tenyerén c., az utóbbi pedig ugyanezen szerző Szonett a kételyről c. gondolati költeményének előadásával bizonyította, hogy a társművé- szetekben való jártasságot is fontosnak tartják művészi arculatuk kialakításában.

A hálás közönség tapssal és virággal köszönte meg a három ifjú művész újévi ajándékát. Reméljük, hogy ha valaki megírja Visk nagyközség művelődéstörténetét, abban ez a hangverseny a település kulturális eseményei között jelentős helyet kap majd.

Czél