Gajdos: Jelenleg törvénytelennek minősül a kettős állampolgárság

2011. február 11., 09:00 , 526. szám

Gajdos István, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség elnöke, Beregszász polgármestere a fővárosi Gazeta po-kijevszki című lap internetes változatának nyilatkozva beszélt arról, hogy jelen feltételek mellett törvénysértőnek minősül, ha a kárpátaljai magyarok megszerzik a második útlevelet, azaz felveszik a magyar állampolgárságot.

- Ez az újítás inkább az üzletemberek körében váltott ki nagyobb érdeklődést, hiszen a magyar állampolgárság nemcsak az Európai Unió tagországaiba enged szabad bejutást, hanem, mondjuk, az Egyesült Államokba is. Azonban a magyarok törvénytisztelő nép. Mi mindannyian értjük, hogy amíg nem lesz hivatalos engedély, a második útlevél megszerzése (Ukrajnában - a szerző.) törvénysértésnek minősül - mondta a politikus, akinek szavait az utca emberének és a szakértőknek a véleményét tükröző összeállításban közli a kijevi lap.

Figyelemre méltó, hogy a Gazeta po-kijevszki cikkét, melyet Olekszandr Vorosilov jegyez szerzőként, így vezeti fel: "Lehetőséget kapva, hogy Magyarország állampolgáraivá váljanak, az ukránok ezerszám eredtek futásnak a saját államukból." A cikkíró szakértőkre hivatkozva egyebek mellett azt írja, nem létezik egyértelmű válasz arra a kérdésre, tiltott-e Ukrajnában a kettős állampolgárság vagy sem.

zzz